美容扮靚

跳至

首頁
45678...25

尾頁

大宅

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'吓我&俾d意見我啦)

買格格碟,,good advise!
cmsm 寫道:
尋日食咗
早餐 : 方飽一塊
午餐 : 飯大半碗, 肉半碗, 菜1碗, 魚半碗
下午茶 : 餅乾3塊
晚餐 : 肉1碗, 菜1碗, 什菜湯連渣1碗半
宵夜 : 半個蘋果

因為尋晚返阿媽屋企食飯, 全部都好好餸, 所以無食飯, 淨食餸. 尋日好似食得太多o野!

我已經買咗隻小朋友用o既格格碟, 試用咗一晚, 固定份量, 唔可以再夾其他, 除咗菜外, 應該幾好, 唔使成日夾吓夾吓, 都唔知道自己夾咗幾多. 大家都可以考慮吓用啦!
該用戶已被刪除

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'

大宅

我睇到呢度,覺得你開始有信心同決心,(要堅持),確立減肥目標磅數!
答你:算係運動黎,逐步加多d運動量喺生活裡成為習慣(唔做唔舒服)。等於刷牙洗面一樣。
醫生話淨係控制飲食唔健康,因為運動能提高熱量代謝率,令到新陳代謝加快燃燒脂肪。

cmsm 寫道:
WENLI,

我成180lbs:-( , 你話我係唔係好應該要減呀!

尋日食咗
早餐 : 粟米片 + 脫脂奶
午餐 : 飯半碗, 豆卜讓魚肉1碗, 菜1碗
下午茶 : 蘋果1個
晚餐 : 飯半碗, 魚少半碗, 肉少半碗, 菜1碗
運動 : 急步行 40 分鐘

點解無人解答我問題呀?

以後開始我每日返工放工都會行路返公司&屋企, 因為我住屯門區&都係o係屯門區工作, 所以費時浪費車錢&時間在搭車內, 又多人搭車, 唔知咁樣算唔算當做咗運動呢?

一來一回返工放工加埋都要行成40 分鐘(一程單程車都有5個站o架), 仲要唔係慢慢行, 係急步行, 大大步咁行, 都有出汗, 但當然唔係好似跑步咁, 咁多汗啦! 如果咁多汗, 返到公司實臭死人啦! 得唔得呢?

大宅

我參加左香港復康會既'IFIT體重管理課程'。
cmsm 寫道:
豬豬822,

係啊! 我諗過都係唔係咁夠膽食, 此終有藥物成份o既o野, 唔多唔少都有負作用, 我至驚係無大便去, 好辛苦!

尋日食咗
早餐 : 方飽1塊 + 香蕉1隻
午餐 : 飯半碗 + 肉少半碗 + 菜半碗 + 魚少半碗
下午茶 : 香蕉1隻 + 蘋果1個
晚餐 : 肉少半碗 + 魚半碗 + 菜1碗 + 淨湯2碗
運動 : 急步行 75 分鐘

另外我尋日去咗以下網站睇過, 佢地好勁, 可以減到好多, 但係唔知用d咩方法呢? 收費幾多? 你地有無人知道呀?http://www.yourshapedesigners.com/default.aspx
不過我都有留咗言係佢地個網站到, 佢地都覆咗我, 打算約我今個星期六下午上去佢地公司到傾傾, 我覺得一去都無防, 太貴我都無錢俾啦! 可方個日我老公放假, 一家三口順便出去行吓街囉! 有佢地係到我一定唔會咁易落搭!

大宅

當知照各方好友要減肥既時候,佢地會即刻發揮助人精神。
俾試驗你,食好野:又肥膩又好味既食物誘惑你。睇你有無定力啦!
cmsm 寫道:
Eg'Eg',

其實如果早餐要食麵包, 我多數都會食方飽 or 麥飽, 但就一定唔可以搽任何o野 :lol: , 午餐食河粉好多人講過話好肥, 大家都提意食米粉, 牛肉轉食魚旦 or 魚片啦! 晚餐食咗叉燒炒蛋就唔好再食牛扒啦! 你只可以選其中一樣食!

