跳至

首頁
45678...99

尾頁

男爵府

Re: BB今年報K1,請問選哪間學校好

peddymama,
post條link之前先按上面個"URL", paste條link落去, 再打上你想show出來既字, 攪掂 ~ 食碗麵 你試試明唔明我講乜 :mrgreen:

其實我有唸過比阿仔出九龍讀英華, 貪佢一條龍, 果區地址我有, 但唔明個mechanism, 如果我報果區, 即係全部選擇都要係果區 唔可以mix埋屯門其他好學校一齊揀 如果我地一直都係住屯門, 又覺得讀書都要長途跋涉好辛苦及"side"時間, 少左好多時間温書做功課

candybarhk,
我住翠林 (大興附近), 咁即係第幾區? 呢區有乜好學校 我真係好懶, 仲未做research 淨係知大興村有間莊啓程.

sophyma
我都好怕新x民 果時大肚去屯門分科診所做檢查, 見到個d新x民, 真係好 :evil: , 好多個銀包都袋住張再培訓局既學生證, 梗係去讀d有津貼既course啦 :tongue: 生多個又可以攞多d綜援 :evil:

大宅

Candybarhk, Nik,

其實我未諗心儀小學, 我只知道我屋企校網最好的小學都是保良局, 有:莊啓程, 梁周順琴, 方王錦全.

表姐的堂哥哥讀伍時暢, 將會升小四, 佢話好少功課, 每天3-4本, 另外在學校學緊中樂, 聽落好似好輕鬆.
而表姐將會9月讀志豪小一, 現在睇吓佢讀得好唔好.
有2個人辦在前面, 這幾年可以觀察吓, 到時選小一先再作打算.

別墅

niklaus903
唔該你,我下次試吓先,唔明再請教你

你講得啱,如果你mix個區嚟報就真係盞攪,因為而家要計分嘛,咁樣會蝕咗架,你選定一區跟住揀間你心儀0既報仲比較好,同埋你要計吓有幾多分喺手,其實屯門都有唔小學校係好0既,你睇今年會考成績就知啦,同埋我覺得喺度讀,一來可以近d,小朋友同大人同無咁辛苦,二來,喺度讀無咁大壓力,出面嗰d學校真係學小d小d時間同精神都唔得,我幾個堂妹都係喺九龍塘嗰邊讀,但又係住喺卓爾居喎,佢地朝早6:05就要落到樓下搭校巴,放學後上埋d課外活動幾乎成7點先返到,跟住仲要做功課,仲要温書備課,每晚成點幾兩點先瞓得,你話,大人同小朋友都要咁樣,成效係咪一樣會大?講真,我最細個妹係讀呂祥光中學,佢會考咪一樣有成25分,我同我中間個妹咪一樣讀伊斯蘭,我地咪一樣大學畢業,我覺得學校0既選擇當然係最重要,但我都唔想個仔第日讀書變成一種負擔
講埋比你聽,我初初都有諗住比佢讀出面d學校,因為我都想個仔得到最好0既教育,但自從我發現我個仔係唔迫得0既人之後,我就打消咗念頭喇,當佢一歲時我係咁迫佢讀abc同好多嘢,但佢表現好差,同埋唔想我抱佢,我即刻諗到可能我太過份喇,咁我咪轉方法囉,我用唱歌咁同佢玩字母遊戲,咁反而佢好開心咁ee呀呀咁,到而家我都係用輕鬆d0既方法同佢一路玩一路教,咁佢反而學得仲快,唉,諗諗吓總之就係做人亞媽原來好難,尤其是係呢一個年代
一齊努力啦

大宅

nik,
翠林係70區, 有四間保良局小學(方王錦全, 梁周順琴, 莊啟程, 志豪) 屯門官小, 道教青松, 羅陳楚思等...

男爵府

candybarhk,
唔該晒你

公爵府

好媽媽勳章

sophyma 寫道:
今年中學會考屯門區有3間中學出10優生(共3人), D人成日話新界區學校差, 其實咁睇屯門區的學校都O.K吖.

