自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mymelody0701 發表於 24-9-1 19:15
蘇浙係同一校網,但軒小係灣仔網,當然同一校網入多啲啦,而且蘇浙成績又好
...

我指兩軒往年攞到好多聯繫位,好多人入到,佢地軒銅咁5個班入9個,真係爭崩頭

水晶宮

pomanlife 發表於 24-9-1 17:28
兩個女應該轉11,起碼有三間女校,我女都好鐘意聖嘉勒條裙,但位置似乎天涯海角
...

見到中學部都有人坐校車。(保母車?)我有鄰居的女係中學部讀緊,見佢成日撲7:15架校車。

大宅

Astra00 發表於 24-9-1 11:39
希望係好味啦。哈哈。

我女話好難食

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

阿女讀緊,話會原地擴建,我女而家中二,應該等到畢業都未停到

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Astra00 發表於 24-9-1 19:56
見到中學部都有人坐校車。(保母車?)我有鄰居的女係中學部讀緊,見佢成日撲7:15架校車。
...

係有校車,不過冇了解過路線,學校冇人揀,有人係前幾届揀過入唔到

彩鑽殿

peggy_pigpeg 發表於 24-9-1 20:48
我女話好難食

你指維x飯商?

侯爵府

大力大力 發表於 24-9-1 09:15
近年好多學校大裝修/重建、都會搬開幾年、好似類拔萃、由油麻地搬到深水埗、重建完再搬返舊址~
...

咁校網點計?

大宅

2024年龍年勳章

舊無問題呀讀到書,校風好就得

男爵府

唔好意思呀~
都想問下
張祝珊都係我心水之一,咁同聖馬可比較呢??

子爵府

Wingooo 發表於 24-9-2 12:35
唔好意思呀~
都想問下
張祝珊都係我心水之一,咁同聖馬可比較呢??

我覺得張祝珊高level過聖馬可喎。張band1A.

男爵府

回覆 zitamamama 的帖子

多謝解答我小朋友5年級, 都係時候要諗諗
EK個面, 個個都係問名校
我自問小兒伙咁叻~
問呢D, 佢地一定唔會回

子爵府

Wingooo 發表於 24-9-2 12:41

多謝解答我小朋友5年級, 都係時候要諗諗

張祝珊都係名校呀。同bps個啲齊名啦。
聖馬可我唔覺得名,我弟以前讀佢。

大宅

zitamamama 發表於 24-9-2 12:38
我覺得張祝珊高level過聖馬可喎。張band1A.

係.

張祝珊同"比你攞C" 同級BAND 1A, 港島東名校BAND 1A唔多, 皇仁, 嘉諾撒 之後要去到中西區

另外, 幾時中國婦女會升左BAND 1A??見今年有女狀元去search下先知變band1A, 我個年代仲分5級時, 班主任話婦女會BAND2尾- BAND3頭

男爵府

回覆 fishkpc623 的帖子

如果港島東呢??有咩係BAND 1 , 同校風比較好??

子爵府

fishkpc623 發表於 24-9-2 12:52
係.

張祝珊同"比你攞C" 同級BAND 1A, 港島東名校BAND 1A唔多, 皇仁, 嘉諾撒 之後要去到中西區

你同我係同年代。我個年代分5個band時,女仔bps第一,canossa第二,中婦係band two尾的。但之後分3個band時中婦去了band 1A,反而canossa去了band 1尾。bps仍第一。

聖馬可我感覺都係band 1b左右。

子爵府

Wingooo 發表於 24-9-2 12:59
回覆 fishkpc623 的帖子

如果港島東呢??有咩係BAND 1 , 同校風比較好??

男定女呀?男仔唔使去到band 1A,我覺得民生,聖馬可唔錯。如果要band 1A,應該得張祝珊。

男爵府

好活潑既男仔

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

zitamamama 發表於 24-9-2 13:13
男定女呀?男仔唔使去到band 1A,我覺得民生,聖馬可唔錯。如果要band 1A,應該得張祝珊。
...

中婦&張祝珊同grade

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

fishkpc623 發表於 24-9-2 12:52
係.

中婦近呢10年都係B1A喎,同張祝珊叮噹馬頭。

子爵府

hfl2000 發表於 24-9-2 14:19
中婦近呢10年都係B1A喎,同張祝珊叮噹馬頭。

但張祝珊傳統名校,起碼30年前我中學時已係,中婦係近10年?後起。
不過有人話張祝珊而家成績冇咁好添。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