跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 mandymfl 於 07-10-15 17:11 發表
盈盈好少玩puzzle, 最鐘意同晴晴玩扮老師, 扮醫生護士, 仲有玩shopping遊戲, 瞓教前要睇一陣vcd或錄左的電視節目"呀笨呀Jim", 之後先肯上床瞓, 瞓前會同daddy傾一輪計!

晴晴就好夜瞓, 通常11點後先瞓, 佢會在床上 ...

mandy,
haha.........盈盈真係好家姐呀, 咁怕妹妹比人捉左去! 小朋友真係好可愛.

尋晚阿仔又係玩個3幅puzzle, 我就搵左另一盒stitch, 不過係500塊, 但long long見到已經唔放手, 我見個盒寫住for 3 歲以上, 原來後面係有a-z, e.g. a1, a2, ..... 咁我就同佢一齊分晒d英文字母, 跟住先拚, 點知佢分到一半已經十分眼訓, 今晚會再黎過, 睇下佢玩唔玩到500塊先, hehe..

男爵府

原文章由 mandymfl 於 07-10-15 17:11 發表
盈盈好少玩puzzle, 最鐘意同晴晴玩扮老師, 扮醫生護士, 仲有玩shopping遊戲, 瞓教前要睇一陣vcd或錄左的電視節目"呀笨呀Jim", 之後先肯上床瞓, 瞓前會同daddy傾一輪計!

晴晴就好夜瞓, 通常11點後先瞓, 佢會在床上 ...

mandymfl :

哈哈哈~比你笑鬼C我喇,乜你咁鬼衰o家,嚇到盈盈咁,睇嚟佢真係好鍚個妹妹呢

szeszebetty :

我買o個樽欖菜個名係"香港橄欖菜"佢唔係咁咸呢,如果你覺得D豆唔夠味,可以將豆同肉碎分開炒,將D豆飛水後,加入蒜蓉,少許鹽炒咗先,然後炒肉碎到差不多熟時,先再加入豆炒勻即可,其實平時呢個煮法包冇甩拖,但要快嘛,所以咪用咗個一氣呵成o既方法囉,其實D豆加埋豬肉碎一齊食,味道啱啱好呢,你係用邊款豆呢? 四季豆/長白豆?

大宅

cherrylung
我用長白豆呀,因為無四季豆賣.
咁我下次都試下分開炒先.我就係見你話要一氣呵成,咁我都拿拿淋加曬所以野一齊炒.

男爵府

cherrylung,

哈哈, 其實我冇心嚇盈盈架, 只係佢冇啦啦問我, 我又順口答係之嗎!

littlepigpig,

longlong真係好有耐性玩puzzle, 盈盈彩我都傻!

szesze.betty,

有時用呢d故仔又幾work架!

大宅

醒目開學勳章

cherrylung,

你家老爺生日要整咁多餐,唔知你家2位小姐生日又會否整番餐呢?如果會唔該預我3位丫

mandymfl,

盈盈都好疼愛妹妹喎!

longlong好勁呀!Matthew係唔玩拼圖的因為佢冇耐性(似佢老豆) 上次玩完一次之後啲拼圖已經失蹤了

男爵府

原文章由 cherrychung 於 07-10-16 16:30 發表

longlong好勁呀!Matthew係唔玩拼圖的因為佢冇耐性(似佢老豆) ...

cherrychung,
我搵返上年生日會既禮物, 好多都未拆, 原來有2幅puzzle都啱long long玩, 即刻開黎比佢玩. 佢好開心, 尋日已經玩左3次, 我專登唔出聱, 無幫佢, 佢真係好有心機自己完成呀!

我發覺佢有時會記起好耐以前d事, 上次我係呢度講過, 佢無la la提返上年9月1日開學時趺倒件事. 星期六我去個小朋友既生日會, club house出面係泳池, 佢就話佢黎過!!! 我心唸, 已經係上年summer黎 la wor, 佢仲記得???!!!!
跟住我問: 係咩, 你黎過? 係咪daddy話你知架?
佢: 唔係呀! 我真係黎過架, 我記得我係棵樹下面玩過架!
真係唔知佢係咪記得嘞.....

尋日新聞報導桌球既比賽, 細佬就話, 我有呢個玩具架wor, 去左邊呀媽咪. (呢份玩具係姐姐買左比佢好耐, 又唔係成日玩, 只係初初買返黎時玩過幾次, 之後一直放埋一邊.) 好在我無掉到, 唔係真係唔知去邊度搵比佢...

男爵府

你同Matthew都病了, 好番未呀?! 最近天氣轉, 早晚都涼左, 唔小心就會病, 晴晴先兩日都病了, 流鼻水及咳!

大宅

原文章由 mandymfl 於 07-10-22 09:29 發表

你同Matthew都病了, 好番未呀?! 最近天氣轉, 早晚都涼左, 唔小心就會病, 晴晴先兩日都病了, 流鼻水及咳!

mandy
我同堯堯又係病左,堯堯仲慘,呢個月不停咁食藥,因為好番幾日又病過.朝朝早都咳,今日可能又要睇醫生啦!

