時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

佢都無乜嘢嘅!只係無乜人性嗟!!

原帖由 kerobobo 於 10-8-26 23:34 發表
黃永......係邊位呀?????佢........冇野呀媽??????

大宅

黃生, 你覺得你呢番嘅"偉論", 可以幫到呢件慘劇有幾多呢?

但你嘅"偉論", 返而令到我想起一個國家好適合你生活, 就係同你一樣有個鍾意亂發"偉論"嘅總統--------菲律賓 是也, 因為你哋大家都唔鐘意用腦就發言

珍珠宮

原帖由 j_py 於 10-8-26 16:13 發表
對唔住, 我保持唔到冷靜!

我加入左"反商台881黃永大聯盟"

http://www.facebook.com/group.php?gid=28236090195

別墅

喺又鬧,唔喺又鬧!俾佢哋做特首啦,睇佢哋又會叻成點!
如果特首唔打電話,又話佢冇人性,置港人生死不顧;
如果佢上報中央,要求協助,又話佢吓吓搵亞爺出面。
大家喺咪應該要珍惜同愛戴我哋呢個特首呢?
因為佢有人性,視港人喺自己親人,具切膚之痛先會咁做。倒過來,佢哋喺咪鍾意菲國三世祖做佢哋嘅特首。
規矩喺死嘅,人喺生嘅。
明知綠公仔喺可以俾人過馬路,但有車唔守規矩衝紅燈,你會唔會守規矩照過馬路呢?
人就喺咁衰架啦,鍾意專門抽稱好人,對個啲衰人嚟講,只要佢哋稍為做返一件半件好事就幾乎要對佢哋歌功頌德。真喺唔公平!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 j_py 於 10-8-26 16:13 發表
對唔住, 我保持唔到冷靜!

我加入左"反商台881黃永大聯盟"

http://www.facebook.com/group.php?gid=28236090195

加入左,我有私心的,因為我一直都唔鍾意聽佢的節目,成日以為自己好勁,講嘢又唔用腦,只係為左反對而反對,只要係罵政,佢咩位都入到,就算係屎坑「失」左,佢都搵到位賴政府的,依樣嘢佢就好勁,想反佢好耐啦!

別墅

原帖由 wan_sosin 於 10-8-26 12:23 發表
黃永話曾特首區區是特區首長,不適合致電一國總統-阿基諾"獻"世!
曾特首都係我哋香港人黎嫁,香港人都唔支持自己人!
況且今次曾特首真的很盡力去處理今次事件.
果個黃永又以為自己係邊個呀?
識果少少以為自己好醒!:;pp ...

我都要引用吓好似成蟲說的話,如果等主席打,d人又會話特首無做嘢,好啦,特首親自打,又比人話佢唔知"訂",點做都會有人亂up廿四,睇到特首表現我覺得佢真誠到猶如自己親人出事一樣,連我也被他感動了,失去理性判斷衝動的想盡快幫親人脫險,也不是人之常情嗎??如果還能理智地去講事講非的,相信只有那些靠把口揾食的冷血動物吧:;pppp: :;pppp:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今次事件,我唔覺得特首有做錯喎...

禁止訪問

大宅

回覆 1# jacky0623 的文章

特首,我支持你! 黃生是電台 DJ, 言論編激 E D 人最鍾意唯恐天下不 亂

男爵府

黃永太過份,
不知所謂,
成日扮正義,

學人咬文嚼字,
今朝又"執正"曾先生,
曾先生叫如果有信仰的市民可以side幾分鐘向上天禱告,祈求生還者早日康復,

隻黃永又懶叻唔切,
話曾先生唔應用"side"幾分鐘,
應該用"利用"幾分鐘喎,
我覺得重點是曾先生有真正對事件著緊,痛心,
黃永不懂欣賞別人,
好討厭!:;pppp:

複式洋房

我一向都唔鍾意曾生. 但今次呢件事, 我覺得佢做得好啱. 換轉任何一個人, 遇到危急事時, 都唔會諗個身份啱唔啱, 都會有行動啦~何妨曾生係我地香港既阿頭~

曾生, 我支持你.

禁止訪問

洋房

如果黃永係特首,佢一定會打比成虫先.

大宅

好心啦! 黃生出少句聲幫個忙, 你的言論真討厭! 聽到你把聲已急不及待要轉台, 內容垃圾!