尋日食咗
早餐 : 代餐奶粉1杯
上午茶點 : 蘋果1個
午餐 : 代餐奶粉1杯
晚餐 : 尋晚返阿爸阿媽屋企食飯好好餸
1/ 肥叉燒 - 好靚, 不過我無食 :-(
2/ 海棠豆腐 - 好味, 清清地, 食咗1碗
3/ 蓮藕炆豬手 - 嘩 ! 好肥我只係食咗蓮藕4舊
4/ 炸乳鴿 - 好香口, 不過我都一樣無食 :-(
5/ 煎讓茄子 - 嘩 ! 好肥, 我夾咗都係放番低, 無食 :-(
6/ 炒白菜仔 - 食咗半碗
7/ 魚 - 食咗半碗
8/ 番茄薯仔滾魚湯 - 走渣淨湯2碗
總結o黎講晚餐食咗 : 菜1碗, 魚半碗, 湯2碗
我又成功無食肉啦!
運動 : 踏步機30分鐘 , 體操15分鐘

各位你地睇吓我成日都比d咁o既美食誘惑點會唔肥啦!

大宅

Eg'Eg' 寫道:

cmsm ,
我尋日食左一個蒜蓉包一包維他奶,
下午的時候,我先食左一個西柚,然後去食一碗牛肉河粉,到晚餐前我又食一個蘋果,到達食晚餐的時候叫左一個常餐,裡面係包括,午餐肉半塊加公仔粉麵,同埋一隻半熟蛋一塊火腿加一個餐包,同埋我飲左一杯落得小半匙既華田飲品,咁樣又唔會唔超標呢?[/quote]

維他奶 >>>> 糖份 4 茶匙或以上 (一罐可樂 = 8 茶匙砂糖) >>>> 飲脫脂奶
河粉 >>>>> 油份高 >>>>食米粉 / 米線 1- 1.5 碗 (飯碗計)
午餐肉+煎蛋+公仔都 >>>>>高卡超肥
阿華田 >>> 巳經有糖份仲加糖
你既口味習慣太濃味,3 餐都外食唔健康,要改:
1) 戒油、鹽、糖 (戒到第一星期巳改善,條脷有番味覺)
2) 多些學習自己煮食 (每星期有 21 餐,嘗試減至只在外食 7 餐)

水晶宮

2024年龍年勳章

cmsm
你愈來愈pro 囉喎.....
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

而家你有無上磅,減左幾多磅,請匯報下啦!
見你改善左飲食好好多呀,仲有無偷食呢?
堅持.....大家都耍堅持,有信心成功必達到!
cmsm 寫道:
YanYan0116,

我上網睇過蕃薯o既卡路里大約係160, 雖然唔算高, 但此終甜, 都係不易食用.
如果你有跑步習慣就要keep住, 因為一唔跑就會好易肥返啦!

fifi1018,

! 你地一個二個作反啦! 你地唔想減肥呢咩? 竟然走去食公仔麵, 你地真係抵 , 大家真係唔好再俾籍口自己去做啦! 快快加油啦!
遲d冬天可以食麥皮, 飽肚又夠暖, 又或食d健康d o既三文治, 不過千其唔好落牛油, 又或食烚蛋, 不過千其唔好食太多蛋黃, 應該都係唔錯o既選擇啦!

EgEg,

! 你尋日食o既都好肥吓, 全部都係減肥人士大忌o既o野食, 你唔係減緊肥咩?
早餐 - 食"蒜蓉包"(都ok), 但係"維他奶"(應該改口叫做"肥仔奶"先啱)
午餐 - 炒牛肉既定食包括有一碟棷菜炒牛肉(炒出o黎o既餸菜同常都係用大量油),一小碗免豉湯(難聽d講句"味精湯"囉),一大碗珍珠飯(珍珠飯係非常好味, 但就最易食肥人, 因為佢好味, 你就會不知不覺地食哂佢, 又或再添)
晚餐 - 都明白你要做運動所以先會夜食飯, 但你要記住食完之後唔好太早去瞓, 如果唔係又係好易肥, 你食個碗麵係咩都先, 公仔麵&河粉就唔使講啦 , 其他的話都算你啦 , 同埋太多丸丸啦 , o既然你有好多菜, 點解唔淨食菜加丸丸呢? 應該會好d!
如果你唔係要減肥就絕對無超標囉!

我自己尋日食咗 :
晚餐 : 蕃薯半個, 菜1碗, 魚1碗, 淨湯2碗
運動 : 踏步機30分鐘 , 急步行 60分鐘
o希! :-( 尋日唔記得食生果又唔記得做sit up, 不過都好彩無食到"肉"!

