跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Hi, Tinama

我昨日join左個shining life的右腦課程, 諗住比小朋友星期六當活動囉, 會試1期睇下好唔好.

大宅

Hi Minatabo03, 好呀, 你試下好唔好再話比我哋聽呀, 其實我想tina學下啲興趣班, 但又驚星期六日有時要去玩, 又要番學.

原帖由 Minatabo03 於 10-3-28 15:59 發表
Hi, Tinama

我昨日join左個shining life的右腦課程http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=121&cb=11224486&n=a136fd26, 諗住比小朋友星期六當活動囉, 會試1期睇下好唔好. ...

大宅

Hi Fanny,

萊茵咁早就要做校服既,仲有好多個月wor,感覺佢地樣樣都已錢為先,唔係太好。

唉,我個仔上左3堂合唱團啦,其實教個2位老師都ok,但我個仔上第1堂都肯,第2堂開始話要我陪,勁喊,第2堂我老公陪佢去,都要stay起課室先ok,我老公話我唔應該咁快比佢學野,我想佢學既野就要佢學,我話佢鍾意唱歌ma,佢話佢鍾意唱歌唔代表佢鍾意咁樣學,話咁細個就強逼佢上,遲d咩都唔想學wor。講到我好似衰人咁,我而家都唔知比佢學野啱唔啱,見佢喊,我又覺得佢好慘,但佢始終要適應啦,加上我又唔覺得佢唔鍾意﹐佢番到屋企又會唱番d歌。真係好煩!!我老公成日覺得唔駛比佢學任學野,等佢自由發展就得,但而家個制度唔得ma,我真係唔知想點
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

Hi lovelyfrog,

I also think that 3 yrs old too young to attend courses. I let Brian have his extra courses when he was 4 yrs old. Sometimes he cried during the lessons but would be better after 1 or 2 months. They need time to get use to it.

大宅

hi sim,

我諗住仔仔而家都可以自己番學,去學1個鐘唱歌應該冇問題,點知都會搞成咁。我而家超驚,如果佢轉校都唔知會喊幾耐!!
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

Hi, lovelyfrog & Sim,

是的. SL真係收錢很快! 依家就要比定第一個月的學費, 真有點兒那個! 我有打過去問的, 但也是無答案, 所以, 好大機會放棄SL! 無理由比成$7000去博一個低於50%的機會率嘛, 條數唔啱計!
你講起同老公的意見唔一致, 我真係好有共鳴, 我老公又係好在意囡囡, 好多時都有衝突, 但係, 諗深層又可能我地太在乎吧. 有時, 退一步海闊天空! 好似, 今次ZENITH和SL的選擇, 其實, 兩間都有PROS & CONS, 差別不大, 咪唔嘈咁多, 咪傷感情嘛.
但佢都認為小朋友學多樣東西對佢地來說是可以應付得來的, 因為對他們只是多一樣玩意, 好過係屋企對住四幅WALL來跑.

大宅

HI Fanny,

我都同意退一步海闊天空,但有時真係好嬲,我老公曾經都反對我仔仔去playgroup,跟住見到仔仔學得唔錯,就當冇時發生,而家只係少少野,就講到我好唔啱咁,又話我迫佢。佢仲話叫我choose 仔仔間學校wor,如果到時間唔係太好,我又要比佢鬧,好唔公平!!
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

Hi, 你哋講開同hb, 我又答下口, 其實好彩呢方面我hb無乜意見, 全由我話事, 但因為佢太無意見, 所以好多時我都要不停問其它媽咪意見, 同埋自己上網揾嘢, 佢覺得間間學校都差唔多 (尤其是幼稚園).

Tina以家每日去到學校門口都喊, 但又好鐘意自己個書包, 又知道啲書&功課係自己, 夜晚係屋企又唔覺佢同之前又乜分別, 只係每朝番到學校門口就要抱, 上到課室就大喊, 你哋有無乜嘢辦法可以使佢唔喊呀. Thanks!

大宅

Hi lovelyfrog & Tinama,

所以, 我地做女人EQ要好高, 有時, 我當聽唔到了事! 自己當無事發生咪得囉.

我囡囡到依家有時都會喊, 唔知喊嘜, 可能人喊佢又要喊埋一份大合奏掛. 總之, 間中問下佢返學開唔開心呀, 佢話開心我又算啦.

大宅

hi lamfanny, 你嗰女都好呀, 答番學開心, 但Tina會答番學唔開心,我話同Miss Amandeep & Miss Szeto & 同學仔(derek, leo, christy etc) 玩好開心o架,佢唔出聲, 跟住我問同邊個玩最開心,佢就話同媽媽玩最開心,都唔知開唔開心好,唉.

原帖由 lamfanny 於 10-3-29 13:03 發表
Hi lovelyfrog & Tinama,

所以, 我地做女人EQ要好高, 有時, 我當聽唔到了事! 自己當無事發生咪得囉.

我囡囡到依家有時都會喊, 唔知喊嘜, 可能人喊佢又要喊埋一份大合奏掛. 總之, 間中問下佢返學開唔開心呀, 佢話 ...

