自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

vawa 發表於 24-1-17 14:22
頸椎間盤突出 本身頸痛頭暈想嘔 肩膊痛
一個月先複診一次
去到淨係幫你膚熱水袋15分鐘 就叫你返屋企睇片跟 ...

咁你以後都係去私家度做,
條命係自己,對自己好啲。

水晶宮

畀面勳章

meganb 發表於 24-1-18 23:46
請問你私人教練喺邊?我都想跟吓,唔該晒

個個人身體狀況不同,我果D痛症唔需要定期照X光/超聲波,只鍛煉肌肉改善體形就改善到,所以我揾運動教練。我跟PT每星期一堂(1小時),返屋企冇再做,其實係每日要在家keep住做訓練的,但上完堂體力已差不多謝曬 跟住肌肉酸痛兩三日,到舒服曬又要上堂苦練

別墅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

lky3107 發表於 24-1-17 21:55
我試過50肩(類似)
真係做政府做好咗
而家無事

我都係肩周炎,喺政府做,$50,都係拉繩、電療、熱敷,每星期一次做咗差不多10個星期,最後幾次物理治療師有幫我做少少按摩。
佢叫我買個拉繩返屋企得閒做吓,會好得快d

伯爵府

hohoho2013 發表於 24-1-19 12:26
我都係肩周炎,喺政府做,$50,都係拉繩、電療、熱敷,每星期一次做咗差不多10個星期,最後幾次物理治療師 ...

係呀
佢俾咗條橡膠帶我返去練

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

C6之前扭傷肌肉,去將軍澳醫院睇中醫針灸... 個醫師話... 幫佢唔到,叫佢喺外面睇

複式洋房

hohoho2013 發表於 24-1-19 12:26
我都係肩周炎,喺政府做,$50,都係拉繩、電療、熱敷,每星期一次做咗差不多10個星期,最後幾次物理治療師 ...

點解你哋可以一星期複診一次?
我就要一個月一次
我覺得我嗰個治療師好hea
去到淨係對住部電腦入資料,跟住就叫我熱敷走人
入電腦資料時間仲多過對我

複式洋房

我而家同時間喺外邊做私人物理治療
$700一個部位
兩個部位$1000左右

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

vawa 發表於 24-1-20 20:28
點解你哋可以一星期複診一次?
我就要一個月一次
我覺得我嗰個治療師好hea

真係唔知點解,我喺由門診轉介去做,$50,但見有jm要$80,可能間間唔同。

男爵府

回覆樓主:

去過一次,貼部機電療一陣,話無咩幫到我,叫我自己按摩。
做政府PT都幾好

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都做過政府物理治療,做一陣超聲波咋,私人物理治療就手法、電療、針炙、拔罐,當然價錢會貴好多。

如果有需要治療痛症,我會去中醫針灸+推拿,平少少既!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我早排唔知乜事 痛到坐唔到 patpat 痛到落大肶,朋友叫我睇急症,我都費事理佢 去左睇私家
真係堅快搞掂,又推又㩒 雖然睇左5星期每星期一次,不幫我醫左2樣野,最後果幾次做衝擊波,好返8,9成……,佢話冇乜好痛既感覺/影響到日常 就唔使再睇 會慢慢好,佢又好有心教我做運動……我都好感謝個醫生
如果政府,我諗宜家仲叫緊救命

珍珠宮

maymay220hk 發表於 24-1-17 16:23
其實真係自救,好過佢救

努力啲自己向屋企熱敷、慢慢鬆開個關節

如果識得善用中醫,係可以事半功倍。

子爵府

一個月先複診一次

我睇政府有電療 又做機 有時仲有針灸
可能度度唔同吧 個個星期都要覆診…
樓主一個月一次咁少?

男爵府

selinako^^ 發表於 24-1-20 21:20
我早排唔知乜事 痛到坐唔到 patpat 痛到落大肶,朋友叫我睇急症,我都費事理佢 去左睇私家
真係堅快搞掂, ...

可否pm, 我家人都有你所講的問題,謝謝

子爵府

ching070707 發表於 24-1-17 17:39
收你80蚊仲想點服務?
每次都同你按摩,電療....一日都唔知仲可以做幾多個症 轉頭話排10年都未 ...

80蚊,新移民做按摩師傅的按摩店都做唔到呢個價,想要甚麼服務? 最低要求和基本需要
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

ching070707 發表於 24-1-17 17:39
收你80蚊仲想點服務?
每次都同你按摩,電療....一日都唔知仲可以做幾多個症 轉頭話排10年都未 ...

80蚊,新移民做按摩師傅的按摩店都做唔到呢個價,想要甚麼服務? 最低要求和基本需要
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

大宅

一個月先複診一次
公共資源就係咁了,其實物治幫助吾大,只係舒緩,政府醫生應該有教你係屋企點做,我朋友係腰椎間盤突出,政府醫生叫佢自己都要返屋企做,佢日日係屋企根住做個幾套動作,維持左一年,病情好轉,呢幾年都無再復發,所以你真係諗物治可以醫好你?最後係要靠自己的!

男爵府

回覆 vawa 的帖子

我去銅鑼湾東華東院做有拉頸,電療,不用診金。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

乜嘩求奇

我之前係法國做係用儀器, 跟住教吓做動作自己返去做, 不過第一個治療師係好公式你腳痛就用機, 第二個就好好多, 會推鬆啲根跟住就話其實唔係根膜炎, 係啲根扯住, 所以後都係約返呢個治療師

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