自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小ice 發表於 23-7-21 23:15
職專都有資歷架構3吧?

職專無QF Level。佢揸筆唔掂不如揸鑊剷啦。移民又有分

QF Level 3

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/ht113801-diploma-in-chinese-cuisine-qf-level-3/

佢英文唔得,西廚都窄窄地因為好多食材都用英文甚至法文,佢記唔到都辛苦。

侯爵府

hellomiki 發表於 23-7-24 10:36
請問你有朋友讀過酒店或廚嗎?

朋友d仔女有。我侄仔舊年炒咗英文,入到FD生物科技,今年升HD喇。呀嫂話佢讀得好開,自信心都大咗。

珍珠宮

Mrs.Wong 發表於 23-7-24 06:55
DVE俾咗錢的話,今日下午去心儀嘅院校問吓想讀嘅DFS收唔收,收就入form轉,唔收就試下第二間。
...

如果倒轉,vtc比左錢留位費,之後想轉DVE一樣可以嗎?5千蚊會轉過去DVE做留位費?

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-7-24 10:38
職專無QF Level。佢揸筆唔掂不如揸鑊剷啦。移民又有分

QF Level 3

我見有還有中廚,烘焙麵包呢d,系咪比西廚易d呢

職專唔系都有3咩?
attach0/tmp/phpTWr5HC

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-7-24 10:42
朋友d仔女有。我侄仔舊年炒咗英文,入到FD生物科技,今年升HD喇。呀嫂話佢讀得好開,自信心都大咗。
...

你姪仔炒咗英文,好似我另一位朋友個女一樣又系炒左英文差一分,讀FD升HD再大學已經畢業了

ilovebb2019    發表於 23-7-24 11:15

侯爵府

回覆 hellomiki 的帖子

職專我唔見有寫明資歷架構。你可以打去問你想報果科有無。中,西廚果D肯定有Level 3。
https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/s6/diploma-of-vocational-education/

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/ht113304-diploma-in-bakery-pastry-and-confectionery-qf-level-3/

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/ht113301-diploma-in-international-culinary-arts-qf-level-3/

酒店event都有,讀一年咋

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/ht113201-diploma-in-catering-with-event-management-qf-level-3/basic-information/

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/ht113430-diploma-in-hotel-operations-qf-level-3/

侯爵府

hellomiki 發表於 23-7-24 10:57
如果倒轉,vtc比左錢留位費,之後想轉DVE一樣可以嗎?5千蚊會轉過去DVE做留位費?
...

係vtc 旗下既學院就可以。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 23-7-24 10:57
...

心儀課程有位,VTC下院校肯收就可以

珍珠宮

Giant 發表於 23-7-22 07:27
唔好灰心,小兒有學障兼無心向學,DSE全炒,英文只有小四程度,數學就連面積、體積都唔識計;佢當初都擔心 ...

想請問讀FD上課時間系咪好似中學咁一至五?

珍珠宮

Mrs.Wong 發表於 23-7-24 14:02
心儀課程有位,VTC下院校肯收就可以

好的

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-7-24 11:15
回覆 hellomiki 的帖子

職專我唔見有寫明資歷架構。你可以打去問你想報果科有無。中,西廚果D肯定有Level 3 ...

我朋友住大西北,話返中西廚果D巧遠 日日晨早六點幾就要出門,如果唔系住得遠都會考慮

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 23-7-25 03:10

視乎讀幾多科,因DSE合格嘅科可以drop,所以未必每日好似中學時期咁朝8午4的。臨每個學期尾聲會更自由,因各科逐漸上足時數就唔駛返架喇。學生們要自行上portal睇到自己上課時間表。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 23-7-25 03:10

最早上8:30am,最晏放5:30pm。
一個星期大概要上20-24堂,日日上堂時間唔同,每堂一個鐘。有d科如果符合條件可以豁免,例如數學有2可以唔駛讀數。
有時半晝、甚至全日無編堂,無堂就唔駛返。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 23-7-25 03:15
我朋友住大西北,話返中西廚果D巧遠 日日晨早六點幾就要出門,如果唔系住得遠都會考慮
...

坦白講,成年之後大把人每日都六點幾就出門搵食啦,係時候磨練吓;不過都係嗰句,如果佢對嗰科係有興趣嘅,再早再遠都願意,否則返幾點、返邊度都會有怨言的。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ilovebb2019 發表於 23-7-24 10:42
...

我嗰件都讀得好開心,非常幸運,佢嗰班大部份都係有心讀的(瞓覺、打機佔好少數),有D仲好樂意教佢;班中有部份係大陸新移民,但佢哋都好積極、健談,學習意識良好。

ilovebb2019    發表於 23-7-25 09:08
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

hellomiki 發表於 23-7-25 03:15
...

佢地有D班天水圍有開辦,可以打去問吓。

侯爵府

Giant 發表於 23-7-25 08:47
我嗰件都讀得好開心,非常幸運,佢嗰班大部份都係有心讀的(瞓覺、打機佔好少數),有D仲好樂意教佢;班中有 ...

其實好多新移民都好想攞返個香港學歷。我早兩年係ERB學中藥,有個後生媽媽係嫁咗嚟香港,佢都想再讀上去攞個專業。vtc 有HD 藥劑,完成後可銜接THEi 中藥學士學位課程。唔知佢最後有無報。之前聽講佢想報HKU SPACE 果個中藥文憑,但果個不是資助課程,學費貴囉。

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-7-25 09:07

佢問左,天水圍開辦烘焙

珍珠宮

Giant 發表於 23-7-25 07:28
視乎讀幾多科,因DSE合格嘅科可以drop,所以未必每日好似中學時期咁朝8午4的。臨每個學期尾聲會更自由,因 ...

收到,thx
原來DSE合格嘅科可以唔洗讀
我朋友個仔諗咁FD或毅進

侯爵府

ilovebb2019 發表於 23-7-25 09:07

有興趣就報啦。學費有資助,讀完出嚟好搶手。我朋友個仔話好多五星酒店都會預先係學院選人,佢D師兄考完final exam就有工返了。

首頁

尾頁

跳至