民房

大家好!!
今日我冇食大家樂,但係食左燒賣,不過今晚去左做gym,雖然唔係做左好耐,但係都好過冇做啦,妳地話係唔係 :mrgreen:

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

joeamanda2004,

點解要戒飲涷野呀? 其實我都唔係好清楚, 但係個個都係咁講, 我只係知道熱o既飲品好似係可以促進新陳代謝之類?
我個減肥目標係60lbs.
'IFIT體重管理課程' 咩o黎?
食物o既誘惑我已經盡量改善啦!
我呢一個星期未上磅, 因為屋企無磅, 等我下星期一去阿媽處食飯時先磅吓啦, 不過我feel自己今個星期好似無瘦不特止仲肥返:-( , 希望係自己o既差覺啦!
間中都有偷食 , 但係依家都只係偷食一d果仁(無糖&salt)之類, 過吓口忍啦!

Eg'Eg',

你又飲"維他奶" 講過佢應該改口叫做 "肥仔奶" 囉 你真係要戒啦!
牛肉河粉都一樣要改, 轉食魚蛋米啦!
個晚餐仲唔掂 :tongue: , 全部都唔可以食, 寧願你叫碟飯食吓好過.
好老實講句 "全部都超哂標" 你呢個應該係增肥餐先啱!
你真係要認真地改一改你o既飲食, 就算出街食都可以食得健康d. 例如:
早餐 : 蒜蓉包 + 脫脂鮮奶
午餐 : 魚蛋米
晚餐 : 火腿通粉, 要飲o野就飲O茶少甜or走甜啦!

Rita,

你唔好笑我啦! 我都係張我所知道o既o野同大家一齊分享之麻

pc107,

都算你啦! 不過燒賣都一樣係唔得, 快d改吓啦!
運動係要keep住做, 如果唔係就無效啦!

我自己尋日食咗
晚餐 : 飯半碗, 菜半碗, 魚半碗, 肉半碗
運動 : 踏步機30分鐘 , sit up 20吓, 急步行 40分鐘

o希!:-( 尋晚又破咗戒食咗肉啦! 真係抵 , 努力!努力!努力!唔好再食肉啦!

各位都要加油! 努力!
該用戶已被刪除

民房

點解要戒飲涷野??因為除左可以減肥之外,對身體都好 不如我地由今晚開始一齊戒飲涷野啦

珊瑚宮

EgEg,

唔抵得都唔好飲啦 , 維他奶唔會咁快過期喎! :evil:
燒鵝瀨粉至肥食物, 你知唔知燒鵝有幾多卡路里? 有大約成3千幾卡路里 , 你食一碗都已經等於幾日所需要o架啦! 真係要非改不可啦!
晚餐都太豐富啦! 食咗豬扒就好再食牛扒啦! 其實最好食咗魚就唔好再食肉, 肉同魚只可以選其一, 另外你唔好以為海鮮就唔肥, 就係咁食, 食得多都一樣唔得, 小小地4-5舊就得啦!
宵夜大忌啦! 最多俾你食生果, 你就走去食兩碗燕窩, 係唔係街買番o黎個d, 佢地有好多糖份, o希! 你想唔肥都唔得啦!
因為你根本日日都係到食緊增肥餐.
希望你唔好介意我講得太直接啦! 因為我都為你好, 唔想你好似我咁, 去到咁肥先至發覺有問題就太遲啦! 你快d加油! 改吓自己o既飲食習慣啦!

我自己今日食咗
午餐 : 壽司5件 + 三文魚刺身2件
晚餐 : 皮蛋豬骨粥走渣淨粥2碗, 牛肉炒麵走肉淨麵少半碗
運動 : sit up 20吓
因為腳痛所以今日暫停一日唔玩踏步機, 另外我已經join咗California, 不過佢要下個月先正式開張, 到時我會每星期抽兩日去, 會唔會太少呢? 希望會有好大改善啦!

大家都要努力 , 加油 .

大宅

cmsm,

'IFIT體重管理課程' 係香港復康會適體健中心既註册社工又有好多咩導師牌既人教正路健康方法控制體重,我貪佢有人’夾’實我囉!

別墅

TO : CMSM
HI ,我新加入, 你比D耐性 ,我會支持你 ,
我都是由 180LBS 2005年7月1日開始減肥 ,
是由飲食和做運動 , 止現在 已經差不多一年半,
我總共減了 45LBS ,可能有D 人話 ,咁長時間先
減得咁少 ,但係 ,我用這方法 ,我想是比較健康 .
和無咁用易放棄 ,所以我相信有肯心一定要做 ,
同埋減肥唔一定要 日日都節食 , 如果身體日日都 是食咁少,
身體已適應了, 可能會減到某一段時,會在平台期 ,沒有再上落了 ~~ 我減肥時 ,我會選擇一星期食一餐比較好少少 ,
我多會選擇 星期日 , 跟住其它日子盡量清淡或在家吃的~~
各位姊妹, 努力努力  

珊瑚宮

yy7352,

你好勢利 , 不過真係一個好長o既時間, 年半喎! 俾我真係驚無咁好耐性 , 其實依家我都係俾自己一年時間去做, 希望有好o既成績啦!

