想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

jelly123,

"一口燕棧" 在萬寧有得賣, 不過唔記我幾錢lu...

原文章由 jelly123 於 07-8-6 18:12 發表
socwong Ruby cmsfish 高齡產婦

真係好多謝您們ar
bk sisters 真係好好ar:)
我上個月先割完朱古力廇,但我又想做ivf 時食......睇黎問下醫生都好wor
socwong 我屋企都有一盒,但貪即食燕 ...

男爵府

好媽媽勳章

各位

我黎緊9月無得做ivf ar:cry:
要等多6個月
我真係好想大哭一埸ar:-( :-( :-(
但哭完又點lei

大宅

原文章由 jelly123 於 07-8-7 22:47 發表
各位

我黎緊9月無得做ivf ar:cry:
要等多6個月
我真係好想大哭一埸ar:-( :-( :-(
但哭完又點lei

jelly123,

唔好:-(住先啦!凡事都有好壞兩面架.
點解要等6個月呀?
介唔介意分享下你幾多歲,同埋FSH係咪正常呀?

Ruby

男爵府

好媽媽勳章

Ruby

我要打針,原來做完手術要打針,防止復發
我mug 都唔知,真係覺得自己好無用
Dr. Tung 之前又無講,仲話8 or 9月幫我做ivf
我開始唔信任佢,點算ar
32 喇,fsh Dr 無叫我驗
您心情好d 未ar

大宅

原文章由 jelly123 於 07-8-7 23:19 發表
Ruby

我要打針,原來做完手術要打針,防止復發
我mug 都唔知,真係覺得自己好無用
Dr. Tung 之前又無講,仲話8 or 9月幫我做ivf
我開始唔信任佢,點算ar
32 喇,fsh Dr 無叫我驗
您心情好d 未ar

Jelly123,

係你手術既醫生叫你打針,定係Dr. Tung叫你打針架?
其實佢見你32歲,仲後生,仲afford得倒打半針.所以先叫你打針姐.如果"復發"咪重煩,你唸下係咪?你唔好太心急啦. (如果你年紀大,佢就唔會叫你打針架喇,就要冒住復發既危險做treatment架剌,咪仲衰.)你唸下係咪.
如果佢冇叫你驗fsh,即係佢覺得你冇間題啦.
其實點解佢叫你做ivf,而唔係iui呢?

Ruby

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

jelly123,
係囉, 係唔係董醫生要妳6個月後先可以做ivf咖, 妳問清楚d先啦, 如果董醫生之前係知妳要做喱個operation, 點解宜家又要等呢?
但如果兩個醫生都係咁講, 一定係咁樣做對妳會好d, 咁就只有用心等吓囉, 始終自己身體最緊要, 如果唔攪好個身體又點生bb呢?

Ruby06,
妳點呀, 不如等妳老公返來hk時, 好好享受一下二人world先啦, 最緊repair好妳哋嘅relationship, 要一人樣一步, maybe set a time limit or ask him to give you a few more chance, then if not success, you will give up, etc.

原文章由 Ruby06 於 07-8-7 23:33 發表

Jelly123,

係你手術既醫生叫你打針,定係Dr. Tung叫你打針架?
其實佢見你32歲,仲後生,仲afford得倒打半針.所以先叫你打針姐.如果"復發"咪重煩,你唸下係咪?你唔好太心急啦. (如果你年紀大,佢就唔會叫你打 ...

