自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wincocity 發表於 23-5-18 11:00
佢哋大部分時間stay 係Florence 的Villa , 我估唔會揸車,呢家人本身係香港都唔肯揸車(佢哋係美國人)
...

意大利公交好麻麻,行死。
叫你個女做多啲運動練好體能,下畫堅熱,要飲水飲水再飲水,帶風扇仔。
Florence 落羅馬點都要坐火車啦,佢一個人可唔可以拉喼上上落落?你幫佢pack 個喼輕少少啦,毛巾零食紙巾無謂嘢就帶少啲,個人衞生用品帶啲少啲,最多唔夠當地買。

侯爵府

wincocity 發表於 23-5-18 10:33
多謝大家意見!明白大家對我放心俾阿囡跟朋友去旅行嘅憂慮,原本只係拜託朋友一家暑假送阿囡返美國住(他們 ...
如果係我會買機票叫小朋友自己直接返美國(叫親戚接機)

水晶宮

畀面勳章

Pinkshoes 發表於 23-5-18 11:11
唔好意思, 我都好厚多士, 我都覺得小朋友直接飛去美國係好啲, 如果小朋友單獨飛航空公司會比個牌佢掛住, ...

同意,最簡單,亦其實好常見

珍珠宮

2024年龍年勳章

wincocity 發表於 23-5-18 14:41
佢哋去Florence 會唔會冇咁雜?不過都會去2日Rome , 我要提佢小心

歐洲普遍都多咗好多難民,提醒阿女同好朋友兩個細路女唔好自己外出,一定要跟住成年人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

多謝大家意見!明白大家對我放心俾阿囡跟朋友去旅行嘅憂慮,原本只係拜託朋友一家暑假送阿囡返美國住(他們 ...
既然係咁,唔洗上嚟bk問,直接問你朋友

佢哋最清楚行程內容,亦有個同你女情同姊妹嘅女一齊去,由細照顧到大,對你女一定熟識過任何bk 網友,直接問佢要準備唔係會最實際?

翡翠宮

海之風 發表於 23-5-18 11:26
如果係我會買機票叫小朋友自己直接返美國(叫親戚接機)
樓主應該都已決意比女跟朋友一齊去意大利

反而唔明係,點解唔直接問朋友,而係上嚟bk 問一眾唔熟識佢女、女同朋友一家關係、朋友設定行程。。。 等等問題嘅網友

伯爵府

小心財物,我真係日日見到小偷。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

11歲女咋喎

大宅

可能外國人比較care free,包括樓主. 香港嘅家長一定唔會咁放心,危機意識比較高。

水晶宮

畀面勳章

cargod 發表於 23-5-18 11:43
可能外國人比較care free,包括樓主. 香港嘅家長一定唔會咁放心,危機意識比較高。
...

都係,所以上來問錯咗

伯爵府

育兒性格勳章

MM2H 發表於 23-5-18 11:34

反而唔明係,點解唔直接問朋友,而係上嚟bk 問一眾唔熟識佢女、 ...

我硬係覺得佢講嘅嘢唔合邏輯。
1)
佢個女返到美國又唔係住響朋友到 ,點解唔直接坐飛機返美國?要咁間接
2)
就算唔熟歐洲 ,作為一個成年人都知道 遊客區一定雜,點解問啲問題好似……

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

heilok 發表於 23-5-18 08:03
11歲嘅女,俾我嘅話,好親嘅屋企人都唔會。
樓主你真係諗清楚。去旅機會好多,今次陪唔到咪下次有時間先陪 ...

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主你真係諗清楚。去旅機會好多,今次陪唔到咪下次有時間先陪 ...

同意
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

象牙宮

回覆樓主:

未成年,唔會比佢跟人去旅行,除非自己果邊有親戚,咁15歲左右可以考慮下獨自探親!去外國讀書除外

子爵府

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

MM2H 發表於 23-5-18 11:34

反而唔明係,點解唔直接問朋友,而係上嚟bk 問一眾唔熟識佢女、 ...

媽媽為咗仔女當然係世界上最不可理喻的生物我諗冇一個父母會放心俾小朋友自己去,了解多啲再正常不過。

伯爵府

Me too.
我女12歲,之前婆婆都叫過帶佢去旅行,但我都唔放心,唔係唔信婆婆,而係身在異地有咩頭暈身㷫、或者有咩即時危險,父母喺身邊都係必須。

大宅

vincielau 發表於 23-5-18 13:01
我硬係覺得佢講嘅嘢唔合邏輯。
1)
佢個女返到美國又唔係住響朋友到 ,點解唔直接坐飛機返美國?要咁間接 ...

1) 原來係先住係朋友屋企兩個禮拜,再交俾自己親人再帶回香港。

2)我上黎問,係因為想知多啲旅遊意大利的資訊,再幫阿囡準備物資,樓上有人說得對,照顧佢嘅係外國人家庭,比較care free , 我自己又未係100%外國style, 想幫阿囡準備多啲野先想問下去過嘅 jm 意見。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wincocity 發表於 23-5-18 00:32
暑假佢會跟好朋友同家人去意大利玩2星期,集思廣益有冇咩要幫佢預備?
P.S. 阿囡11歲
...

你認識女兒的好朋友及其家人嗎?他們願意負責你女兒的安全?

翡翠宮

wincocity 發表於 23-5-18 14:16
1) 原來係先住係朋友屋企兩個禮拜,再交俾自己親人再帶回香港。

2)我上黎問,係因為想知多啲旅遊意大利 ...
你話你唔清楚意大利資訊,但亦唔清楚你朋友行程安排,話佢地會只留villa 接近2星期

你同位朋友熟到可以經常交托照顧個女,又熟到放心比女到佢哋美國家中住2 星期,點都係唔明點解唔直接問你朋友,反正佢哋先會最清楚去到意大利會點安排,而且去得2星期,佢哋唔會唔知意大利資訊吧

最直接嘅唔做,反而上網問?

但怪在,你又講到大家唔同style,唔同,但咁熟,都應該好理解佢哋生活日常吧,到時2星期有咩行程活動,都應該會預估到?

首頁

尾頁

跳至