自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Ivan1023 發表於 19-7-26 15:10
足足睇晒妳所有文章,我覺得咁睇:

1) 老爺唔肯轉名(你老公+叔仔)名,倒不如依家你一家搬出去住,立即斬攬 ...

唔同意你說好女不問爺田地,女比嘅家用粉粉鐘多過仔,好似樓主案例、買咗層樓分錢,最後62要去大姑奶都享天年,你真係覺得新抱好過親生女?
除非父母無家產,如果有家產已咁偏心,我諗無一個做女會無怨言!
我識一個,本身係大女最有錢,亦係大女照顧父母,其他兄弟姊妹已移民各散東西,結果大女分200萬、其他各50萬財產,咁樣分大家亦各公平!
有時仔女唔理父母,好多都係偏心,令我諗起都侹好

侯爵府

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 19-7-26 12:35
佢都講左無錢買樓,2房都買唔到
唔係人人都可以好似你咁唔洗志在d錢
你幸福先可以唔需要去志在,先可以「 ...

月入7萬, 出去自己住真係甘難嗎, 好多攞3,4,5 萬都係甘出去自己住啦
甘多年, 5500 真係賺哂
唔係有62 間屋, 你估佢出面要幾錢租

禁止訪問

別墅

ponybbs 發表於 19-7-20 17:54
25/7最新:老爺又話唔肯賣樓,姑仔姑爺同老爺講:要殺我全家!!!

背景update:我一家五口,叔仔同老爺一 ...

哇???佢係唔係變態架?

大宅

25/7最新:老爺又話唔肯賣樓,姑仔姑爺同老爺講:要殺我全家!!!

二家人一齊?好大鑊喎!

水晶宮

alipay0518 發表於 19-7-26 17:26
鎖房係不恥阿哥阿嫂容不了妹妹???無詳睇..只睇樓主的簡介.
我知一家不知一家事,但呢個係老爺個女,老公妹妹 ...

叔仔一個人緊係住一間房啦,大哥一家幾口冇可能迫埋一間房,屋企所有開支伙食都係樓主比,叔仔仲有大嫂請埋工人服侍,你細妹正常就話幫啫,你睇樓主個姑仔黎攞債!

禁止訪問

子爵府

ponybbs 發表於 19-7-26 12:53
我冇。
如果有就唔冇咁煩啦!

其實你哋一家唔洗咁撐到咁行住,你叔仔老婆都唔係省油的燈,下星期佢住咗入嚟感覺到唔自在,自然會喺枕邊發功

錢,個個都想分,佢點都唔會蠢到有1/3唔要,要1/4

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實我唔覺得樓主有問題 點解成日拎叔仔同樓主比較 果時買樓話左三份嫁嘛 而且果時叔仔一家未申請到落黎 宜家先申請到 佢地都唔想同樓主住樓主冇話唔想同叔仔住丫 佢地都想自己一家住 想住返自己間公屋 根本最好就係賣樓分錢

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

大陸人落左黎就會現哂型,當年我伯娘都係,未嫁時千依百順,貓仔咁,落左黎下下講錢,仲攞菜刀凶6299添 為左錢佢地痴線嫁,後尾阿伯買左天水圍居屋俾佢,大陸又買左樓俾佢,無幾耐就俾佢整死左阿伯啦。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

alipay0518 發表於 19-7-26 18:20
三個小朋友,工人係服侍叔仔???笑而不語...一家幾口冇可能迫埋一間房,生三個自己無諗過???真係要計得咁清楚 ...

所以建議樓主呢兩日去搵定樓,自己又有能力!

複式洋房

alipay0518 發表於 19-7-26 17:26
鎖房係不恥阿哥阿嫂容不了妹妹???無詳睇..只睇樓主的簡介.
我知一家不知一家事,但呢個係老爺個女,老公妹妹 ...

對,香港地,真係好多呢類人,兄弟姊妹,吾係應該有難就要幫嗎?我家庭都係多兄弟姊妹,每個人出錢養阿媽都吾同,我地從來冇問大家比幾多,媽咪第時遺產比邊個,從來都吾想知,反而想,覺得比哂經濟較差嘅細佬會好d。所以見到嚟d post, 邊個邊個供樓,邊個邊個負責開支,睇到好似冇左親情咁

子爵府

回覆樓主:

点住,未住都咁煩。太多人了,工人都唔做喇

大宅

回覆樓主:

要講到殺人全家咁毒?係咪一家人黎架?

禁止訪問

民房

俾你老公決定好点

複式洋房

soiebb 發表於 19-7-26 15:27
好佩服你追晒!我隔住睇

我覺得樓主唔捨得間屋,自己無做錯事,點解搬既係自己一家?而樓主老公亦都好孝順 ...

多謝你明白。
你分析得好啱。

複式洋房

littlefunpig 發表於 19-7-26 13:15
yes ~ 我都覺得係公平問題多過錢

應該1/3 + 1/3**1/4

26/7 update  

1) 62唔俾姑仔一家搬黎同住,62肯俾8000租屋津貼,姑仔姑爺不接受,霸住叔仔公屋唔搬走。

2) 叔仔一家星期日落黎,其實唔想同老爺住,但冇辦法。佢老婆之前想送個仔落香港叫老爺湊,(個女人未批落香港),62唔肯,叔仔老婆鬧佢:“你唔幫我湊仔,我地以後唔養你。” 呢句說話傷 62心。

62知道佢地靠唔住。

3) 叔仔要求一定要清個廳俾佢,62叫佢訓上格床,唔好阻個廳,佢唔肯。

4) 62知道一屋二戶共十人住唔到。

5) C6 要求分返佢應得的錢就搬走,但62唔想分,62知道如果我地走左,佢要供全部,而姑仔一家來住,隨時要養埋佢一家,做佢工人。

複式洋房

ponybbs 發表於 19-7-26 22:03
26/7 update  

1) 62唔俾姑仔一家搬黎同住,62肯俾8000租屋津貼,姑仔姑爺不接受,霸住叔仔公屋唔搬走 ...

6) 62決定賣樓,各行各路唔使爭。

7) 我地提出租樓同62一齊住,62未表態。

8) 62電話通知叔仔會賣樓, 叫佢星期日唔好搬入嚟住,費事搬嚟搬去。 老爺講嘢語氣不嬲係呼呼喝喝大大聲好似鬧交咁, 叔仔話老爺鬧佢!

9)叔仔電話聽到姑奶把聲。 因為姑奶當時都喺度,勸老爺買樓。 叔仔發咗癲,恐嚇要殺姑奶個仔,殺全部人!!! 姑奶好驚,以後唔敢出聲。

10) 既然62踏出咗第一步 ,決定咗賣樓,我地會快手執好個廳,迎接叔仔一家,希望幾個月後可以甩手。

11) 交左表申請居屋出售證

12) 未同工人講多左人住。

多謝各位 畀咗咁多意見, 太多留言未能一一回覆。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

ponybbs 發表於 19-7-26 22:04
6) 62決定賣樓,各行各路唔使爭。

7) 我地提出租樓同62一齊住,62未表態。

事情終於都解決左

首頁

尾頁

跳至