自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果我呀頭請食野,我prefer下午餐或者lunch

大宅

Hotpot-baby 發表於 16-9-19 21:32
因為你影響到你自己的peers。他們是被影響的,點解唔出得聲?

得罪講句,你D回覆,真的顯出思維不夠成熟圓 ...

我承認我有學習同進步空間,但我唔認同我有破壞規矩,因為我地boss都有請我地食下飯架

大宅

ava_va 發表於 16-9-19 21:44
如果我呀頭請食野,我prefer下午餐或者lunch

收到,我下次會試下改食lunch

侯爵府

我唔會次次O丅完請吃飯;如果果排有大project攪,大家辛苦了,我會選日吃lunch, 到完了project, 再吃一歺好少少,多數係午餐,有時晚餐。
有時自己俾,有時claim team building entertainment.
生日丶聖誕/新年,我多數會買小禮物(自己俾$)俾下屬。亦有試過太忙,沒有空買禮物,只吃飯。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:請人食飯仲要背後比人話

我自己部門同事好熟, 如果ot夜既阿姐叫食飯我地都會去(當然機會好少啦), 講真去果陣未必諗係阿姐請, 佢請梗係
試過ot左個幾鐘同同事去食飯, 點知阿姐係隔離枱食緊, 走果陣同我地講幫我地賣左單, 果刻覺得ot都好值得

不過唔同人心態唔同啦, 如果阿姐唔太熟(只公事交流), 比我都未必次次會去食飯, 不過你好識做呀, 跟你果啲同事應該會好開心

侯爵府

畀面勳章

我覺得請食lunch食tea比較合理,OT大家也有份,平平地請食lunch個個也有份出席會好D。其實同你同級既同事亦有D道理,你次次OT請食咁貴的確對其他team既主管有D壓力,因為其他team既同事會比較會埋怨自己阿頭冇請食晚飯,而同你同級既會覺得你用$收賣人心。其實大家經濟環境唔同,可能有D阿頭真係冇能力個個月請同事食咁貴,但又被D細既要求請,因隔離team會請,不過你同級的可能講得直咗D同語氣差D,不要放係心啦。

公爵府

回覆樓主:

老闆一定唔會有意見,你出錢幫佢賣人情,佢不知幾樂意。

其實間唔時一次半次無所謂,大家打份工,個個月一次就真係多左少少。我未係主管級,以前主管請食飯我地好多時都主動夾返,因為我地係幫公司打工,要請應該係老闆請,而且team building係自發性,幾百蚊自己比得起,唔會要阿哥阿姐出晒。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

引用:其實OT完仲要同同事上司食飯真係想死。

原帖由 seaman1982 於 16-09-19 發表
其實OT完仲要同同事上司食飯真係想死。
x 2

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

OT到9點, 一放工已經想即刻返屋企, 仲要同上司同事食飯, 唔係個個都中意

珍珠宮

littlegirl3298 發表於 16-9-19 18:29
但佢話下屬背後就係咁樣講我,話我夾硬搵佢哋陪食飯

我都係做人阿姐,一年只會請三四次,通常都係大 project, 過節前。

經常OT點解要次次請?公司唔係得一 team人,你確實係做壞規舉。再講,你話你無迫人去啫,如果你有做過,你會明白開口推好難,再加上群眾壓力,點樣唔去?OT已減少私人生活,仲要次次陪埋上司食飯,想 Join friend 下場都唔得,你諗下一個星期OT幾多日?佔用咗大家幾多私人時間?有時做大必須學識多角度睇件事,否則死咗都唔知咩事。

伯爵府

littlegirl3298 發表於 16-9-19 18:24
事緣我係部門主管,有時公司OT左都會叫d同事不如一齊食飯,每次我都要俾錢,因為公司本身都無得計OT,當係 ...

做多左

大宅

不如ot完第二日先食lunch

子爵府

做阿頭,間中請下tea無所謂,餐餐千千聲,真係做壞規矩,同公司同級的真係好難做,人地可能有家庭負擔,點能夠成日請呢,唔請又俾細的話,個個話跟你好就好,你最左大好人,人地呢?返工唔係下下咁豪,都要睇下大環境。如果我有啲咁同事,就,我有家庭負擔,唔能夠咁豪,唉!

男爵府

littlegirl3298 發表於 16-9-19 21:49
我承認我有學習同進步空間,但我唔認同我有破壞規矩,因為我地boss都有請我地食下飯架
...
我諗你5係好明(破壞規矩)既意思5係真係有條規矩5準上司請下屬食飯呀。

別墅

littlegirl3298 發表於 16-9-19 18:24
事緣我係部門主管,有時公司OT左都會叫d同事不如一齊食飯,每次我都要俾錢,因為公司本身都無得計OT,當係 ...

或者下次ot後,改第二日請Lunch吧,會好D

伯爵府

點做都有人講, 問心就得唔好理人, 你係一個好上司, 你個post令我知道原來我公司已經叫好好, OT無錢但包飯錢同的士錢返家, 飯錢講緊美金50蚊內, 一個人隨便既晚餐根本無可能食到咁豪

男爵府

認同OT時叫定下午茶, 咁全Team人都有得食~
後生唔介意就話OT完仲可以同你去食晚飯, 但有家庭又真係好難再抽時間陪阿頭~

而且無得去果啲久而久之就會覺得有得去果啲係咪因爲要刷你鞋先去, 反而咁樣仲唔好!!

要請就全Team一齊請, 起碼公平啲~
而且多極都應應該幾百~ 咁樣無咁誇張, 又可以惠勞下屬

大宅

JoanC 發表於 16-9-19 22:39
我都係做人阿姐,一年只會請三四次,通常都係大 project, 過節前。

經常OT點解要次次請?公司唔係得一 te ...

我地一個月先要全team一個月OT一次,我先覺得一個月食一次飯係ok咋

大宅

sako 發表於 16-9-19 23:02
我諗你5係好明(破壞規矩)既意思5係真係有條規矩5準上司請下屬食飯呀。
...

我明嘅,佢地係唔想d細有比較姐。

大宅

fatping 發表於 16-9-19 23:24
點做都有人講, 問心就得唔好理人, 你係一個好上司, 你個post令我知道原來我公司已經叫好好, OT無錢但 ...

真係好福利喎

首頁
34567...9

尾頁

跳至