母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 wckmay 於 08-5-14 09:55 發表

我都喉嚨勁痛,好辛苦.不斷食喉糖.

擬似兇手---->FSY

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-5-14 09:43 發表
有沒有人知餵奶期間可唔可以食PANADOL COLD或者幸福傷風素呢?

Simple flu medications should be quite safe.

For your reference,

http://www.perinatology.com/exposures/druglist.htm

Can see the lists of drugs suitable for pregnancy and BF. But the lists aren't comprehensive lah. Can't always find the HK popular medications.
  Lulube was born weighing 3.2 kg

男爵府

Me too, me too!!!
Hei Hei has no interest to meal! Every time we just like being in a battle!
I don't konw what to do ...
原文章由 nan_nan 於 08-5-14 07:14 發表
晴晴近半個月都係咁, 試過唔只一次食一啖飯就話飽飽唔食. 曾經諗過會唔會係學校食 tea 太多所以食唔落, 但我試過放假唔俾 tea 佢食都係咁, 似乎係對正餐無咩興趣. 我之前都有又哎又氹, 但都無佢乎 依家我都 ...

男爵府

原文章由 bbpooh 於 08-5-14 10:09 發表

擬似兇手---->FSY

咪住先, 我果日同 wckmay 無乜兩句咋喎, 佢病應該唔關我事啩!

男爵府

原文章由 tingfai 於 08-5-14 10:55 發表
Hei Hei has no interest to meal! Every time we just like being in a battle!

我成日都想狠心啲, 佢一唔食就收嘢, 但係佢老豆又驚餓親個寶貝仔, 我又唔想好似好浪費食物咁.

大宅

原文章由 tingfai 於 08-5-14 10:55 發表

原來咁多人有呢個煩惱.

安兒ge問題係只肯食飯, 唔係好肯食餸, 特別係菜 佢係冇零食ga, 我冇俾, 佢亦唔會要求.

男爵府

原文章由 Lamblamb 於 08-5-14 10:09 發表

Simple flu medications should be quite safe.

For your reference,

http://www.perinatology.com/exposures/druglist.htm

Can see the lists of drugs suitable for pregnancy and BF. But the lists aren' ...

THX! very informative! I have bookmarked it.

男爵府

原文章由 Hellocandy 於 08-5-14 00:37 發表
咁tea 食乜呀?

一杯奶咁大把咋嘛, 最多咪加塊餅. 今日開始我叫姐姐 tea 比少啲奶佢飲, 睇下夜晚會唔會好啲.

[ 本文章最後由 fsy 於 08-5-14 11:46 編輯 ]

男爵府

原文章由 fsy 於 08-5-14 11:44 發表

一杯奶咁大把咋嘛, 最多咪加塊餅. 今日開始我叫姐姐 tea 比少啲奶佢飲, 睇下夜晚會唔會好啲.

幾點食TEA,同幾點食飯呢?

大宅

尋晚跟樹爸商量, 佢終於提議我星期五resign. 可能佢見我開始唔想食野又訓唔好............

我自己覺得好亂, 有時我真係又做到嘔果種feel (又真係試過嘔得出), 但有時又唔想放棄.

男爵府

我們的小朋友仍是很天真!

昨晚我們看電視新聞見到四川的慘況,當時丁丁見到小朋友們哭有以下對話:

丁丁:小朋友喊!
丁媽:因為四川地震,佢地沒有了爸爸和媽媽,又沒有食物,沒有屋企好慘!
丁丁:爸爸媽媽死左喊!
丁媽:不如我們星期日唔好食麥噹奴早餐,我地把錢錢捐比呢D小朋友啦.
丁丁:一起食麥噹奴薯條!
丁媽:佢地來唔到呢到,佢地好肚餓沒有餅餅,沒有奶奶,沒有飯飯食.我們星期日唔好食麥噹奴早餐,我地把錢錢捐比呢D小朋友啦.
丁丁(唔睬丁媽)
丁爸再重覆丁媽的說話.
丁丁仍然唔睬丁爸丁媽,只顧望住電視!
丁爸話丁丁知我地講咩,不過係佢唔肯.

好失望丁丁沒有同情心!麥噹奴早餐較一齊重要!!!!

