自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實佢一天一次,唔係不斷半夜嘈到訓唔到,不如唔好理佢,周圍大把聲,實有雜聲,當係一般雜音,自己心寧清靜,佢要發傻日日搵野攪,就由佢記掛住仇恨不得安寧

侯爵府

wbowbo 發表於 22-9-15 20:21
見到保安員, 無論因咩事, 佢唔會嘈。
買套保安制服著住返屋企!

男爵府

心滿意足 發表於 22-9-16 01:00
其實佢一天一次,唔係不斷半夜嘈到訓唔到,不如唔好理佢,周圍大把聲,實有雜聲,當係一般雜音,自己心寧清 ...
唔係一日一次的, 佢掉野落地果下聲好響, 無時無刻比佢嚇親! 如果普通雜聲就算了。半夜嘈唔嘈也不定。

男爵府

bonbonyy 發表於 22-9-15 21:39
同埋,樓主係去邊樹投訴?
如果屋邨辦事處係好hea的,我那些年住公屋時都遇過樓上有short人,日日掉唔同物 ...
我都係打去總署投訴, 但佢地對於噪音問題都好似無咩辦法咁, 打得幾次就問你調唔調遷。

男爵府

bobomia 發表於 22-9-15 21:18
既然係咁,你開著部手機拍片咪有證據咯
房署d 玩法係拍片唔可作為證據, 只會當參考。

男爵府

olkan 發表於 22-9-15 21:17

理論上,你唔夠60, 房署都會要求你搬單人房(通常等一年半載 ...

當日人數有變時我有問過, 房署話無得調, 我住左5年了。

男爵府

karenlyk 發表於 22-9-15 21:13
你幾多歲呀?我朋友爸爸走咗得返佢1個,40幾歲都要調細單位,2-3人單位好渴市。
...
4x
5年前房署同我講無得調, 我一直住到現在。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

就算真係畀房署職員聽到,都無佢符架,佢唔係連續、持續既嘈音。只要佢話佢手唔好,易跌野,就吹佢唔漲架。

房署只會畀機會你調遷。(好多CASES都係咁架喇)

既然你唔接受個嘈音,咁你調遷囉。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一係你報東張囉。

333s    發表於 22-9-16 08:52
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

wbowbo 發表於 22-9-15 14:24
大家好, 呢半年有件心煩事, 希望各位 jm 比少少意見, 謝謝大家先。

因為先生過身了, 我一個人住二至三人公 ...

返屋企一踏入門口就大力掉重物落地...
先觀察一段時間。記錄時間,日期。

上層會知你回家?

半年有件心煩事, 是否神經過敏? 疑鬼疑神?
看中醫調理身體。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

my005 發表於 22-9-16 08:43
就算真係畀房署職員聽到,都無佢符架,佢唔係連續、持續既嘈音。只要佢話佢手唔好,易跌野,就吹佢唔漲架。 ...
所以 d 人好識玩, 唔會 non stop 咁嘈。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

wbowbo 發表於 22-9-15 21:00
唔識
佢想如何?

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

華妹妹 發表於 22-9-16 11:42
呢d人欺善怕惡,佢澎一下,你用棍隊佢佢一下,藍球都ok。
一定唔調,一人單位,一定係調去d又細又舊,做咩 ...
你講得好岩... 欺善怕惡

男爵府

日月水火 發表於 22-9-15 16:19
可唔可以拍片?(順便影埋電視新聞台,因為有埋日子、時間証明,特別佢哋夜晚嘈發,真係搞到人精神緊張)
...

佢會唔會本身有精神病,但未去到嚴重到拿白卡,所以投訴佢都無用。到時佢拿張醫生紙出來。

男爵府

karenlyk 發表於 22-9-15 21:48
我有兩個朋友都係咁,一個30幾,一個40幾,大約2-3年左右要搬

好奇問下,如果樓上有精神病,未去到白卡唔係業主,佢一個人住,咁房署會要佢調到一人公屋?thx

子爵府

2024年龍年勳章

如果調到就調啦
雖然住得大,但係要日日比樓上精神虐待
住細d嘅話都仲叫有個機會博一博日後有安寧日子過

wbowbo    發表於 22-9-17 08:31

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

giagia 發表於 22-9-16 22:38
好奇問下,如果樓上有精神病,未去到白卡唔係業主,佢一個人住,咁房署會要佢調到一人公屋?thx
...

我只知調唔調視乎住屋尺數係咪附合標準。
至於講到精神問題上就唔知有無恩恤喇

男爵府

karenlyk 發表於 22-9-17 07:51
我只知調唔調視乎住屋尺數係咪附合標準。
至於講到精神問題上就唔知有無恩恤喇
...
樓上個女搬左出去住, 其實佢都係一個人住二至三人單位, 可唔可以舉報佢濫用公屋呢? (我有申報居住人數有變)

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

wbowbo 發表於 22-9-17 08:28
樓上個女搬左出去住, 其實佢都係一個人住二至三人單位, 可唔可以舉報佢濫用公屋呢? (我有申報居住人數有變) ...
如果佢過咗60歲可以唔使搬咖

首頁

尾頁

跳至