今個星期你係咪決定左帶晴晴過夜呀?我和家姐會帶童童堯堯到先,老公放工自己黎,諗起帶埋一袋二袋佢地的行裝都頭痛.

男爵府

原文章由 szesze.betty 於 07-10-23 09:25 發表

mandy
我同堯堯又係病左,堯堯仲慘,呢個月不停咁食藥,因為好番幾日又病過.朝朝早都咳,今日可能又要睇醫生啦!

今個星期你係咪決定左帶晴晴過夜呀?我和家姐會帶童童堯堯到先,老公放工自己黎,諗起帶埋一袋二袋佢地的行 ...

long long都係有d咳呀, 佢一起身就係咁打哈次呀! 真係慘, 氣管又唔係好得. 唔通一停左游水就咁差?

大宅

有關一袋二袋, 我諗緊好唔好帶個小拉o急, 唔使揹上身咁重.

原文章由 szesze.betty 於 07-10-23 09:25 發表

mandy

今個星期你係咪決定左帶晴晴過夜呀?我和家姐會帶童童堯堯到先,老公放工自己黎,諗起帶埋一袋二袋佢地的行 ...

大宅

原文章由 sandylam 於 07-10-23 10:39 發表
有關一袋二袋, 我諗緊好唔好帶個小拉o急, 唔使揹上身咁重.

最衰我d喼放曬係個friend屋企,唔係我都有諗過帶架.依家唯有揹兩個背包加一袋奶粉奶樽.

男爵府

交差感染, 剛好番身體弱d再接觸細菌又黎過! 希望你地快d 好番, 星期六一齊玩玩玩!

星期六我會帶晴晴去, 真係要帶好多野, 你家姐車你出黎都好, 果日我仲要一早同盈盈上堂, 攞住d野周圍走, 我頭痛晴晴的粥仔, 星期六可以煲定兩餐的粥帶去, 星期日就頭痛d, 本來諗住叫我媽咪煲, 可惜佢地去旅行, 又要再諗諗!

請問星期日幾點出營呀?

mandy

大宅

原文章由 mandymfl 於 07-10-23 11:29 發表

交差感染, 剛好番身體弱d再接觸細菌又黎過! 希望你地快d 好番, 星期六一齊玩玩玩!

星期六我會帶晴晴去, 真係要帶好多野, 你家姐車你出黎都好, 果日我仲要一早同盈盈上堂, 攞住d野周圍走, 我頭痛晴晴 ...

你真係勁,仲可以煲埋粥仔呀!!
堯堯仲係全奶餐,所以我煩少樣.
星期日好似中午12時左右出營.

男爵府

果日要一早起身煲, 用電飯煲都唔洗睇火, 都ok!
晴晴只得3隻牙仔, 又未可以食大人飯, 唯有食粥!
晴晴出牙真係好慢, 又出得好其怪, 出左下面兩隻和1隻門牙, 而家好似門牙旁邊出緊一隻, 都唔明點解只出1隻門牙, 唔係兩隻一齊出!
星期日12點出營, 俾晴晴食多餐奶, 出營先去媽咪屋企煲粥都得!

仲有一個難題係點同晴晴洗澡!?? 唔知佢用花灑得唔得....???
堯堯係唔係唔過夜呀?

原文章由 szesze.betty 於 07-10-23 12:19 發表

你真係勁,仲可以煲埋粥仔呀!!
堯堯仲係全奶餐,所以我煩少樣.
星期日好似中午12時左右出營.

大宅

醒目開學勳章

mandymfl,

星期日1點先出營,12點食飯.

Matthew都病了一星期,早2日發燒發到40.1度,好驚,昨日勁嘔,已經沒有返學一星期,好在今日好返啲咋,下午有時間會出個post.

大宅

近排咁多人病, 祝大家D囝囝囡囡快D好番!

我都多數帶埋騫騫去, 佢好鐘意玩, 擺低佢唔帶佢黎, 好似好衰咁.
所以我要一個大背囊, 一個新秀麗.
CAMP前中午果餐係屋企我會俾騫騫食一餐粥先, 之後就全奶了. 不過近排騫騫唔多鐘意食粥, 要食飯, 所以其實食白飯佢都OK. 烏冬通粉佢都食過. 佢有6隻牙了.
沖涼我諗個花灑開細D, 用條毛巾包住, 淋一淋即抹身都OK.

大宅

原文章由 mandymfl 於 07-10-23 12:37 發表

果日要一早起身煲, 用電飯煲都唔洗睇火, 都ok!
晴晴只得3隻牙仔, 又未可以食大人飯, 唯有食粥!
晴晴出牙真係好慢, 又出得好其怪, 出左下面兩隻和1隻門牙, 而家好似門牙旁邊出緊一隻, 都唔明點解只出1 ...

堯堯多數唔過夜,大約9點零叫家姐車佢走.
堯堯都係得四隻牙仔,不過已經見到有4隻出緊黎,所以依排見人就咬,我地成家人個個都有幾個牙印係身,好易認!比牙膠佢又唔咬喎,只係鍾意咬人肉,真識貨.
晴晴又真係幾怪喎,單丁咁出牙,個樣咪好攪笑!