男爵府

原文章由 go4baby 於 08-5-14 11:52 發表
尋晚跟樹爸商量, 佢終於提議我星期五resign. 可能佢見我開始唔想食野又訓唔好............

我自己覺得好亂, 有時我真係又做到嘔果種feel (又真係試過嘔得出), 但有時又唔想放棄. ...

過多一兩日再問下樹爸啦!我怕佢之後會後悔!又或者佢只係想安慰你.如果你RESIGN完發覺有左,咁點算?

男爵府

原文章由 bbpooh 於 08-5-14 11:52 發表

幾點食TEA,同幾點食飯呢?

四點幾食 tea, 八點幾食飯.

大宅

原文章由 onyeebb 於 08-5-14 11:29 發表

原來咁多人有呢個煩惱.

安兒ge問題係只肯食飯, 唔係好肯食餸, 特別係菜 佢係冇零食ga, 我冇俾, 佢亦唔會要求.

琛彥都係只肯食白飯, 有時會話要汁汁(餸汁), 仲不停講唔要肉餅, 唔要魚魚, 唔要菜菜....不過之後又會講要湯湯囉, 但我問老師, 佢在學校唔係咁咖????? 唔明?????仲學足嗰個"加x素"廣告嗰個細佬咁, 用雙手"姐"住對眼, 搖頭.......激死我們!!!!

[ 本文章最後由 Cyntoby 於 08-5-14 12:52 編輯 ]

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-5-14 11:57 發表
我們的小朋友仍是很天真!

丁丁:一起食麥噹奴薯條!
丁媽:佢地來唔到呢到,佢地好肚餓沒有餅餅,沒有奶奶,沒有飯飯食.我們星期日唔好食麥噹奴早餐,我地把錢錢捐比呢D小朋友啦.
丁丁(唔睬丁媽)
丁爸再重覆丁媽的說話.
丁丁仍然唔睬丁爸丁媽,只顧望住電視!
丁爸話丁丁知我地講咩,不過係佢唔肯.

好失望丁丁沒有同情心!麥噹奴早餐較一齊重要!!!!

我地無帶過佢去 Mc 記, 所以佢未發覺"麥噹奴早餐較一齊重要!!!!"

都唔係冇同情心呀, 起碼佢有話同佢地一齊食呀!!!

不過丁丁個反應好搞笑

[ 本文章最後由 Cyntoby 於 08-5-14 12:48 編輯 ]

大宅

原文章由 fsy 於 08-5-14 12:04 發表

四點幾食 tea, 八點幾食飯.

成4個鐘啦, 唔應該會咁咖..... , 中間d時間有冇同佢去"放下電"呀?????

大宅

cyn, 又換大頭相! 不過呢張黑咗d, ellen個樣反而冇上一張咁清楚wor!

男爵府

放工番來 lu, 一陣又要同妹妹去做 exercise.

估唔到一係唔講, 一講原來個個小朋友都有同一個 problem, 可能真係 trouble 2-3 o既其中一個問題 la.

我都有問過老師晴晴係學校o既情況, 佢竟然每一日都係好乖咁食曬 (touch wood), 仲會唔揀飲擇食果款. 我同 papa 見佢係學校表現 ok, 就覺得佢似乎係蝦我o哋, 為咗唔想每日食飯好似打仗咁而令到佢反感, 所以我哋都有佢. 婆婆都話小朋友咁大個肚餓會出聲, 唔怕餓親. 我見晴晴又無咩輕到, 所以都唔會點迫佢.

[ 本文章最後由 nan_nan 於 08-5-14 13:46 編輯 ]

男爵府

原文章由 Cyntoby 於 08-5-14 12:45 發表

成4個鐘啦, 唔應該會咁咖..... , 中間d時間有冇同佢去"放下電"呀?????

有呀, 差唔多日日都有落公園 "放仔" 架! 初初子進爸歸咎於啲嘢唔好食, 但係出街食街外嘢都一樣係咁.

[ 本文章最後由 fsy 於 08-5-14 13:49 編輯 ]

男爵府

想嘔又唔想食嘢??? 會唔會有第二隻樹懶出現 ar? 確定咗唔係先好 resign 喎, 如果唔係好蝕o架.

原文章由 go4baby 於 08-5-14 11:52 發表

我自己覺得好亂, 有時我真係又做到嘔果種feel (又真係試過嘔得出), 但有時又唔想放棄. ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