自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:Kyoto_sin 的帖子

肥?好肥?好似小寶咁?我好少見到d好靚嘅recept 小姐,妹妹仔都少; 好多係上咗年紀嘅呀太,有d行頭好勁。至於係咪好睇外表,大公司會著重外表㗎; 細公司reception 通常要兼顧其他admin工作,可能外貌唔係首選。

如果我係hiring manager, 我會揀笑容靚嘅,客人見到都歡容d。

男爵府

Kyoto_sin 發表於 16-2-3 08:20
雖然本人有差不多一年reception經驗,但唯獨是外表唔太好, 身型肥少少, 但勝在塊面皮膚天生白淨
衣著打扮斯 ...

reception係形象黎,確實需要外表嫁~
想像下如果一間減肥中心,如果請個肥女人去接待,你覺得會點???

珍珠宮

引用:雖然本人有差不多一年reception經驗,但唯獨

原帖由 Kyoto_sin 於 16-02-03 發表
雖然本人有差不多一年reception經驗,但唯獨是外表唔太好, 身型肥少少, 但勝在塊面皮膚天生白淨
衣著打扮斯 ...
都係架,我公司嗰個,得個殼,野又唔多識做

男爵府

sarali 發表於 16-2-3 18:17
都係架,我公司嗰個,得個殼,野又唔多識做

我識0個個receiption 同你相反,佢係肥既,但我唔介意外表,
不過佢做事態度就連自己公司同事都好清楚,懶到呢,成日話急件比佢,佢永遠應左一句就算,唔響佢面前見住佢打內線叫人收都唔知

公爵府

JJBBCC 發表於 16-2-3 08:50
我之前老板最鐘意請曾經做過空姐的做receptionist和秘書
空姐會做 receptionist?

水晶宮

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要? 肥都唔請?

如果係響啲甲級寫字樓,receptionist 個image真係好重要,因為可能要接見好多大客,人地第一印象好重要,反正公司有得揀!如果中小企響啲廠區就最緊要一人可飾演幾角,因為唔會只做接待咁簡單,做得嘢,抵得諗仲緊要!

ferrari2007    發表於 16-2-4 23:15

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

回覆樓主:

我做左8年 reception (不同公司),經驗真係好緊要!人要乾淨整齊,反應要快,開門聽電話收 courier 可能同時發生!中英國語都要 得!

珍珠宮

引用:我做左8年+reception+(不同公司),經驗真

原帖由 lovelycats1437 於 16-02-03 發表
我做左8年 reception (不同公司),經驗真係好緊要!人要乾淨整齊,反應要快,開門聽電話收 courier 可能同 ...

我公司嗰個講嘢永遠帶你遊花園,因為唔肯承認自己錯及唔識做

子爵府

回覆 Kyoto_sin 的帖子

外表整潔已足夠

我見過匯豐金融 RECEPTION 那位肥姐姐,肥過肥肥,但身手靈活,一眼關七,做左好年

努力加油,一定找到欣賞你的雇主

禁止訪問

我的育兒心得勳章

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要

子爵府

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要? 肥都唔請?

可以答你,生得靚就幾時都係着數啲嘅啦!唔好話淨係做門口個位,就算其他位,未洗請最靚,都唔希望請個太樣衰架啦

公爵府

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要

睇公司,有啲公司receptionist無乜野做,有啲公司多客戶出入,端莊得體好重要之餘仲要一眼關七,唔係個個都做到。我試過頂recept個位兩日,真係唔簡單,淨係速遞出入都有排應付。

ferrari2007    發表於 16-2-4 23:13

侯爵府

畀面勳章

其實你點解會覺得佢唔請你係因為你肥既?

大宅

我公司果個係肥c9

禁止訪問

男爵府

做過百人嘅 公司Recept一般有幾多人工一個月?

伯爵府

引用:肥?好肥?好似小寶咁?我好少見到d好靚嘅r

原帖由 ChloeMa 於 16-02-03 發表
肥?好肥?好似小寶咁?我好少見到d好靚嘅recept 小姐,妹妹仔都少; 好多係上咗年紀嘅呀太,有d行頭好勁。 ...
你講出重點,笑容先最重要,有啲靚得嚟俾人感覺唔和善

男爵府

引用:之前份工係設計公司,個receptionist老闆係

原帖由 快樂得得B 於 16-02-03 發表
之前份工係設計公司,個receptionist老闆係model公司揀的,可能第一印象吧。。不過要視乎公司性質的

...
你之前公司A字頭架?

大宅

我公司之前個receptionist就係肥c9型,本身應該唔差,只係做左十年走左樣,岩岩上個月老細開到口話想換個後生靚女,調左佢入黎做文職

禁止訪問

回覆:Kyoto_sin 的帖子

首頁

尾頁

跳至