懷孕前後

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:點解唔餵人奶就好似罪人咁?

係lo,之前我復過個ps話奶粉都好有營養,俾人插到呀媽都5認得,使5使咁偏激呀,佢地個d先係俾人奶洗腦,健康就得la,我地自己都係食奶粉大gla(我係人奶媽)

算子  唔止此話題,其他話題我見都好偏激  發表於 13-7-24 12:24

大宅

No_por 發表於 13-7-24 09:42
如果真係盡左力既,咁都冇辦法,咁即係比唔到bb 最好既,咁唯有比佢冇咁好既囉.
咁人奶真係最好架嗎,我家 ...
我同意如果有心去做一件事唔應該咁易放棄, 但我之前已經講左由一開始已經冇諗住餵, 只係比姑娘半迫半就下試左一次, 所以我認我係冇心去堅持架....咁又點姐.點解一定要為左其他人認為好既價值觀去迫自己去完成一d根本唔想做既事? 而個件事唔做又對所有人冇影響喎....

講真, 如果唔餵人奶會對BB有害(必須)既話, 我就一定會堅持到底囉.

我比奶粉個仔食姐, 唔係比屎佢食丫嘛

大宅

引用:Quote:原帖由+wwckinki+於+13-07-22+發表我

原帖由 kyobi 於 13-07-22 發表
真係架, 餵人奶頭一個月我每日只有一個鐘瞓, 正常人都會放棄, 只係我求瘦心切同埋極懶洗奶樽所以先堅持到 ...
好鐘意你呢2個原因我因為係FTM,唔堅持喂人奶好似無乜建樹咁

大宅

其實餵唔餵係綜合好多原因的,每個人有唔同難處好難講得清,我相信做媽媽點會唔想俾最好嘅BB,連條命都可以俾佢莫講話人奶同瞓覺時間!!能夠有好多因素配合又餵到咪好囉!!應該感恩!!但又唔使覺得餵唔到或唔餵嘅媽媽係衰人!!掉轉角色可能會明白餵唔到嘅媽媽壓力都好大!!由BB出世一刻將來條路大把係由做媽媽嘅代佢決定,每個人都有唔同選擇,冇得比較的!!冇話一條公式去的!!

禁止訪問

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

你身邊概人咁好?
我餵人奶比親人到九彩, 除我c 6.
个个都叫我比奶粉.

kathyin812   我同你一樣, 由開始到現在得我c6支持  發表於 13-7-24 23:41

男爵府

BK Milk勳章

咁你又太易放棄既....我都堅持左2.5個月啦。。不過唔餵人奶又唔係罪。人地問我做乜唔繼續餵,我好直接咁答佢:懶囉。跟住佢地都收晒聲啦。
其實我就唔係懶,只係果排大壓力抑鬱,要餵人奶真係要家人好大支持先得...
我下一胎都會繼續餵人奶,堅持比最好既bb~

大宅

畀面勳章

其實每樣野都無話對與錯,奶粉同人奶都覺有好處同方便.只要自己選擇適合自己又開心的就可以了,反而我覺得媽媽的情緒,心情才是最重要的.所以我覺得你餵奶粉都唔係大問題(因為一定有你原因),唔代表你唔錫BB
(我係全人奶)

大宅

唔好咁介意,左耳入右耳出就算,我餵人奶都比人話自己攞苦黎辛,你夠奶咩,bb邊夠食呀,都唔肥既等等一堆,最初我都好嬲亦覺得好煩,之後有人再問我就直頭話咪多事,個b係我生唔係你。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+llmanll+於+13-07-22+發表回

原帖由 LLKK 於 13-07-23 發表
係咩?我的實戰經驗是無幫助喎,個瘤咪又繼續喺度。
我就好彩啲13個月人奶, 粒纖維瘤消失咗

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

男爵府

引用:由於自覺餵人奶太辛苦太大壓力,試過一次唔

原帖由 sukiwong13 於 13-07-22 發表
由於自覺餵人奶太辛苦太大壓力,試過一次唔成功放棄左……
我個仔全奶粉,冇黃又好大隻……
d人成日問:你有 ...
禁餵咩都有各人意見,需然我係餵人奶,我反而比人話,你都傻既,仲餵人奶,8個月啦,禁食粥食到禁多餐咩,都係要補奶嫁,又話食奶粉聰明d,我都聽唔少d 人話我on居

大宅

引用:Quote:babymuffin+發表於+13-7-22+19:48+只

原帖由 soso3509 於 13-07-24 發表
我識D AUNTIE/朋友都係咁啦, 係醫院生完出來, 被啜損了,
即時決定飲粉. 有乜出奇???
如果樓主根本無諗住人奶,有無試過一次根本無關係。只係如果想人奶,試一次實在太少。我無反對奶粉,我都只係半人奶。

但係如果問一句都話係偏激,我真係無言。如果唔想有意見咁點解出po?

大宅

引用:+本帖最後由+penguin8+於+13-7-22+16:26+編

原帖由 penguin8 於 13-07-22 發表

試過一次唔成功就放棄好大隻5=強健的

大宅

如果單純比較人奶同奶粉邊樣好嘅話,諗都唔洗諗係人奶好過奶粉千倍萬倍。但當然要睇埋自身同客觀情況啦,餵到就餵,餵唔到都唔好勉強,平常心囉

大宅

其實人奶b係咪聰明小小?上一代人食煉奶都有人叻有人蠢!至於健康,我侄仔半人奶二個月,出世到3歲已經肺炎入過3次廠

禁止訪問

大宅

最重要bb健康,唔需要理人講咩架

禁止訪問

大宅

唉,我餵人奶反而就俾人反對,我甘辛苦為咩???6299就成日叫我俾奶粉

翡翠宮

其實會唔會係你諗多左,單單睇你呢個post,我只係睇'到人地只係問一句點解,你就諗左咁多野出黎而令自己唔開心,我諗番起我剛剛生完個陣,我媽咪、99都想我餵人奶,之後有同事、朋友黎探我,都會問一樣的問題,我咪照直講點解我餵奶粉囉,好普通之嘛,人地又無話你d乜~~~

首頁
45678...9

尾頁

跳至