自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

selinako^^ 發表於 24-1-20 21:20
我早排唔知乜事 痛到坐唔到 patpat 痛到落大肶,朋友叫我睇急症,我都費事理佢 去左睇私家
真係堅快搞掂, ...

可以pm醫師俾我嗎?謝謝

大宅

selinako^^ 發表於 24-1-20 21:20
我早排唔知乜事 痛到坐唔到 patpat 痛到落大肶,朋友叫我睇急症,我都費事理佢 去左睇私家
真係堅快搞掂, ...

公爵府

貝_貝 發表於 24-1-17 14:42
公立有咩野係唔廢

小病小痛的話,公立醫院係好似hea d
但大病、住院、手術,公立醫院唔差、唔廢
當然唔希望大家有機會體驗到

大宅

回覆樓主:

又唔係哦!
聯合每次幫我按頸及背
有熱膊
之後我條頸好似無痛 兩三個月

侯爵府

開心吸收勳章

mandy952 發表於 24-1-17 15:09
間唔中門診醫生會幾pro下,應該係返黎兼職嘅醫生,不過真係間唔中,睇你好唔好彩
...

中醫不似西醫統一收費,好似係計病人數量,有少少公私營合作

侯爵府

開心吸收勳章

公立有咩野係唔廢

其實政府系統跟97前做法,現在都好d,有電腦系統 監察住,誰做都跟進到,以前仲hea

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

公立有咩野係唔廢

又唔好咁樣講,
急症室/政府醫院救好多人。

伯爵府

回覆:政府啲物理治療真係好廢

不是期望政府醫院的醫生過高,感覺他們很多都沒有心去看病人

侯爵府

2024年龍年勳章

無錢唔好病

珍珠宮

15週年勳章

去過兩次感覺浪費時間

侯爵府

政府物理治療幫到我喎。呢4年間因為膝頭痛,我睇過政府物理治療 兩個療程,好似樓上講咁,約10次一個療程,每星期一次。

4年前我本身肥、又無運動開,無乜運動概念,膝頭越來越退化,踎唔到,跑唔到、慢跑都唔得、上落樓梯痛。物理治療師教我嘅就只是好簡單動作,同埋熱敷、磁療咁,回家我有做那幾個簡單動作,又會自己做熱敷。療程後我學識點樣保養膝頭,改善了膝頭痛問題,起碼無話越來越痛。

完咗療程後,之後因另外一D 原因我改變飲食習慣減肥、然後開始做運動(因為膝頭問題我揀咗急步行做運動,有用物理治療師教嘅原則,以四頭肌發力),又做瑜伽。後來又因為做瑜伽某D 屈膝頭嘅動作令我膝頭好唔舒服,再去睇政府物理治療。

今次物理治療師教我嘅動作就較激烈了,用嘅器械種類多咗(第一次器械只做踩單車、今次多了 leg press, 橢圓機),而且沒有了靜態嘅熱敷、磁療,今次治療再大大改善膝頭痛,我宜家可以踎,上樓梯唔痛、落樓梯痛感減輕好多。我現在 keep 住做膝頭嘅拉筋動作,都有去康文健身室做那些因物理治療熟識嘅器械,希望遲 D可以慢跑都唔痛。

大宅

Fion_Chan 發表於 24-5-29 21:33
政府物理治療幫到我喎。呢4年間因為膝頭痛,我睇過政府物理治療 兩個療程,好似樓上講咁,約10次一個療程, ...

請問做什麼動作保養膝頭?
謝謝

侯爵府

要對老公好 發表於 24-5-29 21:38
請問做什麼動作保養膝頭?
謝謝

保養:避免做膝頭唔好嘅動作。
幾年前我同物理治療師講我唔踎得、唔跑得、上落樓梯好痛,她答「咁就唔好踎、唔好跑、多用lift 避免上落樓梯」,乍聽覺得好敷衍我。宜家覺得好有道理,當時我 core 無力、四頭肌無力,又肥,壓力自然集中膝頭,而係我肌力未鍛練好之前避免做一D令膝頭有壓力嘅動作先至係錫住我嘅膝頭。下一步就係練肌力。強化大脾嘅練習,簡單嘅好似下面條 link 咁:

https://www.commonhealth.com.tw/article/86538

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

vawa 發表於 24-1-17 14:22
頸椎間盤突出 本身頸痛頭暈想嘔 肩膊痛
一個月先複診一次
去到淨係幫你膚熱水袋15分鐘 就叫你返屋企睇片跟 ...

你以後去 私人物理治療,唔好去政府睇。

珍珠宮

佢有磁療機及有器械拉筋

我冇預期有人按

靠自己做運動或動作可以接受

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

好多年前我網球肘,喺瑪嘉烈醫院嗰度做物理治療, 先敷熱水,跟住搵運動員嗰種好長嘅膠布幫我黐咗兩條,由手踭去到手腕,跟住就叫我走得。 其實政府嘅物理治療不嬲都好兒戲 ,同私家嗰啲真係十萬八千里,當然私家嗰啲好貴啦,之後我轉睇私家,第一次上到去已經做衝擊波,政府唔係冇得做,不過機就得一個,所以我係政府一個療程嘅物理治療裏面只係做過一次。

大宅

Fion_Chan 發表於 24-5-29 21:53
保養:避免做膝頭唔好嘅動作。
幾年前我同物理治療師講我唔踎得、唔跑得、上落樓梯好痛,她答「咁就唔好踎 ...

謝謝你

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

No113113 發表於 24-1-17 14:29
同公務員一樣,呃飯食
有一半真係呃飯食,你睇班高官都知啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

Fion_Chan 發表於 24-5-29 21:33
政府物理治療幫到我喎。呢4年間因為膝頭痛,我睇過政府物理治療 兩個療程,好似樓上講咁,約10次一個療程, ...

壓腿係可以鬆筋,膝頭哥痛嗰時我都有壓橢圓機,而家係我日常嘅運動,唔做又係會痛死我

上落樓梯係令膝頭受力,會好傷膝頭哥,所以嗰啲Stepper樓梯機,應該會越做越痛

大宅

summer810 發表於 24-5-29 13:58

可以pm. 醫師俾我嗎?thanks

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