自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hellomiki 發表於 23-7-25 10:49
收到,thx
原來DSE合格嘅科可以唔洗讀
我朋友個仔諗咁FD或毅進

我侄仔又係數唔洗讀囉。

珍珠宮

Mrs.Wong 發表於 23-7-25 07:59
最早上8:30am,最晏放5:30pm。
一個星期大概要上20-24堂,日日上堂時間唔同,每堂一個鐘。有d科如果符合條 ...

聽落比中學輕鬆
我朋友打過去問學廚的,每日學習時間好固定的,一至五早8晚4或5放,加上佢住得好遠,怕佢半途而廢 除非佢好有興趣啦

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-7-25 10:49
有興趣就報啦。學費有資助,讀完出嚟好搶手。我朋友個仔話好多五星酒店都會預先係學院選人,佢D師兄考完fina ...

你朋友個仔讀烘焙?

珍珠宮

Giant 發表於 23-7-25 08:47
我嗰件都讀得好開心,非常幸運,佢嗰班大部份都係有心讀的(瞓覺、打機佔好少數),有D仲好樂意教佢;班中有 ...

侯爵府

hellomiki 發表於 23-7-25 10:58
你朋友個仔讀烘焙?

好似讀西廚。呢兩科出來都可以入酒店,迪士尼,馬會等高級食府做。如再上可以接HD, degree。真係行行出狀元咖。呢幾年好多女仔讀廚,西廚仲多,可能個廚房無咁熱

Higher dip

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/ht114300-higher-diploma-in-baking-and-pastry-arts/

專業認可
  • 英國 Institute of Hospitality (IoH)
    學生成功完成課程畢業可獲取申請 IoH 會員。
  • 凡廚務及餐飲課程的學生,均須修讀食物安全與衞生單元。若在相關考試達到指定的分數或以上,學生可獲發衞生督導員證書。該證書獲香港特別行政區食物環境衞生署認可。
  • 西式包餅及糖藝高級文憑畢業學生如符合下列資格便可報考由國際廚藝學院與德國Handwerkskammer Koblenz (Chamber of Skilled Crafts) HwK Koblenz合辦的「西式糕餅廚師技能測試」。合格者可獲頒「認可西式糕餅廚師」資格。
    - 年滿22歲或以上
    - 累積一年相關工作經驗
    - 持有相關廚房衞生及安全證書

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/ht114302-higher-diploma-in-classic-western-cuisine/

專業認可凡廚務及餐飲課程的學生,均須修讀食物安全與衞生單元。若在相關考試達到指定的分數或以上,學生可獲發衞生督導員證書。該證書獲香港特別行政區食物環境衞生署認可。

經典西式廚藝高級文憑畢業生,年滿22歲或以上及累積一年工作經驗後,便可報考由國際廚藝學院與德國Education Centre of the Hospitality Industry for Business & Management, Koblenz, Gastronomisches Bildungszentrum Koblenz e.V., IHK-Akademie Koblenz e.V.合辦的「認可西廚師技能測試」。合格者可獲頒「認可西廚師」資格。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Giant 發表於 23-7-24 07:25
唔會嫌煩呀,妳唔好嫌我覆得慢至真。
記憶中我交咗$5000,之後交$200轉班,嗰$5000變咗係FD的留位費。
記 ...

仲有一個問題想請教你,如果讀完FD有一科唔合格,有得補考嗎?還是要重新再讀一年?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小ice 發表於 23-7-25 15:20
仲有一個問題想請教你,如果讀完FD有一科唔合格,有得補考嗎?還是要重新再讀一年?
...

聽犬兒講,係響暑期返去重讀嗰科
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

複式洋房

其實毅進文憑因為夠十年所以要轉制改做DAE應用教育文憑,課程內容改咗少少,加埋要強制參加十小時課外活動。如只想讀完去考紀律部隊,只唔好讀科專,應該間間都差不多(最好睇埋學費)。如果想駁上去HD/ASSO就可以睇下間學校有咩銜接課程。
我讀完明愛,學校同老師都十分好,讀得好開心,只有英文拎到A就好大機會上到神科EN(登記護士)或SW(社工),因為2科讀完2年HD就有牌,好多人爭。學習氛圍都幾重要,記住睇下d學校口碑

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

吳廣德 發表於 23-7-26 02:30
其實毅進文憑因為夠十年所以要轉制改做DAE應用教育文憑,課程內容改咗少少,加埋要強制參加十小時課外活動 ...

"夠十年所以要轉制"?? 所有學校都有此規矩嗎?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

Giant 發表於 23-7-26 08:28
毅進唔止十年架喎

複式洋房

Giant 發表於 23-7-26 08:28

我只知係毅進係咁
老師教咗廿幾年,話5年一小改,10年會一大改

複式洋房

Become 發表於 23-7-26 08:34
毅進唔止十年架喎

隨著新學制的推行,及香港中學會考在2012年起停辦,毅進計劃課程已在2011/12學年結束後停辦,並在2012/13學年起由新推出的毅進文憑課程取代。

教育局於2012/13學年推出毅進文憑課程(取代前毅進計劃課程註),為中六離校生和成年學員提供另一學習途徑。

珍珠宮

2024年龍年勳章

吳廣德 發表於 23-7-26 02:30
其實毅進文憑因為夠十年所以要轉制改做DAE應用教育文憑,課程內容改咗少少,加埋要強制參加十小時課外活動 ...

“只唔好讀科專”?咩意思?科專同其他有咩唔同?

複式洋房

小ice 發表於 23-7-26 23:30
“只唔好讀科專”?咩意思?科專同其他有咩唔同?

銜接差

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想請教大家,對於學習能力差嘅人,FD 和 DAE 哪個易pass啲?FD工程要求係咪高啲?係咪數學要叻d先好揀?驚揀錯科讀,thx

首頁

尾頁

跳至