論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 babesiu 於 09-1-4 10:51 發表
早幾星期係銅鑼灣又見到佢地係Sogo集合預備遊行.有個本地呀叔同佢同行既屋企人講”又係既,咁少人工點做呀”

似乎香港大部份人都唔了解外傭既福利其實好過好多本地基層工人.成日以為僱主剝削佢地.所以僱主講乜都 ...

可能仲話”你班人有錢請工人都唔志在啦!”.~~ 呢句真係好啱!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 babesiu 於 09-1-4 12:48 發表
香港電台有無興趣整個外傭特輯呢?等多d人睇到知道實情係乜.
By the way, 香港咁多少數族裔又話搵唔到野做,政府不如再培訓呢班人代替d外傭啦(中國人又真係好介意做家庭傭工咖.訓完果班呀姐都唔會做番家務助理既),起碼我地唔洗 ...

to train up the minorities to be qualified DH.... this is a brilliant idea!!! I think this will benefit both parties!!

大宅

我工人患癌, 我所遇到的經歷

我8月同我工人續約, 9月就發現佢有子宮項癌, 果時我同好多媽咪一樣, 好担心跟住落去既安排同可能涉及既龐大醫療費. 現在我工人巳係公立醫院做完所有療程, 我家庭算係好好彩, 我不需工作, 目前正在進修, 我有3個仔女, 不過最細果個巳經8歲, 所以吾駛太依頼工人照顧, 亦都有能力支付呢段期間既額外支出, 不過都體會到政府既條例點樣另其他要依頼工人照顧年幼小孩, 外出工作既媽咪, 加重負担, 以下係我既經驗.

醫療費用支出:
首先係工人既醫療費用, 我工人雖要接受大約6-7星期既電療, 佢既癌症係吾需要自費藥物, 全部都係用政府既藥, 不過一星期五天都要去醫院接受治療, 費用係每天大約$80 (巳包括所有治療及藥物費用) , 其間因有 complication, 佢住左大約兩星期醫院, 費用係每天 $100 (巳包所有醫院費用) 因此 total 既醫療費用大約係 4-5000 元. 當時我會見既醫生曾講, 如果係返 office 工既人, 佢地會寫假紙比佢地, 因佢地每日都要到醫院治療, 一定返吾到工, 但係因為工人既情況吾同, 佢無答我佢會點做, 會吾會開假紙等, 不過我亦無要求佢開假紙, 所以亦無繼續追問. 事實上, 我工人每天治療既時間都吾同, 吾係每天 fix 左一個時間比你就日日都係果個時間, 而係今日去做完治療, 先知第二日幾點再做, 有時仲要留係醫院好長既時間, 吾係醫生所講既每天只係幾個鐘, 所以就算佢地治療期間, 身體仍然可以工作, 家庭上根本都無可能配合佢既治療而作出調動 (.....con't)
:wave: :wave:

大宅

我工人患癌, 我所遇到的經歷 (cont'd)

治療期間同治療後既工作能力:

治療前醫生一直吾肯好肯定咁講出佢接受療程其間既工作能力, 只係話所有副作用因人而異, 而我工人既情況係: 完全吾能夠工作. 身體好弱, 每天都係不停地睡覺, 仲成日嘔, 更加要你照顧番佢轉頭. 工人治療期間既不適, 包括嘔吐, 吾係個個人都可以接受, 又會影響家居衛生, 唯一可以做既就係請多一個 full time 去照顧屋企, 又因為佢身體好差, 所以醫生見議佢一出一入最好有人陪同, 好在我姑仔個菲傭係佢既好好朋友, 加上我姑仔屋企只有3個大人, 工作量極輕鬆, 因此佢索性向相熟姊妺, 租左一間房比我工人住, 同照顧佢, 仲每日陪佢去醫院做治療, 其間所有房租, 伙食同車費, 當然係我負責. 仲有我仍然係要繼續支付每月既薪金比我工人,雖然佢現在巳完成療程, 不過佢身體仍然係好疲倦, 行兩步就要坐低. 所以雖然佢巳經做完療程, 仍然係無能力工作. 我不禁想像, 要返工, 要依賴工人照顧 bb 既媽咪, 吾通要佢地請幾個月假去照顧工人? 如果因為咁無左份工點算. 如果個工人係治療期間勉強工作, 但因能力做吾到, 另年幼小孩出事咁點算. 我亦知道呢d額外既支出, 對好多家庭來講都係一個沉重既負擔.

