想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ruby,

仲係好忙呀, 甚至乎越嚟越忙, 又多一個家長揾我補習啦, 不過我答佢十月先再諗.

我都好掛住你哋呀, 成日想揾時間上嚟, 但日日放工後都攰到死呀.

你姑仔咁麻煩, 大無方法對付佢呀?

如果我太少上嚟, 你哋各位PM我啦, 我逐個覆, 好唔好??

原文章由 Ruby06 於 07-9-22 23:22 發表
Cmsfish,

你e排點呀! 仲係咪咁忙呀?
我地好掛住你呀!

ruby

複式洋房

Hi Ruby, cms, jelly, syc, 高齡產婦 and all sisters,

中秋節你地會點過呀? 我明晚會返娘家食飯, (我老公果邊Sunday食咗lu...所以可以返娘家過節)不過飯後應該都冇節目,回家Zzzz lu...

Anyway, 祝大家中秋節快樂!!!!

大宅

各位,中秋節快樂呀!希望明天會........

我的節目係返去99屋企,之後......希望可以2公婆賞下月,但多數會冇可能2公婆二人世界!

大宅

Ruby,

好擔心你,點解靜晒ga?冇事嗎?有咩事記得講出來,唔好屈埋喎!

祝你中秋節快樂!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

係呀, 各位, 中秋節快樂呀!
我聽日要喺屋企食,同奶奶住,所以大伯一家會過嚟做節. 之後都唔會有節目...老公係唔會去街架,佢最鍾意喺屋企.
之後公眾假期又比奶奶BOOK咗, CELEBRATE HER BIRTHDAY. 唔知點解唔可以一次過CELEBRATE. 做節又唔會預D姑奶, 只會同D仔做,又要做正日,攪到我冇得返娘家...

原文章由 socwong 於 07-9-24 22:49 發表
Hi Ruby, cms, jelly, syc, 高齡產婦 and all sisters,

中秋節你地會點過呀? 我明晚會返娘家食飯, (我老公果邊Sunday食咗lu...所以可以返娘家過節)不過飯後應該都冇節目,回家Zzzz lu...

Anyway, 祝大家中秋節快樂! ...

大宅

嘩, 我都係第一次同姊妹們講中秋節快樂咋, 我好想同老公, 知己們一齊賞月架, 但係聽日天氣唔好, 奶奶嗰邊又要做節, 原本訂好BBQ都推咗啦, 真係唔係好開心呀. 因為一去奶奶到, 間屋睇唔到個天, 乜氣氛都無哂啦........

大宅

高齡產婦,

你今個中秋一定會過得最sweet,因為明年會多個小成員,我諗你地成家人都會替你倆高興的,喧布咗喜訊未呢?

各位5願意返99到做節的姊妹,

我每年中秋都會好唔開心........
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1145435&extra=page%3D1&page=2

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

syc204,
睇咗妳個forum喇, 妳奶奶真係幾老土喎 ...

宜家我老公屋企只係奶奶知, 我諗老爺都知掛, 但就同奶奶講咗唔好同人講. 妳知啦, 我唔係怕bb小氣, 因我跟本唔信呢d嘢, 但始終連心跳都未見到,唔想咁多事.

至於我媽咪同兩個家姐都知, 但亞哥亞嫂就唔講住, 我d老死朋友都開始知,如果佢哋問到, 我都會講, 因大家都知我一路睇醫生做treatment,所以知到嘅都好登我開心.

係呀, 真係好難想像下年會做咗媽媽, 宜家都仲係唔係好真呀, 又冇害喜, 又未見到心跳, 真係想日子快d過, bb快d大,可以比我見到佢呀 . 我仲心急到已經book咗11月9日(12w2d) 做oacar喇...

原文章由 syc204 於 07-9-25 00:09 發表
高齡產婦,

你今個中秋一定會過得最sweet,因為明年會多個小成員,我諗你地成家人都會替你倆高興的,喧布咗喜訊未呢?

http://forum.baby-kingdom.com/viewthrea ...

複式洋房

syc,

你真係幾慘過bor....

大宅

syc204,

你個奶奶都好幼稚喎, 一定係未經過風浪, 以為霸啲嘢就係有面有權, 老實講, 全靠佢夠幸福咋, 如果佢生平係辛苦孤獨既人, 佢唔會咁樣架啦.

我諗你只能當佢BB咁湊啦.

原文章由 syc204 於 07-9-25 00:09 發表
高齡產婦,

http://forum.baby-kingdom.com/viewthrea ...

大宅

高齡產婦,

syc204,
睇左你個topic啦!
嘩!你99都好煩姐,成日係d小事度同你爭風呷操.無聊兼多餘.
你都算係咁啦!事事都讓佢架啦.算比足面佢.都唔知足.真係極品.....我最近睇緊一本關於marriage 既書.裹面話,婆媳關係只有one and only one solution. 就係個老公表態. ---無論誰走誰非,我企係老婆果邊.書話,雖然好難做,但e個係唯一solution. (個老公,千其唔可以企係中問,做公正人.)書話,個阿媽起初可能有d hurt, 但係最後,都會無奈接受. 如果老公做到咁,以後99,都唔敢再蝦你.

ruby

大宅

Ruby,

呢招幾好喎, 夠絶呀, 正所謂斬草除根, 一勞永逸.

