跳至

首頁

尾頁

大宅

你係米去左隔離新個個姓曹既女醫生呀?咩可以咁既咩, 佢都係婦產科醫生?最後收費如何呢?個醫生ok嗎?
原帖由 依媽媽 於 10-9-25 10:06 發表

如果夠12week而害喜減退, 這是正常的啊.... 所以當然是開心的事啦~

依家我地未夠12周, 所以有少少擔心都可以... but 當到夠12周而好番好多.... 咁係好正常架~ 大家都把這個當作目標吧~

昨晚去睇私家, ...

別墅

原帖由 依媽媽 於 10-9-25 10:41 發表

多謝你啊小嬌媽

我昨天都見到bb 郁郁, 今次一開u/s, 我就見到bb了....
以前7~8week時, 要等醫生搵一陣先見到... 今次佢一放個scanner落肚上, 我就即刻見到bb, 果一刻真係把我呢幾個weeks的擔心掃走~
...

點解你照果時會見到有紅色分佈嘅, 唔係黑白色架咩??不過你個醫生都照得好細心喎....邊個醫生呀??

4D人地話20週到照係最好架, 因為再大D, BB喺肚裡面大左, 空間細左, 佢嘅活動空間冇咁大, 可能會照得冇咁清楚, 我上網睇見到有間野有得照呀, 仲要有PROMOTION做緊, 二人同行一人價錢呀...每人都係$999, 我想16週到BOOK呀, 不過未搵人, 如果你有興趣, 而又冇PARTNER, 不如一齊BOOK吖, 因為佢要兩個一齊BOOK先有得平架....佢話兩個媽媽唔同日期照都得架.....

http://www.babyicon.com.hk/chi/prices.htm#

大宅

原帖由 依媽媽 於 25-9-2010 10:41 發表

多謝你啊小嬌媽

我昨天都見到bb 郁郁, 今次一開u/s, 我就見到bb了....
以前7~8week時, 要等醫生搵一陣先見到... 今次佢一放個scanner落肚上, 我就即刻見到bb, 果一刻真係把我呢幾個weeks的擔心掃走~
...

嘩..點解你個醫生甘好甘仔細既.. 我醫生從來都冇比我聽心跳..連心跳係幾多都唔知...剩係每次都話"你見唔見到個心跳", 同話比我知幾大, 其他野都冇講loo...同埋我每次檢查都係咪埋眼,直至醫生話"你睇下佢..."我先敢望...heehee...

我今朝都去探完bb呢, 好開心~ :) 佢今日係9w5d (3.01cm), 醫生話尚算滿意 (但我2星期前都有1.98cm)...好似大得慢左少少甘?! 不過我都見到d手仔腳仔係度郁, 真係開心都差d喊...可惜 d u/s 圖片影出來睇得唔清楚..

下次要成2個多星期後(11/10)先再去, 會做oscar啦...我同醫生講今次呢2個星期我已經等得好苦, 下次仲要耐多2日..佢笑笑口甘話, 甘你日日walk-in黎睇我仲開心呀..heehee跟住佢叫我比d信心bb, 佢話如果要有事, 即使日日睇都幫唔到件事..我明白了!! 所以我要開始比信心bb同我自己呢, 加油!!!!

大宅

為左容易食入口, 我有時會將菜心切碎, 加入煮好既飯內, 仲加兩粒干瑤柱, 將d飯撈到好似菜飯咁, 有時加多隻炒蛋撈埋一齊, 咁d飯有味d, 會易d入口, 同埋咁樣都幾有營養架
原帖由 yy_kan 於 10-9-24 14:26 發表
Me too ar!!
我而家完全食唔到菜呀, 都擔心bb會唔夠營養... :(
唔知點算

男爵府

畀面勳章

原帖由 zovin 於 10-9-25 10:46 發表
你係米去左隔離新個個姓曹既女醫生呀?咩可以咁既咩, 佢都係婦產科醫生?最後收費如何呢?個醫生ok嗎?

