懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

FiMa
我都岩岩行完返黎..
買左1箱combi濕紙巾,2盒combi洗衣粉...
仲換左d輕鬆穿比我大仔tim~
combi濕紙巾真係好好用,
又可以抹bb嘴仔(入得口),又可以抹patpat,
依家$79,8折(定85折...),jcard仲有95折,
維起同j&j差唔多ja~
所以我買定1箱~大仔都可以用~
原文章由 FiMa 於 08-9-15 16:32 發表
我昨日去買咗床仔同清潔劑, 都有95折再95折, 因為我昨日先至申請J CARD

子爵府

好媽媽勳章

我飲左3,4次喇...
諗住臨生飲多2,3次...
即係1星期飲2次...
原文章由 acpeanuts 於 08-9-15 18:47 發表
我都係飲左1次白蓮鬚, 嚟緊會飲多2-3次, 今日開始99又煲腐竹糖水比我飲!

前幾日睇醫生, 佢話因為阿B個頭又轉返向上, 所以都一定要開刀, 但我阿B SIZE唔夠, 所以醫生話要的食多D牛扒同其他肉類, 如果大家想谷肥阿B可 ...

禁止發言

禁止發言

男爵府

原文章由 小小小朋友 於 08-9-14 23:27 發表

如果bb個頭仔開始落到盤骨的話
係咪會行得無咁舒服架?

我覺得無咩分別喎!

男爵府

原文章由 小小小朋友 於 08-9-14 23:32 發表

咁你係咪自己都睇到佢個頭仔係個盤骨位度架?

我梗係唔識睇, 係醫生睇完個肚同u/s之後同我講, 佢話有啲位俾盤骨遮咗睇唔清, 但其實我咩都睇唔清...

男爵府

原文章由 LamLam08 於 08-9-15 10:52 發表
我個 b 都仲郁得好勁喎... 成日用脚仔頂住我上腹位, 搞到肋骨位好痛... 照計我個b係大碼 b, 應該唔係咁多位俾佢郁喎... 已經 36w 幾啦...

我又係俾bb踢到肋骨痛呀! 尤其夜晚訓係度, 真係好想打佢pat pat!!!

男爵府

原文章由 happymanman 於 08-9-15 17:17 發表

行多d 真係會快d生 ??? 我想bb 十月中出世呀, 最好20號左右啦.. 早幾日, 我個工人星期六到左, 不過自己我唔慣呀,洗唔慣人呀, 佢又好似好多野做咁. 都唔知點..唔係為了小b真係唔想找多個人係屋企呀好辛苦的.. 我同 ...

無辦法呀, 我都唔想屋企多個外人呀!! 但係又要返工, 又要做屋企嘢, 又想放阿b係身邊, 真係無得二全其美架!! 希望我個okay... 我都可以同佢住得慣啦!!

其實好好架啦, 豈碼佢做唔啱你可以話下佢, 如果同奶奶住, 真係得個c忍咋!!!

行多啲快啲生係我個醫生講架! 我諗係掛! 反而佢話唔知食涼嘢係咪會早啲同易啲生喎!

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

我想請問大家, 如果舉例用8oz奶樽, 但初生BB只須飲4oz 或小小奶, 那麼如果用8oz大Size開4oz 奶, BB 飲時會否入好多風呀? 否則我要買多2個4oz 奶樽了...因我已有4個8oz奶樽...

還有大家有無好似我一樣, 用了毛巾或 有野成托住個肚睡覺, 醒時右大脾都依然日日痳脾酸痛呀...反而無什麼抽根...我已經36周了...但已重了40磅...現在140磅是否過重了? 轉身左右睡都已經好辛苦, 日日都有散步行下, 但行多步都已經腳軟...

男爵府

重有, 如果感覺到B仔在肚內好似心跳般但好大力Book Book 跳幾分鐘, 是代表什麼? 他在玩定"打書egg"?

伯爵府

我都係 34 w , 近來個肚左下成日都係陰陰痛扯住扯住痛, e2晚半夜都痛醒.. e2日個肚好似就跌就跌 點算

原文章由 小山竹 於 08-9-14 16:42 發表
我呢幾日開如周身骨痛

放假終於有時間研究下 睇清楚自己的身勢

原來成身都有少少腫

唔知係未腫左 所以痛

你地有無咁情況

子爵府

好媽媽勳章

Andox
係呀~nb時最好用細樽,因為樽細d冇咁多風ga~
nb bb開頭幾日飲奶可能飲30ml,40ml咁上下ga ja...
(1oz=30ml)
你用咁大個樽咪好多風lor~
到阿b大d,飲得多d奶時d細樽用黎飲水...
原文章由 Andox 於 08-9-15 23:45 發表
我想請問大家, 如果舉例用8oz奶樽, 但初生BB只須飲4oz 或小小奶, 那麼如果用8oz大Size開4oz 奶, BB 飲時會否入好多風呀? 否則我要買多2個4oz 奶樽了...因我已有4個8oz奶樽...

還有大家有無好似我一樣, 用了毛巾或 ...

子爵府

好媽媽勳章

有規律咁跳跳下,應該就係大c egg喇~
bb應該係o係肚入面玩胎水/
學習吞嚥(飲/食d胎水)呢個動作時"濁"親呀~
原文章由 Andox 於 08-9-15 23:54 發表
重有, 如果感覺到B仔在肚內好似心跳般但好大力Book Book 跳幾分鐘, 是代表什麼? 他在玩定"打書egg"?

大宅

上星期六36weeks3days去check,bb有3kg,我就重o左18磅,醫生話我keep 得ok,可以食返多d o野,因為我開刀,bb可以再重d。我宜家飲緊媽媽奶粉,仲有一星期就可以見到bb la
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

大宅

原文章由 Rain~* 於 08-9-16 08:31 發表
Andox
係呀~nb時最好用細樽,因為樽細d冇咁多風ga~
nb bb開頭幾日飲奶可能飲30ml,40ml咁上下ga ja...
(1oz=30ml)
你用咁大個樽咪好多風lor~
到阿b大d,飲得多d奶時d細樽用黎飲水...
...

細樽/大樽關係不大, 是睇你用咩奶咀. 佢地分左bb奶咀1-4號當然不同牌子有不同計法. 不過見佢差唔多完就手快快拿唔好比佢飲到有風聽先到就ok/

男爵府

多謝 RAIN 和 kylam100 資料回覆, 明白了, 哈哈....

大宅

好媽媽勳章

我而家35WKS5DAYS, BB得2.1KG......

原文章由 小小小朋友 於 08-9-15 19:48 發表

你個b而家幾wks幾重呀?
我果個醫生都話係細碼b黎

複式洋房

我都有呢個情況, 都唔知係熱到出汗, 定係尿尿???

原文章由 小小小朋友 於 08-9-15 18:43 發表

有時好似濕濕地咁囉
好似漏尿咁
但又唔知係咪....

大宅

應該係打 C Egg ... 我個BB都係咁...

大宅

我bb到宜家都係咁,成日打c egg,我會掃o下佢,摸o下佢,唔知點解佢打c egg ,我覺得佢好辛苦。我陀大仔o個時又係咁,出o左世都成日打c egg,大d 先冇。
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

首頁

尾頁

跳至