懷孕前後

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

點解啲人甘多事?

子爵府

引用:Quote:chita+發表於+13-7-23+14:13+唔關你

原帖由 penguin8 於 13-07-23 發表
你甘唔like睇唔過眼咪唔好入呢個post 囉!!
人地餵唔餵人奶與你何干
:;pppp:

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Suf1 發表於 13-7-22 16:31
我係好唔情願咁餵緊人奶

點解呀

子爵府

babymuffin 發表於 13-7-22 19:48
只係喂一次就放棄?

我識D AUNTIE/朋友都係咁啦, 係醫院生完出來, 被啜損了,
即時決定飲粉. 有乜出奇???

大左做好人 , 湊得健康咪得
利申: 我初時半人奶半年, 慢慢減產至BB出牙停

大宅

回覆:sukiwong13 的帖子

支持樓主
我勁多奶餵了一個月左右冇餵,原因太辛苦,想陪個仔多啲,其實多奶係好痛好辛苦,行步路都想死

最憎啲人講
1) 你就好啦咁多奶
我好想講你就好啦冇奶
2) 你有奶唔餵好浪費
又唔係用你啲錢搗你啲奶,關你鬼事
3) 你有奶唔餵難為我冇奶想餵
大佬,我又唔係偷你啲奶,你冇奶關我乜事

子爵府

yobimama 發表於 13-7-22 19:58
我未生,諗住餵到人奶就餵,唔得就奶粉,自己無壓力的,我都係食奶粉大,正常健康,人人情況唔同,無得話一 ...

我果陣好似你咁諗!!個人輕鬆好多架!
何必比咁多制抓自己!!陀住B大半年, 已經好多野唔做得,
如果生完仲有呢D壓力, 好辛苦架!!

大宅

奶粉冇問題丫,有啲人唔戒囗餵人奶咪仲衰,又或者為求全人奶但唔夠奶而唔俾飽奶個bb 食, 我唔覺得呢啲係愛bb 的表現

大宅

餵一次唔餵冇話多定少,對於唔想餵的人一次也太多,别人的個人選擇,沒人比當事人更緊張自己的bb,我們已/將為人母,應該要尊重别人,咁都唔識,點教育下一代

男爵府

引用:Quote:sukiwong13+發表於+13-7-23+14:33+既

原帖由 penguin8 於 13-07-23 發表
其實你餵過人奶/奶粉未?甚至你做咗阿媽未?

我相信餵人奶定奶粉,唔係決定一個女人係唔係好媽媽嘅因素。我會怪個姑娘,因為除咗生理因素,佢冇考慮媽媽嘅心理因素而講咗咁嘅說話。

我讚成人奶比奶粉好,但你真可以將所有最好嘅嘢畀bb嗎?餵人奶餵到抑鬱又值得嗎?既然人哋奶粉唔係害個bb嘅話,唔須要令到人難受。

利申:兩胎全人奶,第三胎可以嘅話都會。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:點解唔餵人奶就好似罪人咁?

我生完都係響醫院餵左一日,之後都係奶粉。

因為我發胎毒響自己度,廢事d毒經返d奶去阿女度再加埋阿女完全唔肯啜所以無餵。

我覺得就算係怕辛苦而唔餵人奶又有乜問題。
係,人奶係對媽咪bb好但都要睇個阿媽食咩落肚喎。

正如好多人話順產對媽媽bb都好,媽媽昣復元bb肺功能好d etc。, 咪一樣又好多人因為種種唔同既原因揀開刀。

呢d係個人選擇黎姐,唔通順產既媽媽又走去話鬼開刀嗰d為左自己唔辛苦夾硬響阿b未ready就拎佢出黎咩(未ready意思係阿b自己未自然諗住出而非單單足月)。

男爵府

引用:支持樓主我勁多奶餵了一個月左右冇餵,原因

原帖由 misstree 於 13-07-24 發表
支持樓主
我勁多奶餵了一個月左右冇餵,原因太辛苦,想陪個仔多啲,其實多奶係好痛好辛苦,行步路都想死
人哋係羨慕嘅你呀

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己喂到宜家9m 但係我唔覺得有咩咁大不了 好多人無限放大奶媽呢個角色 但係其實呢d係個人選擇 鍾意咪喂囉 我唔夠奶都補奶粉架 有咩問題 我自己都食奶粉大

男爵府

減齡達人勳章

引用:唔使理人地講乜!我生3個,3個都全奶粉,BB健

原帖由 bobo830513 於 13-07-23 發表
唔使理人地講乜!我生3個,3個都全奶粉,BB健康咪OK囉!
唔想餵人奶就係唔想,無話點解架! ...
我都係3個奶粉b

大宅

如果真係盡左力既,咁都冇辦法,咁即係比唔到bb 最好既,咁唯有比佢冇咁好既囉.
咁人奶真係最好架嗎,我家姐同妹飲人奶病痛都少d,我同細佬飲奶粉大,平時成日敏感同病。我諗唔係完全關事既,但覺得會有小小關係囉~因為人奶入面有好多天然既成份,可以幫bb增強抵抗力。

所以我覺得你只係試一次就放棄,唔係咁好囉。有d媽媽返工都喂到,咪即係睇你有冇心囉。唔好話喂奶啊,做人處事都好,試一次就放棄,永遠都唔會成功啦,最多都係得過且過。

珍珠宮

醫生同我講,餵到就餵人奶,餵唔到咪飲奶粉囉,最緊要媽咪產後心情開心,唔見得食人奶係好到咁,所以唔好迫自己。最後醫生再強調,最緊要產後開心,湊b開心。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sukiwong13+於+13-07-22+發表

原帖由 LLKK 於 13-07-23 發表
因為餵人奶就好似信教咁。啲人覺得呢樣係最好,所以一見到你就勁叫你餵,好似街頭傳福音,係都要你信教咁, ...

侯爵府

你不用太在意其他人既説話。

可能他們只係無野講姐,畢竟你生左bb 話題多數係阿b,食,睡,all.

放鬆

男爵府

引用:Quote:原帖由+penguin8+於+13-07-23+發表其

原帖由 Sicitsoi 於 13-07-24 發表
其實你餵過人奶/奶粉未?甚至你做咗阿媽未?

我相信餵人奶定奶粉,唔係決定一個女人係唔係好媽媽嘅因素。 ...
佢好似未生

大宅

而家啲人好鬼八掛,講真餵人奶係私人到不得了嘅事,如果有人問我點解餵\唔餵人奶,我實一句「我鍾意呀」頂返佢算,使乜解釋咁多。
我都見過有人問一句揀邊隻奶粉好,就係咁俾人奶媽追擊,最後講到自己餵人奶會有生命危險先甩到身。有啲人最鍾意話咩有志者事竟成,有心實做到,呢種人頭腦簡單到極,同佢講多句都嘥氣。

男爵府

媽媽自已話事
邊個三姑六婆多咀就黑面佢睇

坐月期間謝絕冇謂人:;pppp:
唔好比壓力自己

首頁
34567...9

尾頁

跳至