屯門區中學真係唔差架, 屯門仲係新界區英中學位第二多的地區(最多英中學位係沙田區),所以住屯門, 喺返屯門返學咪仲好, 起碼唔駛去咁遠咁辛苦

大宅

Candybarhk,

妳好犀利, 唔係妳那區校網的小學都咁清楚, 唔知保良局四間邊間好D呢?

大宅

sophyma:

我都報咗拨臣幼稚園嘅playgroup,星期六會去interview,但我會返二,四,吾想佢返咁多日,九月開學,但佢地要收雜費喎,咁咪吾係彈性返,我原本返個度吾使俾雜費,個個月俾嘅,我想問下你覺得點?
專營外貿出口日本、韓國及歐美嬰幼兒童服裝.

http://moon.shopping.ttyy.hk/

大宅

chunhomonmon,

我覺得雜費唔算貴, 我報一三五班每月學費$950, 材料費$430, 上下學期各交一次, 即12堂around $1030, 比起我以前報啓思的playgroup 8堂$1200仲平.
如妳報二四班, 學費$550, 材料費收3百幾, 只設上午班.
不過我見逢星期一有外籍英語老師, 逢星期五有普通話老師, 所以一三五班只餘下午班有位都報. 如在外面報外語playgroup一定不止這個價錢.
2/9是家長日, 我都會去, 到時希望見到妳啦! :-P

大宅

sophyma:

但我覺得好似返n1咁,就只係吾使著校 服,我聽日去睇下點先,我知有家長日.聽日返來再講.

我有套迪土尼俾佢用緊,所以吾使報一三五,只係想俾佢返去學下嘢

大宅

chunhomonmon,

其實我囡囡都睇緊迪士尼美語同Smart Kids, 不過睇DVD始終是單向, 返學可以俾BB學習與人相處, 好過在家對住工人.

本來我都想俾囡囡讀Nursery, 已諗住讀St Peter or 啓思是但一間, 後來揾到拔臣才放棄, 如返得好就讀一年, 唔
好就可能轉St Peter/啓思Nursery, 因囡囡讀Nursery都要等11月才可以插班.

老實說, 拔臣的校舍勁細, Anyway, 妳去完話我知妳的感覺啦!

禁止訪問

大宅

sophyma :

我報咗喇,佢啱好淨返一個位,一三五都無晒喇,返下睇下點囉 ,2/9我都返家長會喎,到時我地可以見面,

我無完全睇過拨臣的校舍,又吾覺話好細,我就吾會俾仔仔返n1,因為我自己湊的,同埋我吾想佢咁早返學. :-x

大宅

浩天靚媽,

因為啟思要11月才可插班, 所以我9月俾囡囡先返拔臣playgroup low.

別墅

hi all ,
琴日我打咗去保良局蔡冠深問,佢地會喺29/10會有一個open day,但時間同詳情就未定,到時你地會唔會睇吓?

大宅

peddymama,

保良局蔡冠深是我首選的幼稚園, 等我遲d打去問吓先.
Thanks!

大宅

2023年兔年勳章

Hello,

有沒有媽咪知道翠寧雅麗斯英文幼稚園好唔好? 通常升邊幾間小學?

別墅

請問各位,
你地有無諗過比小朋友讀啟思呀,我聽講話佢比較淺,係咪呢,我而家心大心細呀
初初諗住st.peter係第一選,第二選係梁李秀娛,但我問過有d媽咪朋友,佢地話呢間幼稚園讀唔過喎,佢地話之前好gei老師都走咁七七八八,而家嗰d老師連佢賓賓接放學時問小小嘢,佢地都聽唔惦,唉,我而家都唔知點好 :-(

男爵府

畀面勳章

我都有唸住試下梁李秀娛喎,d老師真係咁唔掂?咁咪又要唸下報邊間!!

大宅

hi,我想問下以下幾間學校邊間好d,,俾d意見:
1)美樂中英文幼稚園
2)東華三院田家炳
3)保良局蝴蝶灣托兒所

首頁
45678...99

尾頁

跳至