自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

LokYauYau 發表於 22-3-27 14:20
作為一個100%土生土長,受本土英殖教育大,半生英管,半生"港"管的香港人。我真係好慚愧依家嘅港人咁盲反 ...

一日吾認清世態, 洗脫嗰份香港人吾知從何以來嘅優越感, 香港就真係死得!

我同你背景相似, 殖民地出生成長, 睇到嘅係香港人再無上一輩人嘅努力, 互助! 多左嘅係自私同狹隘嘅保護思想!

hinhin_ma    發表於 22-3-27 15:59
SU213    發表於 22-3-27 14:50

珍珠宮

okgoodla 發表於 22-3-27 14:25
一日吾認清世態, 洗脫嗰份香港人吾知從何以來嘅優越感, 香港就真係死得!

我同你背景相似, 殖民地出生 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

teresayan07 發表於 22-3-27 11:05
有內地司機來攞貨你就要攞綜援?
呢個係咩邏輯?

神邏輯,你唔識咁多

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一件事就會令香港玩完?無咁化學掛?唔好講咁多呢d野啦!

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

講得好...

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

作為一個100%土生土長,受本土英殖教育大,半生英管,半生"港"管的香港人。我真係好慚愧依家嘅港人咁盲反 ...

根本好多人都有既定立場, 總之內地嘢就唔好

我記得之前我喺一個講中港司機嘅post都講過, 如果好似澳門咁年幾前同內地通關, 根本就唔存在今日呢個問題. 香港某啲司機又唔守規矩, 人地仲要請個人嚟睇住你唔好周圍走, 但係竟然覺得人地唔啱.

都回歸咗接近25年, 仲有人會覺得內地蠶食緊香港, 自己咩資源都無, 能力又唔夠. 如果要蠶食, 一早唔洗搞一國兩制啦, 直接跟內地咪得. 有幾多次唔係因為有人撐住, 我地先倖免於難, 唔通醜國同鷹國會撐住你? 依家好多人仲覺得人地一定要落嚟先有發展, 但係就唔睇大疆、順豐都係因為香港拒人於門外, 人地去咗深圳先發展起嚟.

如果唔係諗咁多辦法幫你運貨落嚟, 你地咪繼續捱貴菜, 用多多錢去食入口嘢囉.

hinhin_ma    發表於 22-3-27 16:00

男爵府

毒果後又出西方日報,一個文宣出泥post ,
跟着神奇又立刻有兩三個出泥推post。

多谢中港司机這個安排,令到香港不用人心惶惶,到處搶货。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我都係。
最慘係仍然有人自我感覺良好。
早排之麻, 又話司機不夠人, 要搶人啦, 現在又話人家來搶飯碗,真係好意思地厚面皮。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

ada29 發表於 22-3-27 10:52
重點係國內司機可以直接香港送貨,咁尼個會唔會係第一步,即國內人可以光明正大香港工作,又唔需要供強積 ...

咁係咪香港唔好要內地貨物供港? 有d中港司機在內地不守規,累到內地,鬼叫香港防疫咁差咩

珍珠宮

SU213 發表於 22-3-27 14:49
根本好多人都有既定立場, 總之內地嘢就唔好

我記得之前我喺一個講中港司機嘅post都講過, 如果好似澳門咁 ...

係law,唔夠鲜貨求人幫手。好啦,攞完人著數,食飽啦,調轉頭小人之心,怕人攞你著數。
見到d港人咁不懂感恩,真係慚愧,無語

公爵府

順豐都係因為香港拒人於門外, 人地去咗深圳先發展起嚟. ...
一個gem (利申, 我不喜歡她的歌, 只睇事實)都係啦, 「精英」不喜歡, 人家米上去囉, 結果風生水起。
早排佢有個廣告,用英文既, 姑勿論係米照稿讀, 但人地口英文最少我聽得舒服。本地「精英」算把啦, 笑大人地個口。

公爵府

自己咩資源都無, 能力又唔夠 ...
我都5想貶低本地人,但真心幫5落。
我假假地現在要幫手check 文件,後生既中文5得英文5得,不知道自己5得仲覺得自己有一個大學光環既,我真係5知自信何來。
現在人家玻璃心,我都要戴番頂頭盔, 總有人係叻既。叻果D , 使鬼出文大呼小叫被人搶。

公爵府

LokYauYau 發表於 22-3-27 14:59
係law,唔夠鲜貨求人幫手。好啦,攞完人著數,食飽啦,調轉頭小人之心,怕人攞你著數。
見到d港人咁不懂感恩,真係慚愧,無語 ...
西客都就係咁來囉, 老fung 咁。。。

子爵府

LokYauYau 發表於 22-3-27 14:59
見到d港人咁不懂感 ...

莫講話感恩,直頭係「我畀錢你賺,係你嘅榮幸,已經畀足著數你,唔好諗住會我會講多謝,我有畀錢㗎」。

象牙宮

ada29 發表於 22-3-27 10:37

預左平起平坐。香港是中國的一部分。
房住不炒, 不走高地價政策,香港樓價和內地一樣。工資低也無所謂。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章

fdfk 發表於 22-3-27 14:53
毒果後又出西方日報,一個文宣出泥post ,
跟着神奇又立刻有兩三個出泥推post。

抗疫兩年大家都好吾易過, 又要揾食又要顧家中老幼健康, 仲要時不時擔心買吾到食物、藥品; 2000年缺廁紙真係令人都癲!

難得內地肯支援香港做出新安排, 我好感謝內地!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係咁, 香港會唔夠物資用!! 應該係暫時啫.

公爵府

da-rosette 發表於 22-3-27 12:34
唔舞高點入恆指坑港人?

有邊隻股票唔係舞高弄低?玩得股票就預左,俾人坑到都冇得怨!

子爵府

2024年龍年勳章

同一則新聞,真係唔同睇法。我就睇到司機好不幸,一定程度為咗援港出咗事故。。其實人地真係未必要送嘢過來,理得你唔夠食物或物資,市場哄搶,仲吾會俾人鬧搶香港司機工作。同內地醫護援港一個道理,佢地無償支援都要俾人鬧。而且拋開一切,篇新聞橫睇豎睇點都睇唔出香港玩完咁嘅神論?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Happy_hk 發表於 22-3-27 15:36
同一則新聞,真係唔同睇法。我就睇到司機好不幸,一定程度為咗援港出咗事故。。其實人地真係未必要送嘢過 ...

我就睇到國內司機時薪1200

首頁

尾頁

跳至