自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

咪立定心腸,乜都靠自己,寫事記,寫低佢對你點衰當發洩,成日幼想佢吾係我親生母親,總有一日國王及皇后會搵返我呢個親生女,到時我就係公主,唯有咁樣安慰自己。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Erika128 發表於 18-10-12 08:44
同一句說話,啊媽同我細佬講和同我講的態度可以好大分別...
細佬回家吃飯當天,佢可以推人地唔打牌,特登去街 ...

你呢d對我嚟講小兒科啦。當年我阿媽成日鬧我,叫我做臭貨賤貨,又話我蠢又話我係雞,我同親細佬鬧交,佢永遠都只係鬧我一個,我細佬郁手打我,佢仲叫細佬打多我幾下,當面同我講,如果細佬想去外國讀書,佢乞食都畀佢哋去,我呢就自己去求人啦,好食嘅嘢留番曬畀細佬,鼻敏感用紙巾用得多,佢都即刻收埋盒紙巾,但係我畀家用畀多個我細佬嫁,以前我d 親戚都睇唔過眼,問個女(即係我)係咪佢親生。我咁嘅情況,係咪差你好多呢?你而家心理平衡啲未?

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hollowlady 發表於 18-10-14 12:49
你呢d對我嚟講小兒科啦。當年我阿媽成日鬧我,叫我做臭貨賤貨,又話我蠢又話我係雞,我同親細佬鬧交,佢永 ...

你呀媽
好似我婆呀!
我係婆湊大
唔止鬧我臭貨,賤貨,臭西( 粗口),叫我,家姐,呀媽做雞,日日趕我走, 鼓勵佢啲仔打我
最鐘意找我狂打發洩
你媽係咪咁?
我地做女條命係好賤

大宅

回覆 Erika128 的帖子

可能我比較獨立同父母關係唔係話好好就好似同一屋簷下各自做自己野,父母比較偏心哥哥因為他係仔
但我又唔覺些咩,可能慣左就唔覺
以前到現在也好,我都沒有感受到咩父愛母愛,當長大後見到其他同事講自己父母點點點時才發現原來自己一直沒有感受過這種感覺,係會羨慕既,但有些野恨都恨唔到。
不會去強求。與其去執著這些我寧願好好對待自己

歡迎歡迎

大宅

長毛免 發表於 18-10-16 16:02
你呀媽
好似我婆呀!
我係婆湊大
嘩!好在我媽無孫女,吾知仲以為住埋同一間屋,我媽好d,只鬧不動手,只出口叫細佬打我過1、2次,佢對算係咁

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

Erika128 發表於 18-10-12 08:30
有冇人同我一樣? 其實個心好難受, 但又冇辦法改變...
好羨慕獨生女,因為佢地可以享受父母對她的獨有關心和 ...

唔洗唔開心、到左佢老D、有咩都叫佢乖仔做囉,到時有咩睇E生,就話更係叫你宝貝仔陪、又咩有可同個細佬講,亞媽由細最錫你,更係你去拉,甘呀,就輕鬆好多

複式洋房

回覆 Watashiwamomo 的帖子

如果能做到你咁睇得開就好了, 我還在學習中...

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔好話重男輕女
就算兩兄弟兩姊妹
父母都可能有偏心
我自己睇化哂,我疏遠左反而開心啲
冇期望就冇失望

伯爵府

lhbaby 發表於 18-10-12 08:48
好明白你嗰種感受⋯
家中最孝順喺我補品幾千幾千咁買,
有病痛睇醫生又喺我比,
咁就慳返D錢自己享受好過了。等佢地個寶貝兒子孝順他們吧!

珍珠宮

唔一定淨係重男輕女,從來唔相信口講話唔偏心既人
因爲人偏心是正常的 細個未能自立唯有忍耐無得揀,人大左你都可以偏心地對自己喜歡的去偏心,無須鑽牛角尖,因為從來都相信任何人都無法改變別人的

子爵府

就係曾經滄海,所以好憎人偏心⋯⋯我娘親偏心對我做嘅嘢,連我啲兄弟姊妹講返轉頭都頂唔住,反而佢哋大咗對我算係咁

男爵府

唔係敷衍你,只想講三個字「平常心」

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

快d儲錢,搬出去住
我試個有獨生女既朋友話我唔同父母諗下
針唔到肉唔知痛
佢住公屋但同我一樣讀唔成書,佢父母拎晒d錢比佢去英國讀書,但返來同我一樣搵幾千蚊,仲唔洗拎錢返屋k,萬千重愛,佢父母就可憐,咩錢都比晒佢,老左到唔知點算

伯爵府

無架
爭氣讀好書 / 有一技所長
唔可以因爲咁
放棄自己
都無嬲父母

伯爵府

Erika128 發表於 18-10-12 08:44
同一句說話,啊媽同我細佬講和同我講的態度可以好大分別...
細佬回家吃飯當天,佢可以推人地唔打牌,特登去街 ...

建議你排公屋
慳錢買樓 有個自己地方住好d

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

所以我大個左同爸爸無感情的

男爵府

回覆 Erika128 的帖子

常常都不開心母親偏心,只要他一句說話,事情便成功,就算取老婆唔生仔都得(因佢係獨子),但是叫我兒早些結婚生仔因她想抱孫??又話我弟弟自己快樂不生仔都好。真是很偏心

首頁

尾頁

跳至