自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 stopmebye666 的帖子

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

薯圈 發表於 24-10-13 11:43
你究竟知唔知買一層樓要幾錢?
我真係要講多次,何不食肉糜?

個個都係咁努力搵錢架啦香港地
公一份婆一份,有多餘錢同地方請工人
無既就搵長老幫手睇住啲細既
土生土長香港人,後生做下跑數做多幾年加埋起碼5-6萬
有心買樓點會買唔到
躺平乜都唔想煩咪老公去搵錢,一個人做成家用咪跌入公屋福利網最快,最懶
又要美化自己做ftm 係辛苦過返工,24小時做野全日無休

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-10-13 18:36
個個都係咁努力搵錢架啦香港地
公一份婆一份,有多餘錢同地方請工人
無既就搵長老幫手睇住啲細既

其實做香港人都幾慘,一生嘅目標只有錢呀/買樓呀/買車呀咁!唔係每個人的一生目標就係上私樓,總有人有其他目標,可以係做d心中喜歡嘅工(唔一定多人工,好多時人工中中間間), 我雖然唔係ftm, 但我覺得ftm都係個人選擇,有人睇錢大過天,亦有人覺得陪伴孩子成長緊要過賺好多錢。12年嘅免費教育唔係教我地睇唔起跟自己唔同嘅選擇,或者最緊要揾份好工/賺多d 錢,而係放大自己眼界,尊重他人跟自己不同的選擇。

公屋係社會福利,讓市民有條件底下較相宜嘅租金租住,而不用每天返屋只為交租(香港租金/樓價已遠離一般市民生活水平) ,大部份公屋戶係有工作,有交租,有交稅,他們只是跟你有不同選擇啫!所以唔好一竹竿打一船人,亦無必要睇唔起人地。

珍珠宮

2024年龍年勳章

stopmebye666 發表於 24-10-12 11:09
歡迎大家篤出黎,
就算自己阿媽濫用公屋,
做仔都應該篤阿媽出黎。

大義滅親、正常喎

珍珠宮

2023年兔年勳章

kwokdicken 發表於 24-10-12 12:07
係咪應該加埋舉報綜援、打現金糧呃稅等等

珍珠宮

2023年兔年勳章

Bbpig2014 發表於 24-10-12 19:46
希望加埋舉報「呃綜援」、「現金出糧」、「假結婚/假親戚」呃香港身份證、「假學歷入香港學府」、「假工作 ...

X2

水晶宮

薯圈 發表於 24-10-13 11:25
咁應該係政府加強檢查,而非要求市民舉報,正所謂遠親不如近鄰,人與人之間互失信任,後果嚴重!
...

或者咁講,有賊人出現、有交通意外、有人喺條街暈左,係需要熱心嘅市民報警/舉報,淨係靠政府靠警察,真係死得了!
身有屎先嘅人先驚篤灰啫,行得正企得正怕咩呢?好似返大陸咁,咁多監察系統,好人好安全,得d壞人驚之嘛!

伯爵府

cyyiu 發表於 24-10-13 19:48
或者咁講,有賊人出現、有交通意外、有人喺條街暈左,係需要熱心嘅市民報警/舉報,淨係靠政府靠警察,真係 ...

我都咁唸!

唔通明知隔離屋住左個賊唔舉報咩?降低罪案發生,人人有責。

成日話影響鄰里關係,根本就身有屎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

薯圈 發表於 24-10-13 19:03
其實做香港人都幾慘,一生嘅目標只有錢呀/買樓呀/買車呀咁!唔係每個人的一生目標就係上私樓,總有人有其 ...

做香港人係咁架啦 。咪唔好做囉
上私樓唔係目標,係解決基本衣食住行所需,呢個自己都做唔到要人幫就唔好妄想要人「睇得起」咁奢侈
好多邊緣家庭努力自力更生唔洗政府幫要人幫,呢啲2個加埋搵4-6萬基層家庭,大可以躺平一個唔做野,家庭月入得2-3萬就拎曬公屋,呢類家庭選擇努力工作,自然更值得人尊重。唔好只係賴人睇唔起,自己問心不比別人努力,憑乜仲要人尊重? 又想日日陪伴親子,又要優質生活,做唔到就樣樣要人幫,仲要好話睇唔起。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

篤灰永遠最work !

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-10-13 22:12
做香港人係咁架啦 。咪唔好做囉
上私樓唔係目標,係解決基本衣食住行所需,呢個自己都做唔到要人幫就唔好 ...

你啱你啱,呢個世界只能得一個標準,一個家庭揾唔到4-6萬就係懶人,應該被人睇唔起,你啱晒

珍珠宮

Astra00 發表於 24-10-12 10:18
各位網友,大家的意見政府收到,施政報告即將會推出呢個計劃。

https://www.stheadline.com/politics/3390 ...

我d朋友係甘問獎幾多錢好似想搵外快甘

珍珠宮

Astra00 發表於 24-10-12 10:22
起碼行左第一步先。去年政府話收返5000個,幫到1-1.5萬人上樓。起碼納稅人條氣順返少少。
...

應快些收,加快十倍,比有需要既家庭住

珍珠宮

mercurycc 發表於 24-10-12 10:37
嘥氣,邊個去舉報?
呢度有jm話明知,
間屋濫用都唔舉報,怕唔知搬咩人入來,

不是,這年沒獎金都好多人舉報,好多收番既單位都係舉報先收到

珍珠宮

vta137 發表於 24-10-12 14:02
自己父母應該未必篤,收左間屋到時香港無屋,要去啲仔女度住,咁咪即係玩緊自己,又其啲新抱最憎啲奶奶, ...

過咗65歲唔使審查㗎啦

子爵府

mercurycc 發表於 24-10-12 10:37
嘥氣,邊個去舉報?
呢度有jm話明知,
間屋濫用都唔舉報,怕唔知搬咩人入來,

我都識人取大陸二婚,帶埋頭婚3個仔女落黎

子爵府

薯圈 發表於 24-10-13 11:45
其實公屋住戶即使幾多歲都係要跟一個標準入息/資產上限,過左都係要交返間公屋出來架!
...

你可唔可以講住落咗之後,嗰個入息及資產上限提高咗幾多?

珍珠宮

leopak 發表於 24-10-13 20:07
我都咁唸!

唔通明知隔離屋住左個賊唔舉報咩?降低罪案發生,人人有責。

梗係要支持舉報啦,個個喂喂喂仲有皇法既。
呃公屋嗰啲人仲要同佢保持乜嘢友好關係啊?本身就係人品有問題,先會做啲偷呃拐騙嘅嘢。

男爵府

PIGPIG朱 發表於 24-10-14 20:42
梗係要支持舉報啦,個個喂喂喂仲有皇法既。
呃公屋嗰啲人仲要同佢保持乜嘢友好關係啊?本身就係人品有問題 ...

說得非常好、身冇屎、怕乜影響鄰居關係、仲同鄰居一齊團結去打擊濫用公屋啦

珍珠宮

chanti 發表於 24-10-14 22:04
說得非常好、身冇屎、怕乜影響鄰居關係、仲同鄰居一齊團結去打擊濫用公屋啦
...

我聽到政府肯打擊呃公屋,覺得係政府甘多年黎,最叻叻豬既一次

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