婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:有冇真心對新抱好的99

我99都對我好好,坐月時幫我湊b,有時知我中意食啲野都會買俾我食,見我攰時都幫我湊b

複式洋房

我都無咁好命, 我有咗99 無整過嘢我食, 坐月要番外家, 99話咩都唔識, 連薑醋都係外家煲, 坐完月番自己屋企, 叫佢上黎煲d 上奶湯水俾我, 就同阿囝講覺得自己似工人, 我都係自己湊囝, 唔想俾佢點阿囝。

複式洋房

回覆 zitzai 的帖子

你個99真好

大宅

我自問冇呢種福氣坐月冇理過我,坐月時叫你出街飲茶,及問你幾時生多個?我答佢我現坐緊月喎,好99

大宅

我99知我屋企多蚊但大肚唔聞得咁多蚊香
就曬左d果皮俾我驅蚊
我c6之前成日夜返我同c6嘈佢會幫我唔幫c6
會記得我生日請我食飯同俾利是我
教我點恰我c6(雖然我冇咁做)
有時會買d小禮物俾我表弟妹
好錫我個仔但又會尊重我既教法
一齊食飯會幫我湊住先等我食完佢先食或者佢食快d幫我湊bb

男爵府

jincaiyan 發表於 14-2-28 17:36
分亨下D正能量
有, 不過我同佢地既觀點角度唔同, 所以好多時大家都意見不合而面左左。

水晶宮

我諗其實好多99都真心對新抱好.
但大家既生活習慣唔同,
當99要管個新抱既衣食住行,特別係點湊仔時,就會有磨擦.
久而久之,心病就出現,
如果個男人唔識做,個死結就解唔開.

別墅

我會好好珍惜屋企2個寶

複式洋房

其實我6299對我真係好好,當我係親生女咁錫,只不過始終生活方式習慣唔一樣,一齊住硬係有少少碰撞

珍珠宮

我99,super 好

子爵府

我奶奶口不對心,衛生極差,佢從不做任何家務,攪到佢自己間屋滿屋垃圾,張床單超過十年未洗過!

minlok  唔係丫化....10年  發表於 14-3-22 11:10

大宅

大廚勳章 BK Milk勳章

我奶奶對我好過自己阿媽...佢成日講..自己好想有個女,偏偏生左個仔

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我奶奶同老爺都對我好好,有時我隨口講想食

原帖由 Mrslamc9 於 14-02-28 發表
我奶奶同老爺都對我好好,有時我隨口講想食咩,佢地就會第2日特登整,叫我上去食 ...
有,我奶奶知道我返去食飯,佢會整魚餅我食,買材料返去自己撻𠴱種,特別好味

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

我奶奶,返親去一定會煮我鍾意食既餸,煲湯,次次整多俾我帶走,間中燉下補品燕窩果啲,可能我唔係一齊住,又未有b,所以小磨擦,大家關係好好

男爵府

畀面勳章

我6299 都好好, 62 就好長氣,99 就好爽快

子爵府

奶奶錫到我好似囡甘,雖然不是同住,每晚都煲湯拎比我地飲,又會整勁多複雜既野食比我,買我鍾意食既零食,送廚具,菜同生果,被單,衫,銀包,去旅行會買手信比我……

子爵府

回覆 Vikibaby 的帖子

如果你小朋友上去點算?

子爵府

回覆 肥豆媽咪 的帖子

子爵府

回覆 MORIMORIMORI 的帖子

同你差唔多 未有b 又唔係一齊住 我覺得係關係好既關鍵!

子爵府

回覆 jincaiyan 的帖子

其實未結婚前關係麻麻…成日嘈交…
結婚後,用左4年開始慢慢睇d改善婆媳關係既書…
然後不停諗佢既優點!!!!<<重點係依度
甘就會慢慢鍾意奶奶~~
一見到佢就會笑!不停讚佢!
佢煲湯/整茶果比我,我又會學整甜品/糖水比佢食
佢買衫比我,我都會買返生果比佢
關係真係慢慢建立架
當佢整完野食…

我係勁熱情勁大聲勁浮誇甘:嘩!!!!!!!好好味阿!!點整到甘好食既你?落咩整架?好正阿~~(仲要狂食)
當佢話我d缺點果陣,我唔會反駁,會話:哦…係咩係咩?!哦哦哦哦....哈哈哈!可能係啦 呵呵

關係真係維繫出黎,連我c6都話:"睇得出我阿媽好鍾意你wor,你同阿媽好似好friend甘既"
我做埋佢地溝通既橋樑,有時佢地吵架,我會兩邊都講好話~同老公講其實你阿媽真係好好…你睇下依件衫就係佢買比你架,佢知你好耐冇買衫…balala~
同奶奶講:你個仔把口硬,其實係太著緊你,拿!依d燸米滋就係佢知你鍾意食,叫我整架,你試下好唔好味…balala

兩個好快就會無事…相反 假設我企係老公果邊,婆媳關係一定會好差,覺得我搶走佢個仔,覺得咩都係我搞出黎…希望所有JM都可以同奶奶和目相處啦!!!!甘樣既家庭真係好幸福架!!~~

首頁

尾頁

跳至