想生BB

跳至

首頁
34567...96

尾頁

大宅

Re: 我今日做

catcleho,

我都係高齡產婦呀. 我去過威記排過隊, 不過佢要我等得太耐. 所以我去咗私家. 但係我一定唔會做IVF啦.

我應該26-28日做IUI呀. 不過今醫生睇咗, 一粒大卵, 三粒細卵, 咁結果即係得一粒, 希望星期二再去時其他三粒大到同大嗰粒一樣大啦.

你情況點呀?

大宅

may(14) 寫道:
hi all sister....

你哋睇開邊個醫生做IUI呀?有冇好介紹?

我依家睇何永超個徒弟陳細樂.

大宅

小寶貝兒 寫道:
我排左仁安睇不育科, 下星期三就第一次見醫生啦~~

雖然我未睇, 但我都想join大家傾下iui呀~
因為我覺得都幾大機會做iui~

大家第一次做iui既時候, 係醫生幫妳地做左好多檢查先建議做的嗎? 還是佢地會先比排卵藥/先一路check住卵泡大小再建議自己試下?

我係醫生幫我檢查後, 建議我做既, 第一個月幫我揾不育原因, 第二個月先開始打排卵針架, 跟住每大概兩三日見醫生一次, 睇住卵子長大情況, 到排卵就將精子放入去.

珍珠宮

cmsfish 寫道:
[quote]
小寶貝兒 寫道:
我排左仁安睇不育科, 下星期三就第一次見醫生啦~~

雖然我未睇, 但我都想join大家傾下iui呀~
因為我覺得都幾大機會做iui~

大家第一次做iui既時候, 係醫生幫妳地做左好多檢查先建議做的嗎? 還是佢地會先比排卵藥/先一路check住卵泡大小再建議自己試下?

我係醫生幫我檢查後, 建議我做既, 第一個月幫我揾不育原因, 第二個月先開始打排卵針架, 跟住每大概兩三日見醫生一次, 睇住卵子長大情況, 到排卵就將精子放入去.[/quote]

咁妳見醫生前有冇做過d咩檢查架?
我本來都想自己先去驗血驗fsh值, 但老公話既然要去睇醫生, 就要信醫生, 唔好自己叻唔切~~
所以我就等埋睇左醫生, 睇下佢會叫我做咩檢查我先去做囉~~

希望我都可以咁快就試iui啦~~ 我真係好心急呀~~

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

小寶貝兒,
hi, 我都係係仁安睇e生,你睇邊個呀~上個月做左IUI,不過衰左........

我第1次見e生時,佢先幫我u/s check下入面有冇問題,跟住問d問題,eg一個星期有冇dodo 2次,如果冇,咁係吾夠勤力!跟住要留精check,佢話如果check左精冇事,就要排期照輸卵管,&day 20 返去驗血,即係驗FSH. 到CHECK晒所有野,第2個月M第1日再打去BOOK,睇報告同等E生建議下一步點做....當然中間D時間D 姑娘有打比我話我知D RESULT,但當時話我樣樣都冇問,所以果時好矛盾,冇事又會冇? 糾纏左2個月先返去見E生,點知見E生後,先知原來吾係冇問題,E生話C6 D精係standard以下,所以建議做iui.

咁就開始左食藥同打針,其間果2星期,每2 - 3日要返去見e生照egg,到ok就打破卵針,放精.. 跟住再打左3支安胎針..
我做完iui後,d m 遲左成個星期,不過我平日m cycle 得25day,所以就算遲左都係30日啫. 初時真係以為自己有左,到驗孕果日去到e院先發現黎m,果時真係想喊出黎.

不過上黎同d bk sister 傾訴下好好多,宜家等下個月再努力! 大家一齊加油!!!

民房

cmsfish,

我今個月mug都唔做得, 唯有自己do do, 睇吓會唔會咁好彩bingo, 咁下個月就唔駛做iui

而家有啲驚, 因為本身m期都長, 要35-40天, 加埋iui之後, 可能要再長一些, 所以現在都係唯有等.

你iui失敗後, 有冇後遺症, 我而家重有些肚漲, 兼有些子宮附近chik chik 吓.你有冇?

你而家第二次iui, 祝你成功先. 點解你可以連續2個月都做, 你冇舊卵泡未散嗎?

你點解唔肯做ivf, 有冇特別原因啊?

