自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

mcdullyiu 發表於 24-9-27 09:26
現在個問題都唔知係老師的問題﹙比錯證學生﹚定學界的問題﹙比錯證老師)。
但點看都不是下午主管的問題。相 ...

我認同你所講,下午主管只係揸正黎做
我有學界聯會發出嘅註冊證,已經可以核實身份,其實第一年係咪可以酌情處理。(我cap圖同print out註冊證都唔係偽造,老師係佢地個app下載落嚟後,再email比家長)
而章程都係寫出示註冊證
attach1/tmp/phpKlDJ1i

大宅

對於參賽者黎講,真係會好失望,係冇得參與比賽,唔係輸贏既問題

子爵府

lily_man 發表於 24-9-27 09:48
對於參賽者黎講,真係會好失望,係冇得參與比賽,唔係輸贏既問題

當我見到佢喊,我都想喊
安慰完佢,佢亦話一定會唔開心,為呢個比賽準備咗成年,佢之前一直都話唔駛攞獎嘅,入到準決賽已經好開心,依家連機會都無,睇返賽果佢參加嘅項目,以佢平時游嘅時間係可以入到準決賽頭4名內。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sharebuy 發表於 24-9-27 09:17
佢話只有無「電子證」三個字嘅註冊證可以下載,再入去係空白,而學界聯會今年開始用ecard,成個網頁都無新 ...

我個人覺得, 出示註冊證目的係想主辦單位可以核實泳手既會員身份, 既然係甘, 主辧機構點解要出2款註冊證 (電子版和非電子版), 而且仲要只接受電子證, 甘非電子證既用途係什麼呢? 好奇怪既安排~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

sharebuy 發表於 24-9-27 09:35
我認同你所講,下午主管只係揸正黎做
我有學界聯會發出嘅註冊證,已經可以核實身份,其實第一年係咪可以酌 ...

不過坦白講,我覺得係老師出錯的機會最大,但你個仔仲要學校教,所以...可能只能不了了之。
希望小朋友能夠快D開心返啦。比我真係會好嬲, 好彩你個仔唔係中六,下年仲有機會。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

華華子 發表於 24-9-27 10:14
我個人覺得, 出示註冊證目的係想主辦單位可以核實泳手既會員身份, 既然係甘, 主辧機構點解要出2款註冊證 ...

第一版﹙無電子證﹚可能只係發比老師對資料, 第二版先係正式證﹙我估遮)

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

畀面勳章

sharebuy 發表於 24-9-27 09:17
佢話只有無「電子證」三個字嘅註冊證可以下載,再入去係空白,而學界聯會今年開始用ecard,成個網頁都無新 ...

所以不是你問題呀
只係奇怪點解人地個證有,得你哋學校個證冇

水晶宮

畀面勳章

mcdullyiu 發表於 24-9-27 09:26
現在個問題都唔知係老師的問題﹙比錯證學生﹚定學界的問題﹙比錯證老師)。
但點看都不是下午主管的問題。相 ...

完全同意!

但個人傾向覺得老師問題(佢dl過程出問題)

而如果機構真係有兩款式樣的證,係咪做法易混淆呢?亦都需要檢討

子爵府

lovelybaby2015 發表於 24-9-27 10:46
完全同意!

我上網睇係有兩款,網頁版下載註冊證係無「電子證」三個字
attach1/tmp/phpC7NjpD

子爵府

lovelybaby2015 發表於 24-9-27 10:46
完全同意!

App版下載係有
attach1/tmp/phpPTgS1P

水晶宮

畀面勳章

mcdullyiu 發表於 24-9-27 10:27
不過坦白講,我覺得係老師出錯的機會最大,但你個仔仲要學校教,所以...可能只能不了了之。
希望小朋友能 ...

點解我也覺得老師出錯,
因為,首先其他學校冇問題
其次,太多老師出錯的例子
好似剛董之英嗰單

我又講下自己,n年前女參加校際比賽,練咗好耐,人哋個個派參賽通知,先發覺老師漏咗報我女個項目。漏報完全不合理,我也向學校投訴。但比賽已完心機也白費

所以,我好明白樓主心情

比賽已完結,唯有安慰自己小朋友收拾心情
畢竟人生這麼長,總有事情會有意外

子爵府

完全同意!

「校際游泳比賽章程」第3點「運動員必須註冊及在比賽時出示有效註冊證,不能出示註冊證者不准出賽。」
attach1/tmp/phpJQcXni

水晶宮

畀面勳章

sharebuy 發表於 24-9-27 10:52
我上網睇係有兩款,網頁版下載註冊證係無「電子證」三個字

咁都水落石出了,老師在網頁版dI,冇再睇app版
另一方面,老師亦冇留意英文版需知有寫「要電子證」呢項?(記得上面有jm話英文版有寫)

而比賽機構亦有改善的地方吧,既然只承認電子證,咁仲俾人下載非電子證的目的何在??

我會向機構反映

至於老師,唉,小朋友仲繼續讀,就無謂再搞大件事

子爵府

完全同意!

確實係有兩款註冊證

子爵府

lovelybaby2015 發表於 24-9-27 10:57
咁都水落石出了,老師在網頁版dI,冇再睇app版
另一方面,老師亦冇留意英文版需知有寫「要電子證」呢項? ...

老師話佢打電話問職員,個職員教佢下載,體育老師全部唔識講中文,可能溝通出錯

子爵府

lovelybaby2015 發表於 24-9-27 10:54
點解我也覺得老師出錯,
因為,首先其他學校冇問題
其次,太多老師出錯的例子

依家校際音樂節要跟貼d,希望老師唔好漏報名。

水晶宮

畀面勳章

sharebuy 發表於 24-9-27 11:01
老師話佢打電話問職員,個職員教佢下載,體育老師全部唔識講中文,可能溝通出錯
...

似啦,唉,真係唔知怪邊個,老師又的確下載錯,個職員又唔知d英文點同佢溝通

水晶宮

畀面勳章

sharebuy 發表於 24-9-27 11:03
依家校際音樂節要跟貼d,希望老師唔好漏報名。

經一事長一智,你同小朋友唯有阿Q精神

珍珠宮

jrforsure 發表於 24-9-26 18:34
你睇清楚先,樓主做足準備,有print有cap screen,但佢原本張參賽證就根本係無「電子證」三個字
...

我都睇到一頭霧水,咁張"電子証"要點先攞到?既然是電子嘢,不能即時上網攞?

子爵府

lovelybaby2015 發表於 24-9-27 11:05
似啦,唉,真係唔知怪邊個,老師又的確下載錯,個職員又唔知d英文點同佢溝通

大家都有錯
大會最錯係有兩款註冊證
老師錯係網頁版下載

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