CKBBQ
你真係帶隻新秀麗呀!哈哈!!
依家天氣凍左,我怕係果度沖澡會更加凍喎!你不如只係同騫騫抹下身就算,反正都應該唔係太污髒.

男爵府

szesze.betty, ckbbq,

騫騫同堯堯都多牙仔過晴晴, 晴晴隻門牙好大隻, 唔知係唔係呢個原因所以1隻出完先一隻!

我仲未想像到我有幾多野囉, 真係要出動新秀麗, 哈哈哈!

我諗去到睇吓環境先決定沖唔沖涼, 我都驚會冷親!
晴晴都係好貪玩, 又鐘意食, 一定要帶定一些糧餉俾佢!

原文章由 CKBBQ 於 07-10-23 13:57 發表
近排咁多人病, 祝大家D囝囝囡囡快D好番!

我都多數帶埋騫騫去, 佢好鐘意玩, 擺低佢唔帶佢黎, 好似好衰咁.
所以我要一個大背囊, 一個新秀麗.
入CAMP前中午果餐係屋企我會俾騫騫食一餐粥先, 之後就全奶了. 不過近排 ...

男爵府

知道, thanks!

40.1度, 好高燒喎! 好在而家好返d, 多d休息, 快d好番!

原文章由 cherrychung 於 07-10-23 13:52 發表
mandymfl,

星期日1點先出營,12點食飯.

Matthew都病了一星期,早2日發燒發到40.1度,好驚,昨日勁嘔,已經沒有返學一星期,好在今日好返啲咋,下午有時間會出個post. ...

大宅

醒目開學勳章

Dear all,

27/10-28/10宿營安排如下:

27/10

2:30 在筲箕灣地鐵站c出口等大家,然後乘坐2:45的穿梭巴士到營地(營地只提供2:15及2:45的穿梭巴士接載營友,所以如果搭唔到2:45那班到或者遲入去果啲,最直接就係搭的士 ,或者在地鐵站c出口等去柴灣的小巴在柴灣道下車步行約十分鐘可抵達,途經巴士有8, 8X, 9, 14, 81, 81A, 82, 84S, 309, 780, 106, 118, 606, 682, 694及698R,小巴有65, 66 及66A)

請問大家誰人會自己入呀?等我可以預吓,另外我有好多野攞(3大袋禮物加一個5磅蛋糕,想搵人幫手)

3:00 入營及自由活動

3:00 - 3:30 辦理入營手續及介紹(CKBBQ請準時,因為要你攪

3:30 - 5:30 集體遊戲(已經預定了一間房間,租了豆袋,呼拉圈,乒乓球及足球,另有一彩虹傘)(歡迎提供遊戲)(有小禮物)

5:30 - 6:00 影相及切生日蛋糕.(最主要比小朋友食蛋糕打底先)

6:00 - 6:30 自由活動

6:30 - 10:00 燒烤時間/自由活動(不包括飲品,到時可自行購買或自己帶入營,但如果是自己帶入營的請小心收好,因唔知佢地比唔比自備)

11:00 休息時間

因為營地提供比我們的營房是4及5人房,因此4人家庭可以優先獲得一間4人房,即cherrylung, CKBBQ, littlepigpig, mandymfl, szeszebetty, serenacheung及冰極分得一間4人房(萬樂珠是自己訂的)而餘下的3人家庭要抽籤分2間5人及2間4人房,而5人房是有2間房(2or3張床),如果一個3人家庭抽到5人房的2張床,其中一個家庭成員將會到抽到4人房果邊瞓,所以抽到4人房唔等於可以要4張床(當然如果人地唔過去就另作別論)而4人房嗰啲好似是2張上下格存=得一個房間.另3人家庭亦可自組同人分一間5人房,咁到時可以不用抽籤,有冇人會呀?
餘下要抽籤的家庭有cherrychung, Poonhui, Sandylam, wahcarol, vvbaby, conniechung及11月媽媽.
營房方面4人房會在三區(32座)而5人房會在四區(34座)約2-3分鐘路程.34->32落山,32->34上山

28/10

8:15 早餐時間

9:00 - 11:00 康體活動=玩營入面提供的康樂設施
有單車,兒童樂園,兒童繩網,兒童吊車,攀爬活動,手工藝,卡拉OK,桌球,遙控模型車,乒乓球,羽毛球,網球,
壁球,足球,氣墊球,康樂棋...等,只需要到時到第10座康樂館登記,當然大家亦可於之前一日的自己時間或集體遊戲時段去玩這些活動,不過我登記時是要求這段的.同樣大家亦可於這段時間再去瞓都得.
(戶外活動晚間不開放)

11:00 - 12:00 收拾行李(11:30交還營舍鎖匙)

12:00 午餐時間

1:00 離營
營地有免費車離開,半小時一班(1:00, 1:30, 2:00)

首頁

尾頁

跳至