尋日食咗
早餐 : 鵝肝醬+粟米+低脂芝士飛碟1份
午餐 : 炒麵少半碗, 炒飯少半碗, 粥2碗
晚餐 : 壽司3件, 剌身6件, 魚半碗, 菜1碗

o希! :-( 尋日食就食得好開心 , 但係就全部破哂戒 :-( , 我咁樣一星期先至食一日得唔得呢? 會唔會過份咗d, &我星期六在join California時, 佢地幫我磅過體重, 係上個星期我只係輕咗 "3lbs" , 點解咁少 :-( , 唔通我個平台期咁快就出現 :-( , 定係我上個星期實在食得太多o野呢? 2個星期先減到 "10lbs", 今個星期開始又要勞力d先得 , 如果唔係今個星期六我真係無臉去見 "康xx" :-( , 另外呢兩日都暫停咗運動, 因為腳痛, 星期六California d教練話我唔適宜玩踏步機, 因為我自己太重關係, 係會傷到隻腳, 所以叫我要暫停, 等隻腳好番, 同去咗佢地到操一排先好再玩喎! 不過有排等, 因為佢地12月先至開張 :cry: .
另外California幫我磅重時有糧血壓, 話我血壓好低, 得126(上)67(下), 唔怪之得我上星期見少少頭暈啦! 係唔係因為我食得太少o野o既關係呢?

別墅

TO: CMSM
我睇你的餐單 ,份量好多喎 ,我記得我初初減肥 ,第一個月係有飲奶粉,作用係食細個胃, 奶粉加菜 , 其它都不能掂, 之後一個月後,我係靠自己控制飲食減肥 ,我個人應為JOIN什麼 健身課程,都沒有效,即是屋企有部跑步機都沒有用,因為要自己控制,在減肥其間,我身邊屋企人和朋友,都經常提醒我,你減肥喎,我好自然會忍口,同埋你要明白,減肥不是減肥 , 而是改變自己的飲食習慣 ,才能在減肥成功後不會發彈, 其實在我減肥過程,我覺得減肥不難, 但要KEEP住磅數是一件好困難的事, 還有 , 唔好成日磅住體重 ,一星期一次便OK ,因為咁樣,如果體重不落 ,你會好DOWN ,就好快氣累架LA~~慢慢來吧

別墅

TO CMSM
我想問你 ,你JOIN California 幾錢一個月 ,是否任玩同去任何分店都可以 ??

伯爵府

我都係新加入, 我之前體重係73.6kg (161.92lbs), 係2006年7月開始減肥, 都係參加左一個課程, 學懂如何「揀」飲「擇」食、改善生活習慣及做運動, 到現在2006年11月, 體重已減至60kg (132lbs), 仲有3kg (6.6lbs) 就去到我理想的標準體重.

減肥要有恆心, 意志力都好緊要, 繼續努力
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

珊瑚宮

yy7352,

你話我d餐單份量多:-( , 係唔係講緊sunday? 還是日日都份量多先? sunday 係因為一星期先會一次, 多數都係出街食, 所以份量就會多咗d, 但我都會盡量選d清淡do既o黎食, 或者我應該食幾多先啱?

我都無成日磅住都係一星期先會磅一次.

我JOIN California 係因為用"恒生咭" & "2個人一起join" 所以先可以比起佢依家做o既promo仲要便宜 , 不過就要一次最少都要俾3年, 但係有得分期付款, 同埋佢地係咩時間都可以入去, 開放時間係 : 6:00a.m. - 00:00a.m., 我就係因為鍾意呢點 , 先join, 唔同其他o個d, 有限時間入去, 開放時間又唔長.

tsuitung,

嘩! 你好勢利喎! 5個月就減到30lbs , 咁你呢5個月是否只係控制飲食, 無食其他藥物&代餐之類, 有無加埋運動?
總之你好叻啦!

我尋日食咗
晚餐 : 淨湯3碗, 菜1碗, 豆腐+魚1碗, 海鮮半碗(灼大蝦&蒸包魚仔), 偷食咗一舊黑椒牛仔骨

因為"黑椒牛仔骨" 係我至愛 , 所以忍唔到口:-( , 食咗一舊, 你地鬧我啦! :evil:

首頁
45678...25

尾頁

跳至