自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

死?太自私了

做個對社會有用的人更好!

做義工幫下其他人,為社會做下野,助人助己。

珍珠宮

moon.n 發表於 24-8-27 08:36
30歲發病,醫到50歲都醫唔好
每日只係想死,無法工作,無法外出
只靠綜援/傷殘津貼勉強糊口

既然都諗住死喇,倒不如死之前好好地去學佛法,為自己唸下經、去做義工幫助有需要嘅人、為自己下世積下福先。投入做佢三年,到時先再考慮死啦

大宅

Sindy 發表於 24-8-27 18:14
錯喇,情緒病就好似個結咁,越黎會越實,用支嘢頂吓佢,就會鬆d,到時無咁亂諗嘢,就會越黎越鬆,就好返

...

錯?

請問你憑乜嘢話我錯?

大宅

Sindy 發表於 24-8-27 18:11
係,我見過嘅case, 在家近10年,返到中二,學都返唔到,用咗短短半年,可以正常返學,讀咗毅進,再上high ...

係?
如此肯定如果張X榮先生認識你就唔駛自殺,你真係天下第一人!

侯爵府

spikenard 發表於 24-8-27 09:28
我20幾開始到而家40幾。呢個病只能講點可以減少發病什致唔發。原理好簡單同舊式電熱水壺咪有1條安全線,水 ...

很欣賞你,生活不易過,但你不止生存,是生活。與病共存,支持你。

珍珠宮

好媽媽勳章

0ooxoo0 發表於 24-8-27 22:42
係?
如此肯定如果張X榮先生認識你就唔駛自殺,你真係天下第一人!
我唔係醫生黎呀,我有親人有情緒病,真係醫好咗,願所有情緒病患都可以好返,比返個正面案例佢地,唔駛咁絕望

珍珠宮

好媽媽勳章

0ooxoo0 發表於 24-8-27 22:31
錯?

請問你憑乜嘢話我錯?

憑我都係情緒病患康復者,過來人,又見到親人有呢個病,都好返囉

大宅

Sindy 發表於 24-8-27 23:13
憑我都係情緒病患康復者,過來人,又見到親人有呢個病,都好返囉

憑你經歷就否定我經歷係錯?
笑話嚟㗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

0ooxoo0 發表於 24-8-27 23:26
憑你經歷就否定我經歷係錯?
笑話嚟㗎?

你遇唔到啱嘅人咪錯囉,唔通啱咩,係唔係想所有人都好唔返丫?我地好得返就係啱啦

大宅

Sindy 發表於 24-8-27 23:11
我唔係醫生黎呀,我有親人有情緒病,真係醫好咗,願所有情緒病患都可以好返,比返個正面案例佢地,唔駛咁絕 ...

你當然唔係醫生喇!醫生邊有你咁勁!

你喺BK“許願”作用不大!應該直接去青山或各精神病院宣傳,相信效果一定會事半功倍……

珍珠宮

好媽媽勳章

0ooxoo0 發表於 24-8-27 23:37
你當然唔係醫生喇!醫生邊有你咁勁!

你喺BK“許願”作用不大!應該直接去青山或各精神病院宣傳,相信效 ...

我唔會同你計較

大宅

Sindy 發表於 24-8-27 17:20
情緒病係有得醫架,私家醫生,想要資料可以搵我,一次計埋藥費,大約1個月5000蚊 ...

可否給我資料thx

大宅

Sindy 發表於 24-8-27 17:20
情緒病係有得醫架,私家醫生,想要資料可以搵我,一次計埋藥費,大約1個月5000蚊 ...

想要多些資料,謝謝~

珍珠宮

好媽媽勳章

情緒病就好似一個越拉越緊嘅結咁,單憑自己意志走唔返出黎,就要依靠藥物去解結,當個結開始鬆動,就可以多d靠自己走出黎,我明白一念俱灰係點,連床都唔想落,仔都唔想理,所以叫一個病者多出街多做事,真係唔work的,靠藥物走到返出黎,相信醫生,我親人都睇咗政府差唔多近10年,無乜進展,私家醫生話,政府有d註冊藥係唔用得的,私家醫生先可以就住患者用最合適嘅藥,我親人轉咗院,食開250mg,居然話無,食200mg好唔好?定係比400mg你自己切喎,後尾同醫生講,呢d藥調咗好耐,其他份量都試過唔掂,而家食呢個份量先返到學,咁醫生都好好,話咁努力想好返嘅學生,係要幫,同佢向醫院申請隻藥返黎,原來呢隻藥係無副廠的,貴8倍,係政府,親人訓唔到教,要食安眠藥,越食越多,私家醫生可以揀其他非安眠,但可助眠比佢食,醫管局就無,所以要自費,而家連安眠藥都唔駛食,呢隻藥唔會越食越深,政府醫院真係做唔到,我想講嘅係,搵啱人係好重要的,真係可以好返的
呢段嘢,有d前因後果係無的,我統一回覆問我拎過資料嘅朋友

珍珠宮

好媽媽勳章

另外,回覆樓主會唔會自殺嘅問題,我親人為咗佢媽咪,係病情最嚴重嘅時候,都無選擇自殺,而我,為咗d仔女,都選擇活下來,搵到任何你唔想佢傷心嘅人,都唔會選擇自殺,如果搵唔到,算我一個,你可以話同你39唔識7,你諗返起張生,有幾多人為佢傷心難過?雖然你唔係巨星,但我會為你難過,記得仲有一個我,我會為每一個因情緒病人過身而難過,包括陳寶蓮,係佢另我認識自殺非本人意願,係病情使然,如果佢好得返,肯定唔想死

別墅

回覆樓主:

我諗呢度冇人夠我勁 食藥食左40幾年,第一代藥食到第七代,可以咁話,所有藥都食過,最后領悟一個諗法,最終到現在我

別墅

Sindy 發表於 24-8-28 00:48
情緒病就好似一個越拉越緊嘅結咁,單憑自己意志走唔返出黎,就要依靠藥物去解結,當個結開始鬆動,就可以多 ...

250mg?你食乜藥?好舊d藥先會有咁大mg

以我經驗,只有思覺失調,躁狂鬱症..舊藥先會有咁大mg

唔好意思 唔知點解對藥物特別敏感興趣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

esmehouse 發表於 24-8-27 09:03
其實情緒病、抑鬱病真係好難醫,次次複診醫生都會問你問題再決定開咩藥俾你,如果自己都唔打開心扉同醫生講 ...

絕大部分人食啱藥係可以幫到的。

珊瑚宮

esmehouse 發表於 24-8-27 09:20
我朋友就係睇緊私家,每次睇都要 $7000,我哋一得閒就會陪佢食嘢、傾偈
...

請問邊個醫生?
佢收診金貴定朋友食果D葯貴呀?

珊瑚宮

Sindy 發表於 24-8-27 18:11
係,我見過嘅case, 在家近10年,返到中二,學都返唔到,用咗短短半年,可以正常返學,讀咗毅進,再上high ...

好正面的例子,
有D唔肯睇醫生,
有D睇左又唔準時食葯,
如果食啱葯和啱份量,
係有幫助的,有D人的留言可能不明白情緒病。不用介意!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