自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珍珠宮

係咪黑暴果時被警察擇咗名呀!恭喜佢世世代代都做三等公民!

伯爵府

kc_01k 發表於 24-9-8 16:55
佢咪自己講咗,自由無價吖嘛,咁就唔好諗返嚟喇喎

另外,想問吓佢喺香港時,點樣唔自由? 好想佢講嚟聽吓 ...

好奇,留低係香港好唔自由麽?他是什麼身份?

子爵府

alau2021 發表於 24-9-8 16:57
父母要炸薯條整壽司過活,好似家道中落咁,佢個仔梗係唔滿意,將來亦會學佢哋掉低父母唔理

咁又係吖,在港時父哥身居要職,可以向同學曬下。有工人駛,食好著好,一年可能去幾次旅行,生活都唔算好差。依家屋係大咗,返學係舒服咗,但父母職業變咗藍領,餐餐住家飯,仲講去旅行?個細路年齡唔大唔細,有抱怨唔奇吖

侯爵府

mami2000 發表於 24-9-8 22:17
又講英國讀大學唔使錢?唔好再誤導人啦?

有移英20年朋友,今年回港,問左佢,佢啲仔女都要每年9千磅學費 ...

聽講話5+1,變長居後再+3年仔女先可比local學費,雖然英政府好似話批准權在大學,我唸未必批囉,過幾年會有答案。真戥佢小朋友難過,真係覺得咁樣對對囝好??

伯爵府

leopak 發表於 24-9-8 18:07
唔係喎!我朋友做IT, 過去都係做IT, 仲買左樓住,係過邊一放假就去咗歐洲玩,一年回香港1次探親、玩。

生 ...

IT 工係外地算比較易做番呢行。而且識有啲人就算移居外地,係香港嘅原公司都用另一種型式請番佢哋

公爵府

回覆樓主:

要自由就唔好呻啦,窮都要有骨氣呀,千祈唔好返黎呀……

子爵府

vivibabyvivi 發表於 24-9-8 17:19
上網講乜都有國安睇實丫嘛(佢地講嘅)

係吖係吖,因為有國安法,佢地同香港朋友都唔可以用文字聯繫, 好容易會畀人拉㗎喎

男爵府

ganggang 發表於 24-9-8 22:04
如果local 每年9萬,同international 差30萬,讀3年,省90萬;苦主無左8萬月薪,比到盡2萬一個月,差額6萬 ...

international student水泡科£25000樓下,問題係你未必住在大學附近,所以有啲都要租樓租宿舍,如加呢筆開支就要£40000了

以前移民投資幾千萬先有本護照,依家地盤呀揸車呀都可以移民,又有自由,而且仲咁平,好心嗰班移英人士就唔好呻啦

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

莫忘初衷,為仔女好
唔好返嚟呀
幸福可以好簡單

伯爵府

回覆樓主:

識人都搵8萬,年尾移去英國

當年成日出去抗爭擲嘢,黑口罩

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

mami2000 發表於 24-9-8 22:09
成日話為左下一代,為自由,無辦法。

究竟佢有冇問過佢嘅下一代想唔想去?佢嘅下一代,而家唔識中文,到 ...

或者揸uber

男爵府

29XX86 發表於 24-9-8 22:40
聽講話5+1,變長居後再+3年仔女先可比local學費,雖然英政府好似話批准權在大學,我唸未必批囉,過幾年會有 ...

好多大學講明你Year one 如果係交緊international student 學費,即使你變成永居,都唔可以交local student 學費,梗係,人哋預左有多啲收入嘛

好心啦,英國大學3年加埋唔使一球,移英呢班中產又高汁又收入高會俾唔起?

畢業出來都可能只係做待應,根本好多local 人都唔讀大學,費事未畢業已欠政府£30000仲未計生活費

hea 做hea 揾食當然可以work life balance ,嗰班人英國都未去過就被呢啲concept洗腦信以為真,真心戇居

珍珠宮

ganggang 發表於 24-9-8 22:04
如果local 每年9萬,同international 差30萬,讀3年,省90萬;苦主無左8萬月薪,比到盡2萬一個月,差額6萬 ...

英國本地人讀大學都要9萬蚊 好貴 我仲以為不用錢,因為2年前有親戚都移民過去,話咩要提早過去,話計過日子條數讀上大學的話就不用錢,所以要早過去。講到好似趕時間入英國籍本地人就不用錢。

我當初誤會咗?或許佢意思係指不用給海外生的價錢?原來仲要付費咁高學費 有2個小朋友咪大蝕。

男爵府

mln 發表於 24-9-8 23:04
英國本地人讀大學都要9萬蚊 好貴 我仲以為不用錢,因為2年前有親戚都移民過去,話咩 ...

以前唔知,近幾年都係£9250,無加過簡直皇恩浩蕩

珊瑚宮

alau2021 發表於 24-9-8 16:22
唔好呻,好多人葡萄你㗎
堅持啱喇,為咗下一代堅持唔回流,加油

請堅持勿念香港

珍珠宮

littledot 發表於 24-9-8 17:58
其實我覺得教師在香港嘅人工高到有啲離地

唔止教師
公務員,NGO,有啲國家地區,非純商業性質工種,都唔會高到離晒地,香港竟然高過私人機構,真係實屬少有

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

mln 發表於 24-9-8 23:04
英國本地人讀大學都要9萬蚊 好貴 我仲以為不用錢,因為2年前有親戚都移民過去,話咩 ...

大學一年9萬港幣唔貴呀,香港有d直資中學都可能差唔多

男爵府

popocat 發表於 24-9-8 23:13
大學一年9萬港幣唔貴呀,香港有d直資中學都可能差唔多

佢哋高稅率,好多基層真係無錢剩

子爵府

mami2000 發表於 24-9-8 22:09
成日話為左下一代,為自由,無辦法。

究竟佢有冇問過佢嘅下一代想唔想去?佢嘅下一代,而家唔識中文,到 ...

下一代係外國長大,思想可能唔會同香港仔一樣㗎喇。啲鬼仔鬼妹大學畢業可能係無乜意思,亦唔會諗什麼光明前途,高薪厚職。我識個鬼妹仔大學畢業後做 bar tender, waitress , 炒散,無原因只係鍾意,儲咗一舊錢就唔做嘢,周圍去玩,財散人安樂,再搵工再嚟過。其實依班父母,話因為下一代可以喺英國大學畢業而移民,而自以為各方面都比係香港嘅大學優勝的話,咁佢又接唔接受到仔女心態上嘅改變呢

子爵府

sjnl43 發表於 24-9-8 22:17
唔係我錯覺啦, 好多所謂中產, 唔係咁醒架乍

當年97回流個班, 最後幾個做得返中高層?

果時啲人醒啲,做太空人繼續係香港搵錢,留屋留事業。到仔大女大回流,邊個回流都好,起碼都唔怕無得住。依家果批自視過高,個個冇鞋挽屐走,走得急,過得太過安逸冇危機意識,只係無咗心目中所謂無價嘅自由( 最近先至知原來遊行對佢哋講係已經好重要),最後可能自己玩死自己

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