民房

may

我係QM的私家證, 啲醫生同姑娘都好好, 因為係私家證, 都唔駛等好耐, 我11月中見醫生, 再照輸卵管顯影, 確定輸卵管暢通, 1月醫生就話做IUI先, 2月QM放新年唔做得, 3月我就做IUI, 不過第一次就失敗.

不過排見第一次見何教授都好耐,要3個半月囉. 你而家係唔係要做AH?

珍珠宮

piglet929,
多謝妳既info呀~~
咁其實都唔係等好耐咋喎~~
我睇董曉方囉~ 聽d bk sis commant都幾好, 咪book佢囉~ 因為我老公話最好(其實即係一定, 除非冇得揀)就搵女醫生, 咁見大家話佢幾細心, 就選佢啦~~

哎呀, 第一次我老公唔陪得我去啊~~ 因為佢要去監考呢~ 所以得我一個人去咋~ 不過半年前佢驗過一次丁丁, 都pass既, 希望攞埋report去就唔洗驗住啦~

其實排期照輸卵管快唔快架? 係咪就係第一次睇之後幾日已經可以排到?
fsh值day20去驗都得架~~ 咁咪即係唔洗side多次cycle囉~ 好野

妳就好啦, cycle短, 我好長架, 上年比較亂, 最近呢幾個都徘徊係38~43日... 真係等到頸都長..... 最長果陣上年試過成60日..... 真係唔知點解, 一結左婚d cycle就亂到爆燈, 以前準時都不得了, 而家就亂到不得了..... 真麻煩!!

啊~~ 我都係呀, 我都試過一次, 遲左好多都未黎m, 用d仔又有條淺色線, 以為中左啦, 仲book左醫生去睇, 諗住今次冇死囉, 可以做產檢啦, 點知上到去登記都好地地, 入左去睇醫生都好地地, 醫生都叫我攞個杯仔去驗, 點知就係呢次去廁所, 就發現m到.... 個人即刻down到爆!! 雖然都照樣留尿, 但已經心知冇行, 但又有d期待只係作小產, 果然, 驗左出黎係"-", side左我百幾蚊!!! 唉~~ 黎早一日或者遲一日都好丫..... 點解偏偏係果日果時果刻?! 真係好唔抵呀!!!!!

別墅

小寶貝兒,
我呢就睇周敏姬生,本來都諗住睇董e生架,不過實在要等3個月,我吾想再等啦,所以有女e生都殺,so far佢都幾好人同細心,不過佢好快就要我驗晒所有野囉,相比我另一個fd 睇董e生,佢就叫佢吾駛咁急check, 好似我咁第1次見e生,佢幫我照u/s,話冇問題,所以要check埋老公d, 咁等report出左,如果佢冇問題,就到我check輸卵管有冇事同day 20去blood test, 咁就一個cycle做晒,因為如果要照輸卵管要係day 8 -10 時照架,所以如果吾係又要等多個cycle. 同時佢當日都大概講左會係咩情況, eg, 如果係男有問題可能要iui, 咁佢比埋個體溫表我叫我自己量體溫,咁等報告出再返去見佢.

私家e院排得好快,我記得第1次見e生時咁岩又係第1日,咁果日留老公丁丁驗,同時佢book埋照輸卵管同驗血, 咁等老公份報告出左,冇問題就要照去check其他,如果有問題就吾駛做...

其實都吾知係咪我黑仔,係度睇d sister講, 照輸卵管同做iui都吾會太痛,但我呢~ 我照輸卵管時痛到暈咁濟,漂晒冷汗, 做iui 時條導管又入吾到,本來半小時可完成既程序,我45分鐘都未入到..... 跟住仲要有壞消息,就係我老公d 丁丁比頭一次check時大幅度下降,跟住"贈"左我一句,你可能要考慮做ivf, 我果時真係呆晒...... 到做完, e生問我想吾想第2日做多次iui 或 自己do do, 最後我搏多一舖,佢話會換第2款導管,吾會咁痛,所以我就連續2日做左2次iui, 咁結果.... 你都知啦...... :-(

珍珠宮

piglet929,
哎呀~~ 咁我諗我又要拖多一個cycle囉.... 因為我後日去睇醫生, 但我果日已經係day13啦~~ 照唔到輸卵管啦~~

哎~~ 搞到我都有d驚驚地添.....

