自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

lc2086 發表於 22-9-4 19:40
今日帶貓貓去做左果個fPL 測試, 發現有啲異常, 但實際係咩又冇從得知, 醫生只係比左啲止痛藥 配埋抗生 ...

睇第二個

子爵府

回覆樓主:

樓主,你隻猫猫點呀?
我隻白猫服類固醇和水解蛋白處方糧一個月多d,佢好返好多。不過,仍然徘徊減藥份,和處方糧之間嘅效用,要長期作戰。

複式洋房

寶林新都城3期果間同埋西灣河電車路果間都ok, 千其唔好去勝利道果d, 多數都有問題, BTW其實關唔關糧事?

複式洋房

多數c家都要check好多野! 又要試藥又剩! 去NPV最好! 之前我隻貓都係幾日嘔一次! 去c家睇左1萬幾 都搵唔到原因.....獸e叫我試下轉食處方糧! 之後真係冇事! 原來係腸胃敏感 e家已經好返啦 當初真係嚇死我........

大宅

吉蒂0603 發表於 22-10-9 17:36
樓主,你隻猫猫點呀?
我隻白猫服類固醇和水解蛋白處方糧一個月多d,佢好返好多。不過,仍然徘徊 ...

之前9月頭帶左佢去九龍貓醫院睇, dr kaman 都係話佢可能ibd 又係比左抗生素止嘔藥佢食左十日, 期間都叫做冇再嘔, 不過佢同上次食抗生素一樣, 一食藥個胃口就慢慢變差, 又冇精神。
之後完左藥 , 我諗住觀察下先 冇再帶佢覆診, 依家試下每日比啲消化酵素佢食, 反而依家都冇點嘔喇。

大宅

huating 發表於 22-10-15 17:57
寶林新都城3期果間同埋西灣河電車路果間都ok, 千其唔好去勝利道果d, 多數都有問題, BTW其實關唔關糧事? ...

寶林都幾遠 不過唔該你阿 !

糧我由細比佢食開rc 果隻纖維糧 , 以前就食水煮雞柳 唔知有冇關係呢。
依家暫時我轉左老貓罐頭比佢食喇 ~ 希望冇咁快就嘔喇

大宅

Ngaching00 發表於 22-10-18 00:03
多數c家都要check好多野! 又要試藥又剩! 去NPV最好! 之前我隻貓都係幾日嘔一次! 去c家睇左1萬幾 都搵唔到原 ...

呢個真... 仲要每轉一間診所就要你由頭驗過晒啲野 。
最慘要佢係咁試藥 食到痴痴呆呆 真係心痛

係喇 你轉左邊隻處方糧佢食阿?

子爵府

lc2086 發表於 22-10-19 11:40
之前9月頭帶左佢去九龍貓醫院睇, dr kaman 都係話佢可能ibd 又係比左抗生素止嘔藥佢食左十日, 期間都叫 ...

咁就好啦,你猫猫叻叻豬
我隻白猫,之前食了兩round抗生素,停藥就嘔,之後醫生才幫佢轉食類固醇,個幾月來減了兩次藥,漸入佳境。
消化酵素是醫生開的嗎?我猫食緊益生菌。

複式洋房

Ngaching00 發表於 22-10-18 00:03
多數c家都要check好多野! 又要試藥又剩! 去NPV最好! 之前我隻貓都係幾日嘔一次! 去c家睇左1萬幾 都搵唔到原 ...

我隻貓都係咁…不過冇咁密…多數4-5日一次咁上下…又唔係吐毛 唔知關唔關糧事呢 你隻貓食邊隻處方糧? 想試下…

複式洋房

回覆 細鬼 的帖子

佢食緊rc隻hypo 低敏架! 問過獸醫 佢話呢隻有低分子水解蛋白 可以減低過敏反應 wo 我屋企個主子食完又真係冇再嘔

首頁

尾頁

跳至