自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:信唔信平時默書唔合格,但測驗成績有八十幾分

我地細個都有同學仔會話自己尋晚無溫書, 考試死硬, 考天才波, 轉頭派卷就90分以上。。。 咁你都信嘅!?

珍珠宮

m....我大仔係囉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

其實我小四都試過有次考試,突登唔話比媽咪知。
因為知佢會捉我溫書,好唔鍾意溫書。當天,佢仲比我著運動衫返學,落到去等校車,我媽比其他家長笑,個囡考試都仲比個囡著運動衫,我媽就省到我飛起。果次,我都係考9x分返黎。

翡翠宮

2018復活節勳章

其實人地未必有玄外之音ge

大宅

我就唔會理人講乜,自己個件有温,也叫佢唔好理人有無温,做好自己個本份就好。

公爵府

引用:我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計傾開D

原帖由 lingwu 於 15-11-11 發表
我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計
傾開D仔默書既問題,佢地一個二個都話唔合格
但剛剛見到佢地,佢地又 ...
我仔係,因為默書係死背,我覺得算難,唔會花太多時間溫,好多時唔合格。到考試係靠平時聽書同用腦,我地都係考試前幾日先閉關溫書,p1~3考試大多8x分,而家高小就差D,大約7-8x分

子爵府

回覆 lingwu 的帖子

好多人話個仔無溫書, 千萬唔好信

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

唔好理佢。。我都超唔鍾意周圍問人成績攞幾多分的家長,我教好自己d仔女就算,人地攞幾多分唔關我事,無須要比較。。

男爵府

引用:人地個仔真係狀元都唔關我事。 搞掂自己個

原帖由 zitzai 於 15-11-11 發表
人地個仔真係狀元都唔關我事。 搞掂自己個仔就 ok

男爵府

其實我二仔就係咁唔溫書
我一直覺得佢好采 如果再上高年班就冇咁好采

默書要溫要記要串 佢唔溫當然唔會識
但測驗考試 如果上堂吸收到明白理解到 有機會係考到80+

我有時都同個仔講 如果你溫書 分數應該可以再高

珍珠宮

平時默書100分,但測驗失手得7、80分都會啦;
咁點解平時默書唔合格,但測驗成績好過默書就唔會發生?

仲有,我成日覺得默書叻有時係係死背、讀死書型,到測驗要靠轉數就可能發揮唔到。
至於有啲學生唔係死讀書,默書呢啲死板野佢地唔鍾意,所以到測驗反而做得不錯。

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

信, 我阿仔昨日先話我聽, 邊個邊個默書成日唔合格, 佢考試又7X~8X

子爵府

呢d說話我聽完就算,好多家長都講到自己個小朋友天才咁,天生咩都識,幼稚園又話冇教佢都識寫字

我通常答:係呀,真係叻喇,我個女咩都唔識架。
由佢威飽佢

不過我又明樓主上黎講下嘅心情,我聽完都會口賤賤咁同c6講

珍珠宮

畀面勳章

默書用測驗考嘅野都唔同,點會冇可能....

我細個默書都唔合格,不過考試好高分

男爵府

有可能的!小朋友知默書唔計入成績表,hea溫,考試緊要,狂溫!
另外默書只係考你有無記熟記生字,又只得一星期限期,無溫一定唔識!考試唔止考生字,基本上課肯聽書明左個概念,知考的咩,好難唔合格!
重有,默書只考記性,考試可以考埋理解,分析,唔同的!
我好明,因我都係咁!

伯爵府

好媽媽勳章

聽得多,理得多,就會有比較既心,
所以我好少同其他家長SOCIAL, Whatsapp group都係好被動俾人add左..但我多數唔出聲....用自己方式教好自己小朋友就ok了..唔想太在意別人既睇法..好辛苦jet...

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

不用理人家,自己讀好自己書

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計傾開D

原帖由 lingwu 於 15-11-11 發表
我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計
傾開D仔默書既問題,佢地一個二個都話唔合格
但剛剛見到佢地,佢地又 ...
信!因為我細個時係咁。

禁止訪問

侯爵府

回覆 lingwu 的帖子

信,我亞姨係寄養家庭,有個男仔由幼稚園湊到現在中學,從來冇補習及教佢功課,因亞姨連小學都未讀過,但個寄養男年年考頭5名,默書唔合格,現在在band1中學讀書,尤其數學次次9字頭,係英文差D,
不過佢有過度活躍症,有人話係會聰明D,
唉!我自己個仔都考得麻麻

首頁

尾頁

跳至