係呀.... 我都唔覺上次有呢間診所.. hehee
佢地係同一個group, 而且我問過部機係一樣的, 所以先夠膽去照...
曹醫生係家庭科醫生, 所以都ok的... 收費一樣呀... 因為照u/s嘛....
我覺得曹醫生都幾好呀, 始終係家庭科醫生, 重開左d孕婦可食的止痛丸, 胃藥俾我看門口tim~

男爵府

畀面勳章

原帖由 小嬌媽 於 10-9-25 11:04 發表

點解你照果時會見到有紅色分佈嘅, 唔係黑白色架咩??不過你個醫生都照得好細心喎....邊個醫生呀??

4D人地話20週到照係最好架, 因為再大D, BB喺肚裡面大左, 空間細左, 佢嘅活動空間冇咁大, 可能會照得冇咁清楚, 我 ...

我估她唔係專登開俾我睇掛, 只係佢一照我個肚, 就即出現d紅色分佈了... and 果部機可以照埋4D的, 所以可能唔同d啦~

4D呢... 我見有個朋友係旺角睇開一個, 佢好似 $6xx 有哂2D & 4D... 我有諗過去呢間睇下.... 因為comments都幾好... 我依家個私家好似照4D要$980...

男爵府

畀面勳章

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-25 16:57 發表

嘩..點解你個醫生甘好甘仔細既.. 我醫生從來都冇比我聽心跳..連心跳係幾多都唔知...剩係每次都話"你見唔見到個心跳", 同話比我知幾大, 其他野都冇講loo...同埋我每次檢查都係咪埋眼,直至醫生話"你睇下佢..."我先敢 ...

你bb 9w幾有 3cm都唔細啦... 我阿b依家10w都係3.幾cm... 2星期前咪7w幾, 我阿b都係1.1cm (7w4d)... 所以你唔好話自己阿b細...
如果醫生都話正常, 你就唔好擔心咁多了....

大宅

依媽媽,
你驗唐氏會去醫院做定去張醫生度做?定會兩邊做晒呀?
原帖由 依媽媽 於 10-9-27 12:56 發表

係呀.... 我都唔覺上次有呢間診所.. hehee
佢地係同一個group, 而且我問過部機係一樣的, 所以先夠膽去照...
曹醫生係家庭科醫生, 所以都ok的... 收費一樣呀... 因為照u/s嘛....
我覺得曹醫生都幾好呀, 始終係家庭 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 zovin 於 10-9-27 15:42 發表
依媽媽,
你驗唐氏會去醫院做定去張醫生度做?定會兩邊做晒呀?

最好政府安排到... 咁我唔會side錢係私家做~
而且, 20周的照結構, 唔知政府排唔排到... 排唔到又要俾千幾蚊去私家做.... 所以, 如果政府做到唐氏, 我只會係政府做~

大宅

原帖由 依媽媽 於 27-9-2010 16:11 發表

最好政府安排到... 咁我唔會side錢係私家做~
而且, 20周的照結構, 唔知政府排唔排到... 排唔到又要俾千幾蚊去私家做.... 所以, 如果政府做到唐氏, 我只會係政府做~ ...

甘你幾號做OSCAR呀? 同到時係幾WEEK?

男爵府

畀面勳章

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-27 16:43 發表

甘你幾號做OSCAR呀? 同到時係幾WEEK?

我下個Monday會去政府第一次見姑娘, 到時我都差不多12week了, 所以好希望即時安排到做埋唐氏, 唔洗去幾轉.....

依家政府係7月1日開始free俾我地做的唔係叫oscar; 做的野係一樣, 都係度頸皮同抽血... 分別在等候report的時間; free的唐氏要1~2個星期才知result, 之前政府的oscar係即日or next day就知....

大宅

原帖由 依媽媽 於 27-9-2010 17:48 發表

我下個Monday會去政府第一次見姑娘, 到時我都差不多12week了, 所以好希望即時安排到做埋唐氏, 唔洗去幾轉.....

依家政府係7月1日開始free俾我地做的唔係叫oscar; 做的野係一樣, 都係度頸皮同抽血... 分別在等候re ...

我要再下個星期一(11Oct)先去..想早兩日星期六都唔得(因為老公想去但又未必請到假) , 醫生話過左12week (13week前),愈遲驗愈準wor...

首頁

尾頁

跳至