跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:千祈唔好去睇屯門碼頭兒科徐*明

我小朋友以前都有睇徐醫生,有次睇左第4次都仲係咁流鼻水,佢竟然同我講第睇埋今次都唔好唔駛再搵佢。結果都係唔好,去搵陳醫生執手尾先好返。自始已black list 徐醫生。陳醫生開藥係重手d,我仔仲因為佢做左一次無必要的手術,但睇左咁多位唔同醫生,始終陳係最夾。

大宅

我仔細個時, 都係睇徐醫生, 由BB睇到2歲, 阿仔細個氣管敏感, 天氣變, 就會氣喘, 甚至也入過醫院, 徐醫生當時堅決要求我阿仔服用直立式的哮喘藥, 但我堅決唔肯, 最後我帶阿仔出荃灣睇左另一位兒科醫生, 佢話阿仔並非哮喘, 只是氣管敏感, 不需要服用哮喘藥, 而荃灣醫生一向只是開3支咳藥水, 甚少開抗生素, 自始以後, 我阿仔再冇睇徐醫生啦!

都好彩我當時的堅決拒絕服用哮喘藥, 阿仔今年13歲啦! 氣管冇事啦!

伯爵府

好媽媽勳章

我嘅小朋友都同徐醫生吾夾。而且,徐醫生係問多句都吾中意,所以我不會推介他給別人

複式洋房

39度塞肛係正常做法,醫院都係甘做。樓主甘抗拒抗生素,甘唔好帶去私家醫院,因為佢只要見到細b高燒,未等報告出已經會打抗生素,理由係bb太細,怕高燒引發後遺症。阿仔之前都入過幾次,都係甘處理。其實樓主你甘唔like,最遲攞藥時已經可以出聲啦。。。叫佢轉下藥都得架

複式洋房

9頁我睇唔晒,不過睇完樓主的不滿後,個人好客觀咁講
發燒係好多原因,可以係細菌感染,也可以係病毒感染,2樣可能性都有
細菌感染需要食抗生素
病毒感染則有機會出疹,之後會自行退燒
一般小朋友高燒,醫生都會有退燒藥和抗生素,雙管齊下
抗生素反應人人不同,副作用反應也有差異,如反應太厲害,可再問醫生意見,轉其他抗生素
太高燒,塞肛panadol係退得快過口服panadol的,當高燒變成低燒,可口服就ok
但若高燒得太久,有可能會抽筋
其實個人認為徐醫生的做法和其他醫生處理手法差不多

大宅

我仔4個月係徐醫生到睇,都幾好wo,仲好有心機解釋比我聽wo

男爵府

其實睇醫生係要講夾定唔夾既~~ 我自己睇開李健生好多年, 試過貪方便係公司樓下睇其他醫生, 最後都係要放工死死氣返去排隊睇佢.....
到個女6個月時病左,諗住都應該夾到啦, 點知食完藥仲差左 ~~要去睇徐近明先可以 ! 反之, 我自己睇徐近明就唔得囉.....

男爵府

引用:我小朋友以前都有睇徐醫生,有次睇左第4次

原帖由 lady++ 於 14-02-06 發表
我小朋友以前都有睇徐醫生,有次睇左第4次都仲係咁流鼻水,佢竟然同我講第睇埋今次都唔好唔駛再搵佢。結果 ...
做醫生做到咁冇責任心!好彩我一早blacklist呢位碼頭醫生。

大宅

囡囡都睇過徐醫生,效果都係嘛嘛……我就評論唔到佢醫術,感覺上都Nice,但同囡囡唔夾。

大宅

陪月勳章

其實我覺得係因為而家d病菌太勁所以d醫生成日開抗生素, 我仔上星期都喉嚨發炎, 發左幾日燒徐醫生都開左抗生素, 結果食左6日抗生素喉嚨先好返, 但鼻水藥我覺得有d輕, 徐醫生話因為bb唔可以開太勁既藥, 所以我又覺得徐醫生唔會開太重藥比小朋友。
玫瑰疹係發4日燒先見到疹, 所以好多醫生都唔會咁早確診到。
有時醫生開藥太輕又覺得佢無效, 太重又話食到小朋友呆滯, 消炎藥好多時食左都會有少少肚瀉, 係正常。

複式洋房

回覆 aodsky 的帖子

我個女之前都是睇佢,兩歲..點知佢開D藥其中一枝份量.
竟然錯誤寫了DOUBLE ,食食吓唔對先發現.我個女又持續發燒,我們立即入了仁安.亦問了DR,
DR 話份量食多了一倍,有可能令到BB唔醒.我們告知徐X明,佢只緊張問我們入了邊間醫院,
我想應是搵佢D同行,睇吓關唔關佢事.作為一個兒科應該好小心開藥份量.他們只是BB.我就是相信你專業我先交個女俾你.
大家要小心.

大宅

我以前bb睇佢,次次都要覆診二次都食抗生素!细细個就食足成星期,其實須要嗎?所以覺得唔對路以後冇睇佢喇!

大宅

回覆:waimanman107 的帖子

係講得好啱, 我個囡6mths 發燒39度出紅點去到港安醫院什麼報告都未出已經吊抗生素。 我那時無得say no, 只有信同快快退燒。

首頁

尾頁

跳至