大宅

HI Tina ma & fanny,

tina ma,你hb就好啦,冇咩意見,我老公口就成日叫我決定,其實就只係扮盟主。

如果tina話唔開心,我諗你真係要叫班主任留意,會唔會有d咩令到tina唔安心,唔想番學。又或者會唔會個環境or 教法唔適合tina,我覺得你要同班主任傾傾

miss lei 話我仔仔上堂都冇咩喊,係有時miss lei 提起我同mummy, 佢突然會喊幾句,同埋有時唔想番學,起門口喊幾聲,但一番到上課室就會冇事。我都有問佢番學開唔開心,佢都話開心,如果放長假,佢仲會掛住miss suzanna 同miss lei tim。
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

HI, Tinama,
佢鐘意同你玩, 比著我會好開心!
如果佢真係答返學唔開心, 我會主動打去問老師了. 又會否佢全日幾乎係學校, 同班的小朋友又走哂覺得無安全感, 再比d時間睇下需唔需要只返上午, 下午搵人湊番. 不過, 揾人湊又係一個問題.

lovelyfrog,
只要恨心d比佢喊下, 我覺得小朋友好快適應.

大宅

Hi lovelyfrog,

Don't worry to much! They can adapt very fast. Brian cried for 1 month when he was in Gigamind but he didn't cry when I switched him to SL.

複式洋房

Hi Tina ma,

我知上學期 Christy, Derek & Tina 係坐埋同一 group 架, 但下學期執咗位, Tina 調開咗, 但 Christy 依然同 Derek 一齊. 上次家長日, Miss Amandeep話因為有新生, 所以調位, 作用係將新生 & 舊生大兜亂.

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-3-9 09:33 發表
你哋就好啦, 亞囡鐘意番學, 我亞囡唔係咁鐘意番學, 每朝番學都喊晒口咁, 都唔知點解, 但又會唱學校啲歌, 又會攞住本書係度讀. 上次見家長, 老師話佢唔同其它同學講嘢, 可能無friend, 覺得悶, 所以唔鐘意番學, 都唔 ...

複式洋房

英藝無學卷喎, 咁繼續讀英藝的話, 申請黎做咩呀??
因我連 form 都未拎呀.

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-3-12 09:22 發表
我申請咗, 前兩日收到張certificate, 好似畢業證書咁.

複式洋房

Hi Tina ma,

穎彤唔係 Christy 呀, Christy 叫 "碗鈊" 呀.

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-3-12 11:54 發表
hi willmami, 我知呀, 不過諗住申請住先, 慢一將來有乜問題 (e.g.無嘢做,) 即刻讀啲平啲幼稚園都可以即刻有啲扣減, 將來事無人知, 都係申請定先穩定啲.

係呀, tina都有指亞will, 穎彤係咪即係christy呀? 係喇, w ...

大宅

其實我申請定, 如果想轉隨時都轉得 (因為珈琳收咗tina上午班, 我亦唔諗住比tina重讀K1), 但你諗住下年重讀K1, 咁你就唔好申請, 因為好似只係for 3年 (2010/11, 2011/12 & 2012/13). 如果你申請咗, 到時要改就好麻煩, 因為每人只可申請一次.

係呀, Miss Amandeep就無咁同我講, 佢淨係話因為Derek比較活潑, 成日攪tina, 但tina又唔鐘意比人掂, 所以將tina調開.

原帖由 Vandi 於 10-3-29 17:35 發表
英藝無學卷喎, 咁繼續讀英藝的話, 申請黎做咩呀??
因我連 form 都未拎呀.

複式洋房

Tina ma,

最近 Christy 成日同我講 "鍾意 Tina", 同 Tina 玩o架 (Chirsty最近同 Derek 爭玩具, 所以 e+ 鍾意Tina 喎).

你試吓問 Tina 有冇同同學仔一齊玩吖.

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-3-29 13:21 發表
hi lamfanny, 你嗰女都好呀, 答番學開心, 但Tina會答番學唔開心,我話同Miss Amandeep & Miss Szeto & 同學仔(derek, leo, christy etc) 玩好開心o架,佢唔出聲, 跟住我問同邊個玩最開心,佢就話同媽媽玩最開心,都唔知開唔開 ...

大宅

Hi Vandi, 我覺得Tina係性格問題, 上次家長會, Miss Amandeep都話Tina成日起學校唔講嘢, 所以佢咪唔鐘意番學, 因為全日唔講嘢都幾悶, 但佢又唔鐘意人哋掂佢, 其實我每朝都會送Tina上班房, 上到去都有啲同學仔行咪嚟叫佢Tina, 但佢都係無乜反應, 就算星期六日同其它小朋友玩 (我起網上都識得啲家長會一齊出嚟玩), 佢都唔係咁鐘意咁, 淨係成日跟住我, 唔會同其它小朋友一齊玩, 希望佢再大啲會好啲啦.

係喇, 以家你個細b幾大呀? 你番工咪呀? Christy鐘唔鐘意同細佬呀?

原帖由 Vandi 於 10-3-29 17:56 發表
Tina ma,

最近 Christy 成日同我講 "鍾意 Tina", 同 Tina 玩o架 (Chirsty最近同 Derek 爭玩具, 所以 e+ 鍾意Tina 喎).

你試吓問 Tina 有冇同同學仔一齊玩吖.

大宅

Christy嗰名都幾特別喎, 都幾難同一撞名..

原帖由 Vandi 於 10-3-29 17:40 發表
Hi Tina ma,

穎彤唔係 Christy 呀, Christy 叫 "碗鈊" 呀.

首頁

尾頁

跳至