自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

水晶宮

esmehouse 發表於 24-9-22 17:56
有啲公司就算只係請 intern,返工嗰段時間佢哋都會叫 intern 做 PPT & presentation 㗎,所以語文能力,不 ...

我都係叫intern幫我做ppt和translation,入下data,做filing, internal meeting幫手take minutes...

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

Ol0314 發表於 24-9-22 17:44
公開試成績
只係入大學(或某學系)的入場券
有返咁上下年資攞都唔洗攞出黎

現在請freshgrad稍有規模有要求的公司都有written test,用來screen走d好唔掂嘅,剩番d正正常常先安排interview

interview前又會再睇portfolio /paper揀人。

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-9-22 18:05
我認同語文能力重要呀!
只是我一直以為如果公開試有5,係好似政府工咁,可以證明到語文程度
好多政府工都 ...

你係考銀行MT/GT定係teller?
兩樣要求好唔同喎~不能混為一談

公爵府

Elenalan 發表於 24-9-22 18:06
現在請freshgrad稍有規模有要求的公司都有written test,用來screen走d好唔掂嘅,剩番d正正常常先安排inte ...

正常安排啦
見人咁多次
我真係無點睇佢公開試成績
(咁有啲話自己係狀元會show 出黎既)
讀緊大學或大學畢業生就得啦
醒嗰啲咪會考IELTS 都大約知係點

而家要語文能力
唔係考公開試能力
識考試唔代表識寫字
(明就明 唔明就唔明)

唔記得咗講
我連公開試成績都唔睇
唔會因公開試的成績決定一個人洗唔洗written test

男爵府

不幸地見過唔同公司、唔同部門、唔同年紀嘅人寫嘅英文,事實係好多人都寫得好垃圾。
我負責核對,見識過即使唔係細公司,職員一定至少大學程度,但都仲會錯複數唔記得加s/es、錯動詞時態、寫唔到完整句子,仲有唔少係睇完根本唔知佢想講咩,要打電話問完幫佢重寫。
樓主個仔去搵人補補英文啦,讀書以外都總要用到。

禁止訪問

水晶宮

Ol0314 發表於 24-9-22 18:25
正常安排啦
見人咁多次
我真係無點睇佢公開試成績

我會睇大學transcript,反而少睇DSE

公爵府

Elenalan 發表於 24-9-22 18:32
我會睇大學transcript,反而少睇DSE

認同
DSE 成績好唔代表語文能力好

珍珠宮

但 Dse 系真材實料考出來
依家就算5科2都可以讀到degree 啦, 同埋degree 做假好容易
有D公司仍然睇dse 成積

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Elenalan 發表於 24-9-22 18:01
我都係叫intern幫我做ppt和translation,入下data,做filing, internal meeting幫手take minutes...
...
我公司會帶埋佢哋出去見客, Translation 都要做
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

maggie789 發表於 24-9-21 17:42
因為仔英文唔好,dse得3!見仔做功課在電腦用語音入中文,好長篇,跟住成篇翻譯成英文再執,見佢就辛苦:swe ...

如果讀開英文中學寫慣英文功課應該無問題,你仔可能未慣,讀讀下應該吾洗先寫中文再釋英文,加油
以前我剛讀專上學院時都全堂聽吾明英文,都系靠自己課後惡補下,寫篇野就修修改改,又抄下參考書,總算過渡到,雖然英文吾夠同學好,但系入職場發覺自己英文算系好(因為迫住要寫講聽)

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-9-22 18:50
前面嗰啲話唔係喎!
無論如何, dse考好D, 起碼平3, 都好科科1, 2, 攞去見工嚇死人

珍珠宮

anna59 發表於 24-9-22 18:45
但 Dse 系真材實料考出來
依家就算5科2都可以讀到degree 啦, 同埋degree 做假好容易
有D公司仍然睇dse 成積 ...

5科2都讀 到degree?香港大學生雖然多,但不至于10分讀大學吧,未亂up啦,其實好多公司請低下層練習生就睇DSE成績,當講中高層會看經驗同往積多一點,請個經理會睇下有無學位做過邊間公司帶過幾多人做左幾多年收緊咩人工,多過睇DSE幾分

水晶宮

邊度有英文補習社俾大學生?

子爵府

Cheddar85ang 發表於 24-9-22 20:18
邊度有英文補習社俾大學生?

有啲大學每個sem, 會請師兄姐教師弟妹英文, 我家年青人教過哩啲大學course, 大學會比返錢你, 但哩啲師兄姐嘅英文要符合一定水準。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

angiehouse 發表於 24-9-22 20:05
5科2都讀 到degree?香港大學生雖然多,但不至于10分讀大學吧,未亂up啦,其實好多公司請低下層練習生就睇 ...
副學士上咪得囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

esmehouse 發表於 24-9-22 20:26
副學士上咪得囉

好多副學士駁上駁, 駁到去碩士, 甚至DBA(比較差嘅大學), 所以有公司請人會睇返DSE成績, DSE成績比較靠譜, 比較能反映基本能力。

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