自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

meili250 發表於 20-7-17 06:53
我女想讀幼教

好好,我既想business

男爵府

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 15:14
聽聞HD asso呢d至係wear 真銀,所以都會盡量收
今年真係難講,因社會運動決定出國嘅唔少,因疫情決定留港 ...

真的是多災多難

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

meili250 發表於 20-7-17 06:53
我女想讀幼教

我女都係,之前f5已在ive報讀,希望可在中大或教大繼續,不過佢冇咩信心拎高分,可能扣門教大

大宅

qq媽媽咪 發表於 20-7-17 07:23
我女都係,之前f5已在ive報讀,希望可在中大或教大繼續,不過佢冇咩信心拎高分,可能扣門教大
...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

meili250 發表於 20-7-17 07:28
我女之前每個星期六返去幼稚園上堂,佢話幼稚園老師幫佢寫了推薦信。

我女只係實習4堂,ive老師到都幫手推薦,但我女唔想去ive ,想中大或教大,如未夠分報,就扣門

大宅

qq媽媽咪 發表於 20-7-17 07:31
我女只係實習4堂,ive老師到都幫手推薦,但我女唔想去ive ,想中大或教大,如未夠分報,就扣門 ...

珊瑚宮

meili250 發表於 20-7-17 07:38
我女都係想中大

希望佢哋可以讀心儀大學

大宅

qq媽媽咪 發表於 20-7-17 07:41
希望佢哋可以讀心儀大學

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 00:12
唔係,要交錢俾學校,學校向考評局代報。如check卷後有加分,jupas系統會再開放做補選
...

thx

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

janetlam74 發表於 20-7-17 02:32
Charlotte mom

dse.myguide.hk (dse分用昵個計準嗎)?

頭先試過,應該準wor

放榜後改選無問題的,正常個個都改。除左好少量科目如醫科會夠分都唔收

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ZQYHHPP 發表於 20-7-17 02:52

越係臨近就越係心慌慌,因為心知出

當然好多人jupas直入大學
但其實亦唔少人,dse階段麻麻,點知讀自資/sub degree時愛上學習發奮圖強,入返「直路」的,先唔講正常兩年 hd/ asso升degree year 3, 原來「唔正常」地轉嘅都唔少

我女讀自資degree一年後轉讀8大其中一科熱門科目,岩岩收gpa夠分可揀佢想要嘅double major
佢兩個同學hd year one後轉到入HKU nursing degree
EK有人由OU 英文degree兩年後轉city英文year three
岩岩有個hd 讀左一年gpa爆4,話之前無唸過咁高分無申請3大(轉u),而家有poly degree重讀year one 轉唔轉,我直頭叫佢等多一年,直接插3大year three,因gpa 4搏得過

大學轉校絕對唔無萬中無一,所以就算dse跌一跌都唔好灰心

侯爵府

真係好多謝你,仲好鬼愛你架!
有你係度會冇咁擔心。

你呀!簡直係BK/EK出色義工

LUCKYO    發表於 20-7-18 14:15
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 09:53
但其實亦唔少人,dse階段麻麻,點知讀自資/sub degree時愛上學習發奮圖強,入返 ...

條條大路通羅馬,只要有心讀,吾怕冇得讀,但係都要靠有你呢d知識,先至知點樣吾駛行咁多冤枉路

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 14:40
可睇睇呢條LINK, 有收生, 留位費及REFUND安排
https://www.cspe.edu.hk/resource ... Admission%20Info%20( ...

好詳細 !

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 09:53
但其實亦唔少人,dse階段麻麻,點知讀自資/sub degree時愛上學習發奮圖強,入返 ...

其實我唔明, 如放榜夠分入心儀科目係咪都未必收, 要等聯招放榜先知? 好覆習…………

死火, 原先唔緊張, 睇完呢個POST好緊張~

王國長老

janetlam74 發表於 20-7-17 10:09
真係好多謝你,仲好鬼愛你架!
有你係度會冇咁擔心。

唔好客氣啦!
跌得金金嘅經驗唔係個個有,真係知道有幾痛
呀原來仲可以翻身,散播下希望幾好啊

侯爵府

我請人時都好多小朋友係HD轉degree, 仲係熱門科
條條大路通羅馬~

王國長老

DFSON 發表於 20-7-17 10:15
其實我唔明, 如放榜夠分入心儀科目係咪都未必收, 要等聯招放榜先知? 好覆習…………

死火, 原 ...

因「分數」只係往年统計,即去年入學嘅中位數、HQ LQ等,但唔係絕對要求
即如有conditional offer話要20分,你有20分就一定要收
不是conditional offer的話(即一般jupas情況),就算去年中位數、LQ係20,不等於你有20分佢就收硬,都要睇對手。如果今年傻左,好多22、23分申請,今年20分就無機會了
所以改選排序時,a3都要手緊d

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 10:30

因「分數」只係往年统計,即去年入學嘅中位數、HQ LQ ...

請問conditional offer係咪放榜前會INTERVIEW, OK的話會通知, 到放榜日如夠分就即收?

王國長老

俾多個參考大家:自資收生分數參考
直入jupas心儀科目當然好,但分數唔夠又想讀degree,自資都係一個選擇(sssdp課程經聯招收生,某d課程經eapp,但放榜後仲會有少少位即場收)

唔好當自資都流嘅,個人心水推介:
商科的話恆大真心讀得過
浸大幼教(唔係講笑,浸大校外傳統上係俾以前無學位嘅幼教老師進修熱門之選,行內響的)
明愛護理、社工,讀完一樣有牌
睇睇收生分數,考慮考慮吧
https://www.cspe.edu.hk/tc/admission-scores.page

留意,自資課程有d有sssdp / nmtss資助,有d無
以幼教為例
教大讀5年有ugc資助,浸大讀4年無nmtss,耀中讀4年有nmtss,條數要計一計
https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html

首頁
34567...9

尾頁

跳至