請新工人同 part time 既費用:

我同我工人好坦白咁溝通, 佢話佢想係香港接受治療, 但係治療完後佢就返家鄉, 因為佢地都會想返屋企同屋企人一齊, 其實佢自己都好驚佢會死, 再見吾到佢既仔女, 不過佢係果邊係完全負擔吾起醫療費用, 所以我就同佢有個拹議, 我會負起佢係香港既一砌醫療費用, 佢亦會向我辭
職, 我亦開始找尋新工人. 咁我亦好彩地找到一個剛完約既本地新工人, 佢好快就可以上工. 佢末上工前, 我就請住 part-time 先, 不過 part-time 比外僱貴好多呀, 仲有我地最需要幫手既係晚飯前後既黃金時間, 真係吾係咁多本地鐘點肯做呢段時間架. (cont'd)

大宅

我工人患癌, 我所遇到的經歷 (cont'd)

保險費用:

大部份既工人保險都係吾包癌症, (如果有既請通知我一聲), 所以所有有關既醫療費包括住院費都係無得 claim, 我問過 agent, 佢話只可以嘗試 claim ?返工人既機票費用, 同埋請新工人既 agent 費用. 不過就一定要有醫生信証明, 工人無能力繼續工作先得, 正如之前有媽咪講, 醫生會吾會肯寫. 如果係政府, 吾單止末必肯寫, 仲要先繳大約$700 索取醫療証明既費用, 我仲末決定 claim 吾 claim.

治療後:

我工人雖然巳完成所有療程, 佢亦好想快d返屋企, 不過佢仍然要留港多兩個月, 因為醫生要佢兩個月後返去覆診, 醫生叫佢一定要覆埋呢次診先好返菲律賓喎.

粗略估計, 呢段期間我既額外開支係大約2萬元, 末計請新工人既費用同舊工人返屋企既機票. 不過在我來說, 我工人一日末返屋企, 這件事一日還末完結. 我慶幸我的經歷在眾多雇主中算是比較好彩的一個, 但我巳深深感受到這些政策為眾多雇主所帶來的負擔和壓力.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 babesiu 於 09-1-4 12:48 發表
By the way, 香港咁多少數族裔又話搵唔到野做,政府不如再培訓呢班人代替d外傭啦(中國人又真係好介意做家庭傭工咖.訓完果班呀姐都唔會做番家務助理既),起碼我地唔洗 ...

少數族裔呢PART,又會有另一d問題.
1. 佢地通常係hk係有家庭,有小朋友,點做stay home helper?
2. 就算肯做,要幾$$
3. 僱主可以報稅嗎?仲要供MPF添.

第3點,如正苦肯比僱主扣稅既,當一間公司咁run,levy唔會走得甩,一定要比.到時仲要加埋MPF.命都無.mouth:
除非,少數族裔團體一齊幫拖,同一陣線,睇下正苦買唔買佢地怕.

不過有一大優點: 佢地有HK地址,走佬,偷野,玩野後,僱主有線跟,告番佢Win左都有$收/可告到佢破產,好過依家外傭一走了之,我地硬食晒.

公爵府

原帖由 helloruby 於 09-1-4 23:53 發表
保險費用:

大部份既工人保險都係吾包癌症, (如果有既請通知我一聲), 所以所有有關既醫療費包括住院費都係無得 claim, 我問過 agent, 佢話只可以嘗試 claim ?返工人既機票費用, 同埋請新工人既 agent 費用. 不過就一 ...

