在職全職

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

原文章由 winglink 於 08-5-11 12:15 發表
vienchan,
好戥你bb有個咁好既媽媽高興!
我都係全職媽媽,屋企無工人,自己一手一腳湊亞女,每次聽到人地讚自己湊得好好,都會好滿足!好開心!老公成日都同亞女講"你知唔知你真係好幸福,日頭有媽媽湊你,夜晚有嗲嗲陪你玩!"無錯,有 ...

絕對同意, 我同妳一樣無工人, 又係聽到人讚會好開心!阿女幾大呢 ?我有blog呀, 同妳做個朋友仔呀http://hk.myblog.yahoo.com/vj366

大宅

原文章由 vj366 於 08-7-4 15:52 發表

絕對同意, 我同妳一樣無工人, 又係聽到人讚會好開心!阿女幾大呢 ?我有blog呀, 同妳做個朋友仔呀http://hk.myblog.yahoo.com/vj366

我都係架, 聽到人地讚我個囝, 我都好開心架, 我個囝仲有二日歲半啦, 你個女幾大呀?
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

大宅

原文章由 PakYinMama 於 08-7-3 00:57 發表

Hello,
我是過來人...阿仔而家3歲多, 由他出世後三個月便辭工回家專心湊他..
其實等bb1歲識行後, 可以帶他去好多地方玩, 到時便不會悶了.
我在同區識了不少媽媽+小朋友, 常常相約一起去街(吃早餐,去公園, 去disney ...

我囝囝14個月我就開始全職湊佢, 我成日都同佢去下街架, 都有識同區媽媽.
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

複式洋房

回覆 #1 小笨豬 的文章

我是一位在職媽咪,我很羡慕你們能做一位全職媽咪!我也很想親自照顧我囡囡。。。但,少了我一份人工,頭家的開支就會較緊,當然沒有鬆動的錢。。。內心也很爭扎。。。

別墅

大家好!我係在職媽媽,小公主依家6個月,自從放完產假番工後,小公主都係比我媽咪照顧。我都好希望可以做全職媽媽,老公都好想,但經濟暫時唔許可。好羨慕你地,大家加油呀!

大宅

hi, 見到咁多人願意為bb做全職媽媽, 也很感動, 自己都係上年resign咗一份做咗11年的工作, 現在做了7個月全職媽媽, 其實都有很辛苦的時間, 但也很enjoy, 因為覺得錢是搵唔曬, 可以陪著囡囡成長是很寶貴, 很值得~~

子爵府

hi, 我都係啱啱resign 做左13年既工, 好唔捨得, 但無辦法, 大仔升小六啦, 成績唔多好, 所以想係今年要盡力幫佢, 希望佢有進步, 唔好白費大家既心機.
Melodykitty

複式洋房

我預產期是9月初,剛剛今個月就離職,好開心大家志同道合。
好多人都同我講點解唔放埋產假才辭工,我想你們一定明白,其實有些工作唔係你話要走就可以一個月咩都唔理咁就走,一來我唔想因為自己貪假而搞亂檔。二來,放完假後番一個月後才辭工,亞b同自己都有很大的適應,我想既然是想自己照顧bb,就是想做一個好媽媽,咁點解唔做好d呢﹖其實我老公一個人賺錢養我們,都是好緊的,我們要調節吓d開支,一家人齊齊學節儉,這亦是另一功課﹗

大宅

Dear all mami,
我個Baron仔e+16個月大, 仲有個6歲半嘅女, 我resign咗份工都大半年啦! 好高興識到妳哋~
2個寶貝~雅詠&灝泯

別墅

大家好, 我係新加入.
我都想resign咗份工湊仔女, 但又要供樓如果唔做會好手緊, 家下仲諗緊....

大宅

我屋企都係要供車供樓, 但係我老公話船到橋頭自然直, 總之佢就一定要我湊仔....
2個寶貝~雅詠&灝泯

別墅

我都有諗過船到橋頭自然直, 陪住小朋友成長係好難得, 我家下在計劃.

禁止訪問

子爵府

我依家都開始學慳d, 以前兩公婆搵錢點都好過依家得佢一個搵$, 少d出街食飯, 買少d野.
Melodykitty

大宅

我剛剛6月開刀生左bb, 之後打電話返公司resign咗.d份工都做13年啦, 可以睇住佢成長

伯爵府

你湊2個就會辛苦d囉mouth: 不過好彩佢地仲細, 應該好快調節到d時間, 我剛剛無做野係大女6歲剛上小一, 細女3歲剛上K1, 真係要命 一早要送2個返唔同學校, 去market, 大的11:30送飯, 再接細的放學, 服待完小公主, 讀下圖書又話要午睡, 要推住架車去接大的放學, 跟功課, 學野, 仲有做極都唔完的家務 堅持左半年, 最慘就係無時私人時間, 無晒朋友, 去遠d都唔得 結果頂唔住請番個工人, 開始有番d私人空間, 就真係好好多 不過e+我都好忙架, 大小公主d功課, 課外活動都係我自已跟, 好多時都返學校做家長義工, 大女都快升小三啦, 不過真係好開心架, 到e+已經無做野2年, 雖然係無以前咁手鬆, 不過都無咁想出番來做野囉, 最快都會細女升小三等佢過渡埋小學適應期先(即係仲有3年)搵工就隨緣啦 搵唔到都無所謂 出年阿妹上埋小學想慳d就可以唔要工人都得啦
原文章由 CCLee 於 08-7-3 12:55 發表

我現辭左職 , 將會來梗九月尾做全識媽咪 lu ....我好驚到時應付不來 ...
因我有兩個小朋友 , 一個是三歲半 , 一個是九個月大 , 而且諗住不要工人 .... ...

大宅

如果用開工人變冇工人用嘅話, 初初一定唔慣, 但係小朋友大D就冇咁辛苦嘅, 起碼佢哋有好多嘢都可以自己做到嘛~
2個寶貝~雅詠&灝泯

民房

9月做全職媽媽

我都辭左工,9月正式成為全職媽媽.
好期待,又好擔心,驚會好辛苦,應付唔到.

請問各位全職媽媽,你哋每日係點樣分配時間,等我參考下吖...

複式洋房

原文章由 菇芝bebi 於 08-7-14 22:00 發表
你湊2個就會辛苦d囉mouth: 不過好彩佢地仲細, 應該好快調節到d時間, 我剛剛無做野係大女6歲剛上小一, 細女3歲剛上K1, 真係要命 一早要送2個返唔同學校, 去market, 大的11:30送飯, 再接細的放學, 服待完小公 ...

我既情況同你差唔多, 大囡今年9月P1, 細囡就讀K1, 想遲職唔做, 返屋企幫下囡囡讀書同成長, 但怕好忙的私人時間, 工人12月就到期, 諗緊請唔請過個新工人幫下自己, $$就要慳D, 唔似以前自己搵自己洗la ...

禁止訪問

首頁
34567...8

尾頁

跳至