自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

emilylam 發表於 16-8-30 20:14
朋友的姊姊一家係大陸生活,佢哋係香港人,有三個小朋友,朋友的姊姊想最大的女兒留在香港讀書,想細妹幫湊 ...
唔係話唔想幫, 但責任真係好大! 而且唔係短時間.

另一方面, 一有錢銀瓜葛, 好容易傷感情.

會叫家姐諗下有無其他可行方法, 而家一個小朋友讀小學已經覺得貴, 重有二個細點算?

她經濟ok, 但不想比貴學費?或是經濟根本唔容許佢女响國內讀書?

一係佢全家搬返嚟香港, 一係留响國內讀書, 一係小朋友辛苦d跨區返學, 一係搵hk寄宿學校....

其實, 咁細個小朋友長期與屋企人分開都唔係好事.

以上純屬個人意見!

水晶宮

朋友的姊姊一家係大陸生活,佢哋係香港人,有三個小朋友,朋友的姊姊想最大的女兒留在香港讀書,想細妹幫湊 ...

如果係我,我會答應

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

主要睇姊妹感情好唔好,同埋小朋友係咪聽教

水晶宮

回覆樓主:

一定唔會湊,責任太大。

珍珠宮

視乎佢有幾desperate 同有d咩 expectation

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔會,責任太大!

水晶宮

我唔會幫、責任太大、太長遠、自己都有家庭照顧...
仲有、佢既理由唔係非幫不可、生三個自己選擇、大果個唔係已經好湊d啦、到時阿二阿三讀書又點?經濟就大陸都覺重負擔、香港可以俾幾多生活費?
如果阿妹環境好、咪經濟上幫下姐姐囉⋯⋯
點拒絕?諗下如果係姑仔話要放個小朋友黎

水晶宮

siu-miu 發表於 16-8-31 08:39
唔會啊。「長貧難顧」,唔係湊一兩日喎,直頭寄養十幾二十年。責任太大,吃力不討好。小朋友們又唔知夾唔夾 ...

呢個都係、仲有點處理自己小朋友同兒甥關係都好大學問

大宅

畀面勳章

回覆:換係你,會幫嗎?

比著我就唔會

大宅

認真講,長遠黎講對個小朋友都唔好,就算你視如己出,都好難做到一視同仁,小朋友始終都會有寄人籬下的感覺,而且你家姐同小朋友的關係好難keep 得好。 我覺得講幸福,小朋友點都要痴住父母先叫幸福

大宅

比著我就唔會幫
一來唔知老公意願
就算佢唔中意都未必會出聲
影響夫妻感情
二來擺個女比妹湊就有教養問題
唔教又好似好衰
教又唔知家姐想唔想咁教
有好多潛在嗌交問題

子爵府

2024年龍年勳章

應該唔會
有咩事點算, 賠唔番個女俾人
咁樣住左入黎, 真係好似多個女咁
我怕影響埋妹妹一家三口既感情

子爵府

emilylam 發表於 16-8-30 20:28
大嘅開始升小一,兩個細嘅分別是幾個月同兩歲
家姊覺得湊三個辛苦,二來係大陸讀書好貴,因無戶籍
...

咁佢2個細嘅喺大陸都冇戶籍,遲下係咪又黎香港讀又交俾個妹? 長遠睇佢為左小朋友讀書都要搬返黎架啦

象牙宮

2024年龍年勳章

我做唔到

大宅

自己都3個,唔會幫,責任太大

伯爵府

"想細妹幫湊 ..."的"細妹"係佢自己細妹還是你的細妹,如果自己細妹, 即湊自己姨甥女?
除非同家姐感情好淡或者姐夫很不滿. 正常來講姨甥女係自己親人, 有能力一定要幫。
上一輩(即我細個的時候)極少人請外傭,我有幾個朋友都係住在阿姨屋企,佢地依家同表兄弟姊妹好熟, 成日一大班親戚聚會, 非常熱鬧。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

小一即係要幫佢跟功課,跟默書考試測驗,好大責任嫁喎,我唔會肯

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我會考慮個小朋友乖唔乖, 難唔難教; 另外自己老公點睇, 家姐又比幾多錢我, 家姐要求係乜, 自己屋企有冇地方等再決定..

水晶宮

睇感情同睇能力.
親家姐,我有能力的話,幫到都一定幫.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:換係你,會幫嗎?

如果小朋友一直都好乘成績又好,能力可以會幫~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至