多謝您既分享,真係好清楚.
我工人癌前期事件上,開頭我係比佢去健康院做body check,報告出到話high risk,即時去公立,點知排成年,老公即時要我同佢睇私家,我先同佢睇我自己醫生,醫生計完數比我聽,我工人唔肯,佢話太貴,唔想我用$,寧願等公立,個時我都同工人傾,話萬一佢做完手術[只係用laser刀,唔算大]比佢返菲休一個月先返.點知我醫生都話唔得,因要留港6個weeks,覆診無事先可上機,個時我都頭痕.
好好彩,佢再出既報告係無事,所以我先同佢排番公立,依家keep住check up.mouth:
p.s.我都係一屋4個大人,無小朋友,所以安排得易d,如有小朋友,真係頭都暈.

子爵府

醒目開學勳章

所以我主張用$100帶工人去健康院驗子宮就係咁解,連續驗兩年,無事就可以三年一次,我覺得呢個病係女人頭號殺手,所以早D知道起碼有得預算下之後點做,但其他癌,老實講,自己都唔會去check,何況一個外人?

男爵府

few months ago, my bun said her finger cannot move, she told me she is unfit to work, i bring her to c doctor, doc said she has arthitis which a lot of ppl has. yesterday, she said her body is itchy everywhere, she said she can't work, must c doctor. the doc asked me how come she always has the strange prolbem1!!!!! i want to know too

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

各位,
今日聯絡左葉太同事,有同佢傾開醫療呢件事,首先我會PMpost出黎的2個case既姊妹,如佢地同意,我會將case轉比葉太睇睇,等佢知道事件詳情,我地再睇下可以點搞.
另我地會搵d數據先,做定功課先作戰.
有消息再通知大家.

別墅

謝謝你的努力!我的情況可以說,(已經PM回覆你,但BK不太穩定,不知道你能否收到.)
原帖由 FA8866 於 09-1-5 23:24 發表
各位,
今日聯絡左葉太同事,有同佢傾開醫療呢件事,首先我會PMpost出黎的2個case既姊妹,如佢地同意,我會將case轉比葉太睇睇,等佢知道事件詳情,我地再睇下可以點搞.
有消息再通知大 ...
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

公爵府

原帖由 sjmama 於 09-1-5 23:45 發表
謝謝你的努力!我的情況可以說,(已經PM回覆你,但BK不太穩定,不知道你能否收到.)

多謝您. 我未收到pm呀.如可以,請您留低聯絡方法比我,我都pm埋我電話比您.

大宅

支持支持支持!!有咩隨時出聲!我一定嚮應

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各位,
有消息再通知大 ...

花姐,我雖然來了這個論壇時間不長,不過都知道您是真心為大家,小女子非常感謝!!

公爵府

原帖由 saiwanho 於 09-1-6 01:24 發表

花姐,我雖然來了這個論壇時間不長,不過都知道您是真心為大家,小女子非常感謝!!

唔好咁講,成班義工一齊出手的.
希望大家真係可以團結d,做得愈多,之後既僱主愈得益.[因為可能到成功時,我地班友仔都已脫離左用姐姐的歲月了]

男爵府

thank you for your hard work

各位,
有消息再通知大 ...

複式洋房

http://www.ing.com.hk/gi/tc/general/domestic_helper.asp

呢間保險好似無話到cancer不受保,有無專業人士鑒定下?

公爵府

原帖由 superplayboy 於 09-1-6 12:03 發表
http://www.ing.com.hk/gi/tc/general/domestic_helper.asp

呢間保險好似無話到cancer不受保,有無專業人士鑒定下?

我可問問,因我的agent剛轉到這間,另我會問埋另外的.
Fortis及我買勞保那間.

大家可幫手問其他,如AIA,MASS MUTUAL等等.
請問她們如幫外傭買,要包括CANCER,上限為幾多[例: 50萬]保費幾多等..
如各位有資料,請分享,要做定功課先,謝謝!

首頁

尾頁

跳至