大宅

[size=large]哈囉piglet929, 小寶貝兒,

唔好意思呀, 我呢兩日好忙, 加上今晚又去睇醫生, 無上網呀.

睇哂你地啲對話, 原來我既辛苦, 有piglet929陪我, 因為我又係做IUI時辛苦到死去活來, 嗰種唔舒服真係唔知點講, 我又唔敢同老公講我有幾辛苦, 我怕佢心痛死, 唔俾我做呀.

初頭我去睇呢個醫生時, 因為已經睇過兩三個, 所以我已經有哂驗血報告, 輸卵管造影, 體温表, 精子報告同以前醫生既紀錄架啦. 醫生問我有無食過排卵藥, 食到幾多粒. 乜嘢反應咁囉. 第一個睇佢, 醫生話由於我食排卵藥無乜反應, 所以即刻試IUI,佢無幫我打針, 淨係做IUI, 揾到既問題係精子差, 我既分泌太強, 殺死精子. 第一次IUI失敗. 第二個月醫生將我俾咗佢徒弟, 開始打針, 反應幾好, 有五粒, 三粒夠大既, 但係出嚟結果都係失敗, 今個月26號又做IUI啦. 但係得一粒卵又大又熟, 機會好細, 所以無抱希望啦.

我依家睇緊何永超醫生個徒弟陳細樂 佢幫我家姐做IUI, 第三次成功, 有咗雙胞胎, 五月十日孖仔會出世啦. 所以我睇吓佢睇我又會睇成點囉.

另外, 唔做IVF原因係覺得個BB好似係自己夾硬要, 而唔係個天俾你, 萬一出事, BB身體有問題, 怕自己面對唔到呀.

大宅

[size=large]catcleho,

今個月唔做得, 最好就係嘆吓世界, 索性預佢唔得, 開心啲同老公享受吓就算, 我已經無親自同老公DO DO成兩三個月啦. 如果今次成事, 再要一年先可以行埋呀, 所以如果我要休息, 我會俾自己輕鬆一個月呀.

我CYCLE28咋, 不過IUI後, 變咗30日, M嚟痛得厲害咗好多, 量多咗, 痛既日數都多埋, 好辛苦. 話時話, 今個月我無胸脹啦, 上個月脹到我以為有咗呀.

我未試過有舊卵泡未散呀, 我第一次聽咋.

唔做IVF係因為怕自己夾硬嚟, 生出一個唔係個天俾你既BB, 橫掂諗住唔得就索性做靚太, 試多一兩次IUI就無遺憾啦, 自己盡咗力啦麻.

複式洋房

catcleho,

我同你一樣,今個月mug都唔做得, 唯有自己do do, 睇

民房

jennyjohnson,

你之前做咗幾次iui? 係邊處做? 今個月有冇唔舒服, 因為我成日覺得個肚重脹脹地. 你點解今個月要停做iui, 有冇特別原因?

我今個月都冇mug寄望, 盡人事la 希望慳返啲money, 睇qm同中醫都睇到窮.

民房

cmsfish,

你唔駛擔心, 一粒卵都係有機會, 預祝你成功先.

我今個月做翻體温表, 今個cycle巳經係第21日, 我都唔知幾時排咗卵, 所以由第15天開始就隔天dodo, 因為我個cycle係35-40天. 但iui之後就唔知, 所以唯有等運到, 如果唔得, 希望啲m快啲黎, 等我可以快啲做第二次iui, 我成日同我老公講而家真係要同時間競賽, 好擔心啊 :cry:

你幾時放精啊?

