烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:今日特登買佐個電子燉盅燉杞子肉汁,22蚊肉

原帖由 liy7239 於 15-04-23 發表
今日特登買佐個電子燉盅燉杞子肉汁,22蚊肉只得1/3碗,唔夠分吖!
請問你用咩牌子電子煲?

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 ru_663th 的帖子
請問燉肉汁是是否可以止咳?

唔可以呀...
仲有, 咳要睇係寒咳定熱咳, 兩種咳食療方法係唔同㗎~

最好睇過中醫咗斷症先再用食療會好啲~~~

The moon is reaching for me~

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 TabbyDong 的帖子

我個女2.5歲,自返左pn班就keep住病冇停過,飲燉肉汁係咪可以增強抵抗力?要幾耐飲一次先睇到效果?

另外見你post條link話有咳飲川貝燉蘋果,但我見都有燉雪梨,咁我女有痰成日咳咁應該用蘋果定雪梨?要燉幾耐?

我好耐冇睇呢個post, 咁遲先回你, 真係唔好意思....

我覺得keep住飲係可以加強抵抗力㗎~~~~

雪梨比較寒涼, 肯定係熱咳就可以用, 療效會較快~

蘋果比較平和, 治熱咳相對冇咁好效果, 但係寒咳食錯亦唔會加重病情~~~

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 msasa 的帖子

請教各位, 其實點先可以燉多D 肉汁出黎呢, 一家4口, 我想人人都有得飲最少一碗, 係咪買多D 料, 同用隻勁大的碗呢? 同埋可否瘦肉同雞一齊燉呢?

要燉出咁多汁比較難呢...

如果想一家人都有得飲, 普通煲湯方法會好啲~~~

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 RAINQQ 的帖子

你用邊款燉盅架?想買但唔知邊款好

我用果個係淘寶貨~~~

聽啲JM話億xx, 法國名x啲電燉盅都幾OK㗎~~~

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

liy7239 發表於 15-4-23 21:46
今日特登買佐個電子燉盅燉杞子肉汁,22蚊肉只得1/3碗,唔夠分吖!

滴滴都係精華呢~~~

公爵府

ru_663th 發表於 15-4-25 09:37
請問你用咩牌子電子煲?
法國名家,日本城買的.

大宅

回覆:blink_blink 的帖子

好詳細!學嘢先

男爵府

請問個細碗是否要同個燉鍋幾乎要一樣大,細小小得唔得,燉了半個鐘。好似肉面舖滿水。唔知成唔成功

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

bee 發表於 15-5-16 09:35
請問個細碗是否要同個燉鍋幾乎要一樣大,細小小得唔得,燉了半個鐘。好似肉面舖滿水。唔知成唔成功 ...
放入面個碗要細過個燉盅, 又唔洗細好多, 有1cm到就夠喇

仲有入面用個碗碗口要平,要貼緊個燉盅底,唔可以用波浪邊果啲㗎~~

唔好用下面咁樣碗口

燉緊果時啲肉汁係會係出面㗎, 你收火後等一陣啲汁就會索入内碗㗎喇~~~

男爵府

回覆:燉瘦肉水(汁),燉雞汁 (圖解+步驟)

明白,謝謝。請問如果我前一晚set時間燉,燉完讓它保溫至清晨七點。肉汁會否被肉吸回,因為平日要返工,放工趕唔切整

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

bee 發表於 15-5-16 18:48
明白,謝謝。請問如果我前一晚set時間燉,燉完讓它保溫至清晨七點。肉汁會否被肉吸回,因為平日要返工,放 ...
正常應該得

如果到飲果時仲見啲汁唔索返入碗嘅話, 可以係較返大火滾熱5-10分鐘再攤一攤先飲~~~

大宅

我喺街市買左$25水柳,燉3個鐘,有差不多半碗汁。
我冇加鹽,點解咁咸嘅?

侯爵府

blink_blink 發表於 12-3-28 00:12
燉瘦肉水
請問用金樂煲, 要燉幾多小時?

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Rainbow2014 發表於 15-6-6 19:01
我喺街市買左$25水柳,燉3個鐘,有差不多半碗汁。
我冇加鹽,點解咁咸嘅? ...
豬肉本身有鹽份, 有咸味係正常㗎~~~

如果覺得太咸, 會唔會係燉嘅時候太猛火, 燉乾咗啲肉汁呢 ?

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

jc2009 發表於 15-6-11 16:33
請問用金樂煲, 要燉幾多小時?
金樂煲係唔係唔洗排氣㗎?

如果係唔洗排氣果種, 咁都係燉2-3小時就可以喇,

記得燉果時係鍋底墊塊枱布先放燉盅,咁就冇咁易劃花個煲底喇~~~

排氣果種係咪叫娥姐煲? 我其實唔係好分得清呢兩種煲...

大宅

回覆 blink_blink 的帖子

多謝你0既回覆~
我係用金樂煲燉3小時.

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Rainbow2014 發表於 15-6-12 10:52
回覆 blink_blink 的帖子

多謝你0既回覆~

咁你下次可以試吓同樣火力只燉2個鐘, 或者燉3個鐘但係較細啲火,睇吓會唔會冇咁咸~

我有時唔記得熄火, 由佢燉足6個鐘(電燉盅,弱火), 我老公飲完都話會濃味一啲, 不過佢又冇話好咸~~~ 供參考~~~

大宅

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

首頁

尾頁

跳至