男爵府

好媽媽勳章

Ruby 高齡產婦

手術既醫生從來無提過叫我打針,係Dr. Tung琴日先叫我打針架,但手術前Dr. Tung 無提過手術後要打6個月針,仲話8 or 9月幫我做ivf,所以而家空歡喜一場:cry: 如果Dr 手術前講,我會有心理準備
我明白您們的道理,但真係好唔開心law
而家都未知幾時有得做ivf,Total 要打6 至9枝針,支針仲痛過平時打個d

大宅

原文章由 jelly123 於 07-8-8 16:47 發表
Ruby 高齡產婦

手術既醫生從來無提過叫我打針,係Dr. Tung琴日先叫我打針架,但手術前Dr. Tung 無提過手術後要打6個月針,仲話8 or 9月幫我做ivf,所以而家空歡喜一場:cry: 如果Dr 手術前講,我會有心理準備 ...

jelly123,

我都好明白你既心情.本來準備好晒,而家又未有得做住,梗係失望啦!又係,如果一早知道會好好多.
其實,我都知道做完朱古力瘤手術,最好係打針架.尢其係個瘤大或者子宮內膜移位嚴重就一定要做.如果唔係,一年半後就有机會番發架啦.到時又會令bingo机會低架啦.
冇錯.如果醫生早d講係會好d.但係醫生既角度,同我地唔同.你先32歲,係醫學上遲半做,可能跟本冇分別.佢先會叫你咁做姐.其實佢原本可能真係打算8,9月幫你做.佢可能睇過你既情況同年齡覺得打完針先做,對你有利d,咪叫你打針囉.唔通佢因為之前同你講過8,9月做,而家明知打針對你好d都唔打,梗照之前個plan咩,你話係咪?
講你知啦.我年底40歲啦!我做手術時39歲多.醫生話本來係耍打針架.但係唔幫我打啦,因為我既年紀,真係afford唔倒打半年針.就算番發我部41,42歲,番唔番發都冇机會bingo.所以咪捕一捕算啦!
所以, jelly123,你afford得倒打針,都係一種福氣.你話係咪?

Ruby

男爵府

好媽媽勳章

Ruby

真係好多謝您,就係lei 種心情,我連essence of chicken都準備埋(24樽),差d 買埋6樽燕窩 ,葉酸都買埋。
我頭先又 ,今晚實頭痛
我諗我需要一d 時間比我消化下
醫生叫我燕窩,雪x膏,當歸...全脂milk之類都唔好食
脫脂milk & 花膠& essence of chicken(無藥材) 就食得

男爵府

好媽媽勳章

Ruby & all sisters

黎緊lei 6個月都唔知點過
唉!因我無工返,無精神寄託
有無好提議

大宅

Jelly123

我9年前做完1st朱古力瘤,都打咗6個月針,d針又貴($2000)副作用又多,我打到2-3支開始d關節開始疼痛至今仍沒有好(這絕對是d針藥影響,因打針前Dr已講咗),而且打6個月針期間成個人乾晒,油水都冇滴,仲dodo唔到同根本0%想dodo。

因為我開始覺得9年前同我做手術個Dr好貪錢,(因我公司肯替我支付$12000針藥錢,但要用指定Dr,佢一聽到就黑晒面,問10句先睬1句)我轉咗睇好幾個Dr,佢地話打針係想確保6個月內無M,咁即使手術清唔到的也6個月無嘢令佢地生長起來,但因d針藥貴同副作用多,所以唔係個個都一定要打!

1.你手術的Dr先係最清楚你是否必要打針,既然佢無叫你打可能真係無咁的必要。
2.我係過來人,d針藥副作用真係好多,要三思!
3.仲記唔記李達財醫生,我同佢講開上次打了半年個d針,佢好强調話,個d針千祈唔好事亂打。
4.你不如找Dr Lee睇下佢有咩意見啦,佢上次被邀請去吉隆坡做其中一項講座的chairman,就係因為佢每年都做二百幾個呢個病的微創手術。

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-9 01:49 編輯 ]

大宅

Ruby06

係jelly123叫我入嚟,原來咁多熟朋友係到!

之前都好奇怪,點解你咁得閒,成日都見你online,入嚟睇下先知你咁多嘢!

Honey唔在你身边的確好孤伶伶,你好勇敢同堅强,一個人面對咁多壓力唔容易嫁,but有我地BK的sisters嘛;但你都要睇諒下honey何嘗又唔係一個人去面對工作上的壓力呢?

