自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

珍珠宮

引用:我聽人講, interview 其中一項目, 係要對

原帖由 mickey0721 於 14-08-02 發表
我聽人講, interview 其中一項目, 係要對住條屍, 一齊過一晚, 第二朝無事, 就 pasd

...
無事嘅定義係???

無嚇傻?無暈?定係??

珍珠宮

引用:有阿,我細個個陣識個朋友仔做,十幾年前,

原帖由 LuvYuBb 於 14-08-02 發表
有阿,我細個個陣識個朋友仔做,十幾年前,18歲搵到2萬蚊一個月,佢係因為爸爸做緊,跟爸爸去做。

題外話 ...
仲有無?分享下

水晶宮

引用:Quote:原帖由 豬仔嘜 於 14-08-03 發表一星

原帖由 LIME_BABY 於 14-08-03 發表
點解會頭暈頭痛?
我試過親友臨走時好暈好頭痛想嘔,未試過咁暈,一直都係個迷
如果唔夾,真係會咁架!好神奇,我都唔知點解…

公爵府

回覆:死人化妝師

我曾經都想做,但可惜自己諗得太簡單,我可以對住一般屍體,但如果跳樓,交通意外等等,相信我頂唔住,一陣嘔污糟人地地方就唔好啦

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:跪求!其實呢度有冇jm既朋友或親戚係做近可

原帖由 tessy1217 於 14-08-03 發表
跪求!其實呢度有冇jm既朋友或親戚係做近可帶我入行呢?小妹之前曾進修nursing,但因某d原因没有完成,由細 ...
哈哈,我同你有d似,不過我係對紙紥好著迷,由細到大都好喜歡睇紙紥嘅作品,成日想學,所以我都對殯儀業有些興趣,不過想學多方面,唔止紙紥同化妝。

cqwert  same 我都係對紙紮好有興趣   發表於 14-8-5 09:13

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

tessy1217 發表於 14-8-3 02:31
跪求!其實呢度有冇jm既朋友或親戚係做近可帶我入行呢?小妹之前曾進修nursing,但因某d原因没有完成,由細 ...
唔好介意, 你而家想去做只係因為你未試過.

你想做驗屍官, 又話讀過護理, 點解有 2次機會都唔讀好d 書呢? 就算因事而讀唔上, 咁你家人反對, 而家你話想做先人化妝師, 咁佢地都會反對架喎, 咁你會點做?
你既然咁想入行, 點解讀護理或者後生果陣唔試下去自薦? 我讀完書後想去做某類型既工, 明知機會少都狂去自薦, 搏到兩次面試機會.

你可能真係胸懷大志, 但都諗清楚你係咪真係咁有決心去做, 係咪只得三分鐘熱度.

Chirley    發表於 14-9-7 13:36

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 tomato100hk 於 14-08-02 發

原帖由 Timwing 於 14-08-03 發表
要有熟人介紹,不用伴屍一晚,但一定不能細膽,我屋企係做殯儀業,阿媽日日見死屍!

...
我想請教吓,屍體最恐怖嘅狀態會係點?因為我在想,如果正常病死或老死,應該唔會有腦漿塗地呀或者個頭無左呢類吧!如果係跳樓,交通意外等呢類死,可能塊面面目全非,斷手斷腳等等,但呢類係唔係要經驗屍先?如果要驗屍,驗完出嚟係會執返好(我指如個腦會聯返,斷頭會聯返好咁)?

又想問,死人化妝師通常係日間定夜間工作?因為睇鬼故,屍體一定係配夜晚同無咩燈光嘅房加陰森恐怖,現實中係咁嗎?

同埋入行係咪真係要夾八字呢?

Sorry,好多問題,因為真係對殯儀業有興趣。

侯爵府

引用:剛睇區區有鬼故做死人化妝師,其實要有咩資

原帖由 tomato100hk 於 14-08-02 發表
剛睇區區有鬼故做死人化妝師,其實要有咩資格?其實都幾恐怖,真係有人做?

...
下?甘你覺得殯儀館個d化妝師假咖?

珊瑚宮

畀面勳章

引用:剛睇區區有鬼故做死人化妝師,其實要有咩資

原帖由 tomato100hk 於 14-08-02 發表
剛睇區區有鬼故做死人化妝師,其實要有咩資格?其實都幾恐怖,真係有人做?

...
點會冇人做。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tomato100hk+於+14-08-02+發

原帖由 岚月亮 於 14-08-03 發表
下?甘你覺得殯儀館個d化妝師假咖?
同意。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:有啲人真係唔驚,體質係點都唔會遇到靈體,

原帖由 Best_Regards 於 14-08-02 發表
有啲人真係唔驚,體質係點都唔會遇到靈體,咁又不妨做喎…幫人走過人生最後一程,係功德黎

之前睇 ...
同意,其實都算係做好事。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都有朋友屋企做呢行,佢主要做防腐化妝,佢好熱心幫人,心態都好重要

活在當下,愛得及時

珍珠宮

回覆 tomato100hk 的帖子

咩行業都有人做.
我好敬佩佢地嘅膽量, 因本人超細膽又驚青.
生老病死乃人生必經階段, 無論你幾偉大幾有錢有成就.
能夠幫去世嘅人, 令佢地好安詳好有尊嚴咁走最後一程, 確實係大功德.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

我諗緊有冇家人朋友支持做呢行……

kuromi_kuromi  點會無呀?  發表於 14-8-6 02:24

男爵府

引用:Quote:原帖由+Timwing+於+14-08-03+發表要

原帖由 Freesia_cat 於 14-08-03 發表
我想請教吓,屍體最恐怖嘅狀態會係點?因為我在想,如果正常病死或老死,應該唔會有腦漿塗地呀或者個頭無左 ...
聽 auntie 講化妝前已經沖曬身,做曬防腐,有爛面但唔係血淋淋,番工時間係日間9—5,Auntie 話幫人,佢唔驚,屋企唔拜神添。

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係淨化妝,要齊返好條屍

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 carmenyan206 於 14-08-02 發

原帖由 fatyanyan 於 14-08-02 發表
唔洗咁嘛
唔使過夜,好似番工咁,我之前睇雜誌係話,俾間房你,入面會有張檯同椅俾你坐,會安排一個好四正既咸魚,四正既意思係唔係甩頭甩手果d, 然後就由朝早坐到傍晚56點,連續三日咁對住,見你冇事冇干頂得住就可正式入行

珍珠宮

好似醫生咁,好難攪都頂硬上。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Freesia_cat 於 14-08-03 發

原帖由 梁阿太 於 14-08-03 發表
聽 auntie 講化妝前已經沖曬身,做曬防腐,有爛面但唔係血淋淋,番工時間係日間9—5,Auntie 話幫人,佢唔 ...
咁係咪即係已經無哂血,無哂腦漿,無哂腸穿肚爛,雪櫃出嚟嘅樣?但如果係如交通意外,塊而扁左咁,應該同佢化妝時仍然係咁,要幫佢整返漲塊面?

男爵府

會儘量執番四正,其實面目全非果 d ,屋企人應該唔會安排瞻仰呢 part 了。

首頁
45678...25

尾頁

跳至