家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Candywong61 發表於 15-3-19 14:22
回覆 哈哈媽咪 的帖子

想請問全屋會新做衣櫃床,係咪未用之前要噴殺蟲水同嗅丸先? ...

係。屋內沒有人有g6pd先好同臭丸如果有de粉就響櫃背面地下牆腳落de粉。之後來櫃既時候唔雖要清理。由得de粉留響度。因為de粉係永遠不會過期。

侯爵府

回覆 哈哈媽咪 的帖子

明白!但問多句de粉邊度有得賣?

伯爵府

CSS701 發表於 15-3-18 21:20
請問木蝨,床蝨,跳蝨有咩分別架?
木蝨同床蝨係同一樣野。叫法不同。木蝨只會爬行唔會跳唔識飛。跳蝨會跳多數咬腳

伯爵府

Candywong61 發表於 15-3-20 00:33
回覆 哈哈媽咪 的帖子

要訂。我份資料有。你有冇?

伯爵府

Candywong61 發表於 15-3-20 00:33
回覆 哈哈媽咪 的帖子

比左份資料你。不過如果只係預防就只要買de粉黎預防就可以。無敵仕都可以。上幾個回覆有人放出黎。你不如pm問下佢。因為無敵仕都幾貴一包。

大宅

可以PM我資料嗎?頭痛中

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:木蝨、臭蟲、床蝨2

好慘!我都加入木蝨大軍了,我已經俾佢咬到就嚟精神衰弱,最近連阿仔都咬埋,初初以為係普通蝨,用滅蝨蛋炸過三,四次,又掉咗好多嘢,上星期先發現原來係木蝨因為我老公無俾佢咬過,所以唔信有木蝨,不過早幾日俾佢發現咗兩個竇係佢床附近,而家噴咗D E粉,暫時係咬少咗好多,不過心理壓力好大,成日半夜起身跟住瞓唔返,希望搞得掂啦!

我要記得幸福......

伯爵府

E排行過大型超市、風擇、x惠都發現有幾多牌子既烘衣乾衣機、唔洗一定要買天x野。可以有好多選擇。你地要比慢下邊隻方便你地。可以收藏到。熱力溫度最好可以到70度以上就可以。支架要搵陣就可以

伯爵府

浩霆豬豬 發表於 15-3-23 01:33
好慘!我都加入木蝨大軍了,我已經俾佢咬到就嚟精神衰弱,最近連阿仔都咬埋,初初以為係普通蝨,用滅蝨蛋炸 ...
落左3-4個炸蝨咁應該會炸到佢地四散起竇。要細心檢查全屋。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:浩霆豬豬 發表於 15-3-23 01:33 好慘

原帖由 哈哈媽咪 於 15-03-23 發表
落左3-4個炸蝨咁應該會炸到佢地四散起竇。要細心檢查全屋。
好驚呀

伯爵府

浩霆豬豬 發表於 15-3-23 23:16
好驚呀
快d檢查。唔好拖咁耐。佢地一日可以產好多卵架。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:浩霆豬豬 發表於 15-3-23 23:16 好驚

原帖由 哈哈媽咪 於 15-03-24 發表
快d檢查。唔好拖咁耐。佢地一日可以產好多卵架。
我想問如果枕頭無發現黑色一點點,都要掉嗎?其實重災區係我仔張床,佢床上所有嘢已經掉曬,另外被同床單用乾衣機焗又得唔得?暫時我哋只係大清潔,掉咗好多嘢,灑咗D E粉,,今日見到有兩隻係床褥,已經即刻掉咗。

伯爵府

浩霆豬豬 發表於 15-3-24 07:42
我想問如果枕頭無發現黑色一點點,都要掉嗎?其實重災區係我仔張床,佢床上所有嘢已經掉曬,另外被同床單用 ...
有乾衣機就用過床單被枕袋先入洗衣機用60水溫洗一次。然後再放入乾衣機焗乾。我會焗2次。枕頭冇得洗就單一個枕頭放入乾衣機焗[如果係煤氣乾衣寶]較時間制焗60分鐘。乜都死。另外衣物都係唔好一次放太多入去乾焗。焗完如果係唔著既衫就等衫涼左後袋內衣物噴無敵仕封實幾個月後確定冇蝨先好再開袋。不過都要先檢查/再乾焗一次先好拎出黎著/存放響衣櫃內。記住要確定冇蝨先好放。被就原張被拎去洗衣鋪焗。當焗被被咁。焗完唔好拆袋面頭再封一個垃圾大膠袋。千其唔好整穿。驚d蝨再走入去。不過如果被係好舊既就掉左佢。
有冇買無敵仕?冇就要去旺角金魚街立刻買支返黎。無敵仕主要係噴布質、床上用品。幫助好大。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:浩霆豬豬 發表於 15-3-24 07:42 我想

有乾衣機就用過床單被枕袋先入洗衣機用60水溫洗一次。然後再放入乾衣機焗乾。我會焗2次。枕頭冇得洗就單一 ...
金魚街咩舖呀?有無樣睇吓?我老公話聽日去買!thx

伯爵府

浩霆豬豬 發表於 15-3-24 19:28
金魚街咩舖呀?有無樣睇吓?我老公話聽日去買!thx

金魚街裡面有間賣種子農具用品既鋪頭。有得賣。話比佢知無敵仕就可以

http://www.organicwe.com/shop/index.php?route=information/information&information_id=28

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:浩霆豬豬 發表於 15-3-24 19:28 金魚

唔該曬!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:哈哈媽咪 的帖子

我想問吓,如果我房張床嘅床單枕頭袋,被舖並無發現黑點,但係床度有捉過幾隻,咁房嘅床要掉嗎?房裏的木衣櫃又要掉嗎?(床褥已換新,無拆膠紙)重災區的阿仔張床及sofa已掉,而家煩緊使唔使掉埋房裏啲嘢

伯爵府

浩霆豬豬 發表於 15-3-31 22:55
我想問吓,如果我房張床嘅床單枕頭袋,被舖並無發現黑點,但係床度有捉過幾隻,咁房嘅床要掉嗎?房裏的木衣 ...

唔洗掉D野。新床玉封套唔好拆。你買左de粉同無敵仕未?床單枕袋要用高溫洗洗完浪乾。只係用兩套好啦!其他唔好用。未用既就噴無敵仕後封實。個袋一定要唔好穿。
木櫃櫃背內所有邊位、拉開個櫃桶內同外外都要掃一層de粉上去。櫃裡既衣物拎去高溫烘。之後噴無敵仕封袋。
床、櫃同全部木/傢私都要拉開少少唔好痴埋牆。因為d蝨會向牆上走。拉開後落晒de粉等d蝨向下走,唔好比佢向牆上走。
跟住我份資料去做。大約兩個月就可以見效。不過2個月其間唔好懶。每7-10做一次。
如果d物品幾年無用/真係冇用就掉左佢。留意玩具毛公仔一定要高溫焗,焗完噴無敵仕再封實。唔好拎出黎直至幾個月後先好拎。但拎之前都要同吸塵機吸。吸完再焗先好放出黎。因為毛公仔係好易藏身起竇產卵。所以要特別處理。

仲有所有木器都要掃噴de粉。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:浩霆豬豬 發表於 15-3-31 22:55 我想

原帖由 哈哈媽咪 於 15-04-01 發表
唔該曬

複式洋房

這些東西都令人煩惱...

首頁

尾頁

跳至