佢都未返hk你就諗定吵架收場?
用d精力花d心思"霖"下佢好過啦!

洋房

syc204

你有無見到我個pm?記住:三思。

Ruby
不如plan o下你老公來hk後的行程,例如:到離島行o下,去澳門散心...可增加你倆的感情。

大宅

cmsfish,

你去在邊呀?唔見你ge?
有時間就覆我地啦.
好掛住你呀!

Ruby

大宅

Yy2007,

點會咁架?
係咪谷得太多卵出嚟, 無貨剩呀?咁食多啲補品有無用呀?
可唔可以有其他嘢幫到手呀?

會唔會驗錯呀?

Jelly123,

唔明呀. 點解九月做唔到IVF就要等六個月呀?
唔好唔開心啦. 俾多啲時間自己, 操到自己以最fit狀態, 實行一擊即中!!!

你開始食雞精啦?
燥唔燥呀?

不過, 總之食多啲花膠啦.

洋房

我睇過書,書中提及更年期的基楚體溫表同我的又幾相似o咼。加上驗錯機會不大,現在睇緊中e調理。
我己將一切交給全能的主。

大宅

Ruby06,

你諗你老公以前一定係好鍚你架啦.
睇你哋咁樣, 我覺得有啲可惜呀.
講到肯就你, 即係你以前係佢既公主啦.
明明佢係鍚你, 以前又好肯就你, 咁佢無理由依家唔就你架.

我諗你哋真係好耐無重拾以前既温馨啦.
你係咪返過嚟香港好耐啦.
不如你去嗰邊旅行吓啦, 去兩星期呀, 你計吓邊個月你唔做IVF, 咁你一完咗M就去加拿大, 兩個星期啫. 過去睇吓你老公既生活, 同佢漫步吓, 傾吓偈 (純綷閒談呀, 唔好講IVF, 一講, 就話呢個話題唔講住), 但係又唔好突擊去喎, 等你老公可以安排吓啲時間呀嘛.

你哋傾吓偈啦.
唔好俾感情淡呀, 一淡, 要花更大既氣力先重拾到架, 寧願少少咁keep keep 住呀嘛.
今期你抽唔到卵, 不如你同佢去日本, 食吓拉面, 行吓啦, 人生, 並唔係得生BB呢件事, 你身邊有重要既人呀嘛. 係時侯要跟進吓你哋之間既關係啦.

去了解吓你老公點解心態咁攰, 唔夠能力展示佢對你既愛啦.
每個人既行為都有佢既理由同原因, 你為生仔呢件事已經好攰, 可能佢都好攰呢??

你倆曾經都係戀人, 互相傾慕, 互相欣賞, 互相支持, 一向共同進退架嘛, 咁耐唔好好傾偈, 難勉思想有出入, 要一致, 一定要傾多啲偈, 傾到一個無所不談, 而有默契既地步,
有咗了解, 咁溝通就無往而不利啦.

Ruby, 我好想你開心呀.
唔好因為溝通少咗而放棄對方呀.
會後悔架.

男爵府

好媽媽勳章

cmsfish

雞精好燥,唔知我係咪唔受得,琴日舌頭痛呀,停了1日無飲
我而家開始要打針6個月(防止朱古力廇復發),會停經6個月
明白未?
您幾時會搵工呀Or 休息下先lei?

大宅

YY2007
no pm 喎!

Jelly123
我都認為你要check FSH睇下卵巢功能,如果FSH愈高(一般是10以下,就算埃近10都唔係咁好)即代表卵巢功能退化,亦代表卵巢製造好的卵子能力低,so你check咗FSH便可決定你仲有冇時間打半年針。

男爵府

好媽媽勳章

syc204

以前我係聯合see doctor,醫生同我講話卵巢功能正常,但無排卵(因day 23發燒, 唔知有無影響) day 3 & day 23 去驗血,醫生無話驗fsh ga,政府醫生講好少野呀,我老公話唔講即係無事,有事醫生會講

首頁

尾頁

跳至