別墅

已打咗去商台投訴. tel: 2336 5111
不知所謂, 特首在情在理都要打呢個電話, 黃永無腦就唔好扮有腦, 成日言論偏激, X up

複式洋房

特首不是「高攀」的

沈旭暉﹕解構香港次主權 ——從曾蔭權致電菲律賓總統談起
(明報)2010年8月27日 星期五 05:05

【明報專訊】[url=]菲律賓
[/url]慘劇發生後,有認為香港不是國家,只應通過外交部特派員公署周旋﹔也有認為[url=]曾蔭權
[/url]致電菲律賓總統乃自取其辱,因地位不對等。最具代表性的是曾以「飽暖思淫慾」評論香港遊行的前輩阮次山先生﹕
「香港悲痛之餘不要過分……香港地區的特首,你不該打電話給人家的總統,你只能打給人家的外長或警察總長。菲律賓總統是國家元首,香港地區的特首不是國家元首,你不要搞錯了。要打也是[url=]胡錦濤
[/url]打,不是你打﹗何况胡也不可能打,這小題大做……香港你這個特首必須知道你的地位,不是有這個悲劇就可以亂碰亂跳的……要菲律賓提出責任報告,報告提出來,誰有責任,關你香港什麼事?……我們碰到災難,碰到意外,就是要考驗政治人物的智慧跟你的處理方式。」
主權國家從不是唯一單位
阮老的代表性,在於其主權思維停留在前全球化時代。現實主義學者將1648至1991年演繹為威斯特里法主權體系,但主權國家從不是唯一單位﹕
●主權國家之上有[url=]歐盟
[/url]等「超主權」(supra-sovereignty);
●主權國家之下有「次主權」(sub-sovereignty),即國家賦予其領土在個別範疇有主權能量;
●主權國家競爭者為「片面主權」(unilateral sovereignty),多是單方面立國的分離主義運動;
●主權之旁有「類主權」(quasi-sovereignty),像當年東[url=]印度
[/url]公司,或今天部分取代國家的跨國企業。
冷戰結束後,主權概念進一步模糊化,「主權成分」興起。筆者曾在不同文章參與了相關概念的研發,可作參考。
香港擁有的就是次主權
香港擁有的就是次主權。根據《[url=]基本法
[/url]》,[url=]北京
[/url]處理國防外交,但香港擁有[url=]高度自治
[/url]涉外關係(external relations)權,包括涉外經濟、治安、文化、體育等,作為[url=]一國兩制
[/url]的最後憑藉。何解非得把營救人質鎖定在國防外交,而非涉外關係﹖
●不少國際組織的參加單位是「經濟體」(member economy)。在亞太經合組織,香港、中華台北與中國平起平坐,特首與菲律賓總統一起穿民族服裝合照。香港參加世貿,因為是獨立關稅區﹔不能參加世衛,因為世衛出自[url=]聯合國
[/url]。
●作為國際金融中心,香港是反洗錢金融工作體(Financial Action Task Force,FATF)成員。9.11期間,香港是FATF輪任主席,領導了不少國際金融反恐議題,[url=]美國
[/url]曾專門表揚。菲律賓沒有參加FATF,反被列入「不合作洗錢國家」,特首足以在FATF表達對菲律賓安保不滿。就是派代表營救、談判、調查、起錨,也毋須觸及國防外交。
●警隊負責治安,軍隊負責國防,香港警隊、[url=]海關
[/url]一直獨立和國際交往。9.11後,美國成立貨櫃安全計劃(Container Security Initiative),參與單位不是國家,而是港口。香港同意加入,成了中國境內唯一開放予美國檢查的貨櫃碼頭。菲律賓同樣沒有參加。
●香港獨立派隊參加[url=]奧運
[/url],[url=]澳門
[/url]不能,因為在1996年,前奧委會主席[url=]西班牙
[/url]人薩馬蘭奇為打擊祖國分離主義制定新例,規定只有主權國家才能參賽,舊成員不在此限,讓次主權變相分流,香港「舊權」略高一籌。
可惜回歸以來,香港未有充分發揮次主權優勢,經常因政治正確或其他原因投鼠忌器。像[url=]新加坡
[/url]以經濟體身分簽署了大量自由貿易協定,香港才剛與[url=]新西蘭
[/url]簽定第二個協定([url=]CEPA
[/url]為首個),這已是多年破冰成果。涉外危機出現時,政府明顯沒有次主權的既定方案,僅靠應變。就此筆者一直和當局交流,卻擔心[url=]特區政府
[/url]根本沒有對口單位。若不制度化涉外方略,一國兩制是不能長久的。
轉捩點正是那電話
為比較,我們可舉另一次主權例子﹕菲律賓附近有一個北馬里亞納聯邦,它並非獨立國家,而是美國自治邦,塞班島就是其部分。世人多分不清其性質和帛琉等鄰近主權島國有何分別,反正後者也由美國內政部照顧。但假如塞班人在菲律賓被綁,北馬里亞納民選總督致電阿奎諾三世,相信可以接通。
在上述結構性局限下,我們卻須肯定特區政府的後期處理,轉捩點正是那電話。直到致電曝光,阿奎諾三世變臉,菲律賓上下才發現香港是次主權實體,不是[url=]上海
[/url]廣州。筆者的菲國大學朋友嘗試解釋﹕政府絕非歧視香港,阿奎諾三世當時在會議指揮,警局不駁電話以免騷擾,只是基層警官行政失當。「香港特首致電要聽」這信息忽然傳遍世界,曾蔭權的電話、他將議題主動交給公眾的策略,捍衛了一國兩制的尊嚴,鞏固了香港的國際空間,值得久違的掌聲。這電話並不易打,不少港人一句「不是國家」即閉關,何况特首身旁不無自我矮化的信差,外頭還有阮老。電話撥出後,特區政府愈加得體,要求菲國提交報告、提出參與種種善後,都合乎次主權涉外關係章法。這不獲接聽的電話,將成為曾蔭權的政治遺產﹕「這次意外是對領導的政治智慧和處理方式的考驗」,阮老說的。

禁止發言

大宅

回覆 1# HY2007 的文章

講得好 E D 人成日淨係識得話人 正賤人黎架

侯爵府

其實如果菲三世覺得曾特首未夠級數和他對話,他可叫他下屬覆.又菲三世如重視這事亦應該主動聯絡特首.

男爵府

懶係想出來講d獨到見解咁,繼阮次山後又一含包散。

首頁

尾頁

跳至