夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 OWY-S 於 09-9-28 11:09 發表
"大家原來一開始同男朋友拍拖就同時間已經唸住同男朋友分手?如果一開始就唸住將來會分手,仲要拍落去?一開始就唸定會有分手呢一日,大家就唔會信任對方,都唔需要去維繫大家感情喇!"

i totally agree! ...

其實,你心中已有答案,何需在乎其他?

瑪瑙宮

一時話只係 life time partner, 一時話下年結婚o既?
原帖由 OWY-S 於 09-9-27 13:43 發表
我意思係we set each other as life time partner, not he must marry me.
原帖由 OWY-S 於 09-9-27 23:07 發表
多謝咁多位既意見!

因為我地打算下年結婚﹐

禁止訪問

別墅

回覆 1# OWY-S 的文章

no la. 就算老公都唔會

男爵府

咁我都有個問題呀?

我中左六合彩三佰萬到, 我想分一半比男友好吾好?

(但我吾會講過你地知之前 bf 中左三仟萬, 分左一仟五佰萬比我~)

原帖由 OWY-S 於 09-9-29 14:23 發表
我開呢個topic﹐係因為我有幾個close friends, 各有不同既答案. 我覺得幾interesting. 佢地有自己既論點。Just a discussion. Doesn't means i will follow the majority answers. That's it. 我本身覺得如果佢肯寫埋 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 lowle 於 09-10-1 21:21 發表
梗係唔加喇,no money no talk,話之你男朋友定老公!人會變,情會厭,從沒什麼保險

好句!

複式洋房

一定要保護自己 ,
c6 o既$ = 你o既$ ;
你o既$ = 自己o既$ ....

大宅

樓主你唔洗咁激動, 咁你個主題的而且確有悟道成份, 大家都係怕你比人呃啫. 後來你又講到你bf又有診所又有樓, 咁點睇都係有d錢既人la.

不過咁, 你bf加你名係佢既事, 你無必要加佢名wor. 比如千億少爺同千億新抱共同擁有5個物業 (全部由千億少爺比錢), 咁千億新抱用自己錢買層樓, 唔通要加埋佢老公先叫愛佢, 叫公平咩? 我諗千億少爺都唔會要求加佢個名la. 個男人既然自己都有$$, 佢share佢既身家比個女人係顯示佢對佢女人既重視, 但女人無需要做lee d野. 頂級既男人係要比到女人幸福同安全感, 亦明白女人要有私己錢, 而女人既私人物業係私己既一部份, 既然個男人無比錢, 就無必要加佢名, 更唔應該要求加佢名(拿拿拿, 我係指如果有的話咋, 唔好又激動呀). 其實佢捨得既話, 最好將佢層樓送比你, 淨寫你名做結婚禮物tim

BTW, 如果你bf會介意你唔加佢名既話, 我諗你要從新考慮過law (又係如果咋)

我老公從來都係付出(我指$$), 我未出過亦無比過一毫子佢wor. 但佢既財產我就全部都有份, 而我自己既係我既, 老公亦無介意過.

Anyway, 你喜歡點就點, 我哋都係局外人, 只有你自己最清楚. 只是, 你開得topic就等於想聽吓不同既意見, 我哋才入來share一吓.

最後, 祝你同你未來老公幸福快樂la!

原帖由 OWY-S 於 09-9-29 14:23 發表
我開呢個topic﹐係因為我有幾個close friends, 各有不同既答案. 我覺得幾interesting. 佢地有自己既論點。Just a discussion. Doesn't means i will follow the majority answers. That's it. 我本身覺得如果佢肯寫埋 ...

男爵府

我都係咁話~ 最好將佢層樓送比你,
原帖由 大眼仔mama 於 09-10-3 02:42 發表
樓主你唔洗咁激動, 咁你個主題的而且確有悟道成份, 大家都係怕你比人呃啫. 後來你又講到你bf又有診所又有樓, 咁點睇都係有d錢既人la.

不過咁, 你bf加你名係佢既事, 你無必要加佢名wor. 比如千億少爺同千億新抱共同 ...

大宅

你好鬼抵死

不過我唔會分150萬比男友wor. 佢都有$1500萬la, 唔洗"hou"住我d錢掛. 況且都係果句, 佢既錢係我既錢, 我既錢係我既錢, $3000一人一半咪算對佢好囉, 男人有錢就身痕, 應該全數充公
原帖由 bk_mommy 於 09-10-1 22:12 發表
咁我都有個問題呀?

(但我吾會講過你地知之前 bf 中左三仟萬, 分左一仟五佰萬比我~)

...

大宅

NO WAY!
無可能加埋佢個名落去,有咩事點算呀,就算系老公都唔加!
我C6就系一個例子了,好采我無甘傻,當我搖錢樹甘,仲要系唔淋水,唔施肥得閑就去搖下果只呀,佢老豆做手術叫我比,佢媽睇醫生又搵我,屋企咩開支都系我,仲要當我工人甘使,好啦,e家我陀住第二個系屋企了,佢先搵個萬來蚊,以為自己好大了,車,等我生佐即飛佢.
哀莫大於心死,最好佢e家即走,好唔想見到呢個人.由其今晚中秋節.

別墅

原帖由 bk_mommy 於 09-10-1 22:12 發表
咁我都有個問題呀?

...

洋房

原帖由 ckymimi 於 09-10-2 18:28 發表
一定要保護自己 ,
c6 o既$ = 你o既$ ;
你o既$ = 自己o既$ ....

完全同意!!!!!

男爵府

BK Milk勳章

一定唔會, 你唔寫佢名唔代表你姑寒計較,你諗真d你就會知道你唔需要寫多個名, 如日後大家一齊供後話,免得為錢而有d咩argue!

瑪瑙宮

既然係大方, 成層送比佢啦, 返正佢都有咁多您渣手.

男爵府

如果係老公就會, 如果是bf 就唔會!!! 點解老公我就會?? 因為我老公買樓, 他一定會加我名, 就算我無份供樓, 他都一定會理所當然地加我名! 所以如果我有錢自己買樓, 我一定會加老公名!!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

更係唔加啦!如果係結婚對像,點解唔公一份,婆一份咁一齊比錢買哩層樓??? 如你加佢名,佢真係有業權㗎! 咁如果分手咁點?! (結婚都會離婚啦!)唔好將事情複雜化啦!自己買,咪寫自己名囉!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我就唔+.

首頁

尾頁

跳至