民房

我係路過既,想比少少意見你地,本身我都係做左ivf,因為兩次宮外孕,所以在第二次宮外孕三個月後做了ivf,好彩得了孖仔,我想給你們的意見是,身體狀況直接影響你受孕成績,除了一般的中醫調理,我在預備有bb前已經積極鍛鍊身體,多做運動,即使我做ivf那個月,我也做一般比較不太劇烈的運動,醫生亦給我"perfect"的comment,說是最正確的方向,另外我覺得你們好像很緊張,你們或者是不發覺的,但其實這個緊張的心情對受孕有直接影響,或許你們不相信,但我做ivf那個月,我一切正常,抽卵那天早上仍然上班,以後照常上班,照常活動,跟朋友外出,而放卵後一出院便去了飲凍檸茶,但結果我也有了bb。每天量體溫其實也是壓力一種,整天待在家中"休息"並不是最好的方法,既然要面對,為何不以一種輕鬆心情去面對呢?
另外我相信你們的醫生一定有跟你們提及,不論iui或ivf,其實成功率跟一般正常跟老公dodo是差不多的,所以不要以為幾次的iui就必定成功,可能需要一點耐性,所以未成功不要失望,只要多一點耐性我相信成功在望。
cmsfish,
我不認同你對ivf的睇法,如果你覺得做ivf是因為個bb不是個天給你的,那跟iui有何分別,兩者都是人工受孕吧,我其實不是要跟你有任何相反意見,你不要誤會,我當然明白每個月等"放榜"的心情,我自己也嘗試了年半,中途的兩次懷孕也最終失敗,但我也要堅持面對自己的問題,以其他方式再嘗試,我會覺得這是上天給我的一個困難,要我去解決,最終上天對我不薄,給我兩個仔仔,我希望你會對ivf放下成見,講真一句,ivf 或iui 不是萬能,ivf 只是可以幫我解決身體結構的問題,胚胎不用通過輸卵管,減低宮外孕機會,但能否成功,除了靠身體狀況,仍要看天是否有此安排,牠想給你的就會給你,否則即使你做ivf 或更先進的方法可能也無能為力(如果你同我都相信上天安排),而且沒數據顯示ivf bb是出現問題比正常多,可能你的想法錯了,我身邊有很多做ivf 成孕的朋友,她們的bb都很健康呀。我想說的是我不希望你因為一些錯誤的觀念而放棄了有bb的機會,我覺得很可惜,我同意這條很難走,但其實很多人都有這個問題,我認識了一班朋友全部都曾經有這些生育問題,問題比我們複雜得多也捱過了,她們的毅力連我也佩服得五體投地,看看自己的經歷,我只會說:算甚麼! 她們都有了bb,一個甚至兩個。你們真的期待bb來臨的話,勇敢面對吧,我相信上天一定知道的,祝你們好孕。
或許我的話比較直,但我就是直的人,希望你們不會反感,我的出發點是想幫你們的。我的忠告間接另一個朋友有孕了,她就是聽了我說要強壯身體,在排期做第三次ivf 前多做運動,積極"健康地"減肥,不是要節食,只是以運動及吃得健康來減(過肥並不是健康的),並以輕鬆心情面對,她最終透過第三次ivf 有bb了,希望你們也能盡量做,盡量不要想太多得失,只要盡力做就好了,這也是我當時鼓勵自己的做法,希望能夠給你們一點點啟發。

複式洋房

babiescome, 好多謝你的分享,好像給我打了一支強心針,我將會做第三次iui,希望到時真的可以以平常心去面對.其實我現在都會Keep住做少少運動,我想問不太劇烈的運動是指那些?

別墅

cmsfish,
你今個月會再做iui, 預祝你成功先!!
我做完iui後都遲左m,但冇話特別痛同量多,睇第2個sis post,話咁樣情況係因為排既egg 靚,所以釋放特別多荷爾蒙,令到m特別痛同多,真定假就吾知啦~

我會先抖一個月再做, 因為連續咁做,無論身體同金錢都有好大壓力,即管抖抖,睇下會吾會好d啦~

加油!

民房

cmyw,

其實好多有生育問題既人都努力中,有好多成功例子,要加油呀。
其實一般既游水都可以,因為我問過醫生,當然無人叫你跳水插水啦,仲有行下山吸下新鮮空氣,行樓梯機等,其實我個陣放胚胎第三日都開始有游水同行樓梯機,但因為我好快就有肚漲(卵巢過度刺激引致肚積水),我連行路都唔得,所以迫住停晒運動喇。

民房

忘記再給你們一點鼓勵,我提及過做第三次ivf的朋友,她的最後一次抽卵後結果只得兩粒比較"可取"的胚胎,我的朋友當初好失望,都打定輸數,我便叫她不要再想,盡量分散注意,例如響屋企得閒睇書睇碟,等自己唔好咁多時間諗咁多,結果就有一粒成功左,佢好開心呀,無諗過會得,唔諗佢反而得左,所以記得要盡量放鬆,唔好覺得做緊大project咁。

首頁
34567...96

尾頁

跳至