你呢, 最近好嗎?? 對付咗你個無事揾事做既姑仔未呀?

原文章由 Ruby06 於 07-9-26 16:21 發表
syc204,
睇左你個topic啦!
嘩!你99都好煩姐,成日係d小事度同你爭風呷操.無聊兼多餘.
你都算係咁啦!事事都讓佢架啦.算比足面佢.都唔知足.真係極品.....我最近睇緊一本關於marriage 既書.裹面話,婆媳關係只有one and ...

大宅

原文章由 cmsfish 於 07-9-26 23:15 發表
Ruby,

呢招幾好喎, 夠絶呀, 正所謂斬草除根, 一勞永逸.

你呢, 最近好嗎?? 對付咗你個無事揾事做既姑仔未呀?

cmsfish,

見到你真係好呀!多謝你既關心.

最近都係煩緊同老公既關係.前一排好僵,佢都仲係唔係咁ok我留係hk. e 排好番少少.我都唸緊而家係咪適當既時侯處理個"衰婆"(姑仔)單野....但係又怕我老公繼續比佢桅. 加上我係咁遠.驚個"衰婆"再落藥,離間我地...

如無意外,我應該下星期再start ivf (己自己休息佐一個cycle).
前路惘惘......

ruby

複式洋房

高齡產婦,

syc204, 我看咗la, 你99同小寶貝兒個99一樣, 可以評定為極品 , 如果世界多d 那類人, 真係

係呢, 你今年中秋有無唔同呀, 佢有無"放過你" 呀?

大宅

timlc,

好耐無見你啦, 你去咗邊呀?

Ruby,

無論點, 第一件事事都要攪好同老公既關係先, 至於對付姑仔, 要慢慢滲啲滲啲咁進行, 例如從你老公身上關心吓佢,知佢近況多啲先, 一來, 你同老公有共同話題先, 二來, 你老公會覺得你會關心佢所鍚既妹. 咁就容易有偈傾啦.

打開咗"妹妹"話題後, 不妨喺老公面前評論吓佢點好, 例如聰明, 冷靚, 圓滑, 有大志, 細心之頪之類, 當然不能夠講大話啦, 但可以將佢唔好既就唔講, 好既就提多啲. 唔好以為好委屈呀, 好有用架.

大概三個月左右, 你老公會覺得你都鍚佢個妹, 咁佢自然會同佢個妹講, 大嫂讚你喎. (最緊要唔好當面讚個妹, 如果唔係, 佢話你立心不良) 咁個妹會開始消化呢個"亞嫂都OK鐘意我既"既消息,

又再約三個月, 你姑仔講你唔好, 一定會講少啲, 因為你哋既關係逐漸好起上嚟. 而且係不知不覺架添.

由你認同姑仔嗰一刻開始, 你老公就會無咁起"鋼"架啦. 如果佢細妹成日話你, 佢楩唔好意思同你嘈, 因為佢要睇定啲, 睇吓你點解變咗, 咁你唔好理佢, 照繼續認同佢個妹, 咁佢就會慢慢保持番中立.

你試吓咁樣既方法得唔得, 唔得既, 我哋再諗策略!!

原文章由 Ruby06 於 07-9-27 02:48 發表

cmsfish,

見到你真係好呀!多謝你既關心.

最近都係煩緊同老公既關係.前一排好僵,佢都仲係唔係咁ok我留係hk. e 排好番少少.我都唸緊而家係咪適當既時侯處理個"衰婆"(姑仔)單野....但係又怕我老公繼續比佢桅. 加上我係咁遠.驚個"衰婆"再落藥,離間我地...

如無意外,我應該下星期再start ivf (己自己休息佐一個cycle).
前路惘惘......

ruby

大宅

原文章由 cmsfish 於 07-9-27 18:55 發表
timlc,

好耐無見你啦, 你去咗邊呀?

Ruby,

無論點, 第一件事事都要攪好同老公既關係先, 至於對付姑仔, 要慢慢滲啲滲啲咁進行, 例如從你老公身上關心吓佢,知佢近況多啲先, 一來, 你同老公有共同話題先, 二來, ...

cmsfish,

好多謝你既回覆.
但我同個"衰女"已經返晒面.
事原係好早我己知道個"衰女"係從小種壞晒,係皇太后(我知既就係咁多).我老公好"林",明知佢衰都就晒佢. 本來我都隻眼開隻眼閉.點知我老公驚我唔肯同佢"同流合污"(因為我係幫理不幫親個d,我對自己細佬都好嚴.),佢就桅我話個"衰女"冇錢.好可憐.佢係我面前又真係扮到好慘. 我見咁就又隻眼開隻眼閉. 後來比我知道原來個衰女用奸計,吞晒又母d道產.佢身家仲多過我地.其他兄弟都己經唔認佢做妹.但係我老公仲繼續"供奉"佢.仲桅我.我係絕對唔會承認個衰女.同埋耍stop我老公繼續"供奉"佢.因為我不可以忍受一個冇誠信既人係身近....

大宅

Ruby,

嘩, 衰到咁地步呀, 咁真係好難認同佢喎, 而且連佢自己啲屋企人都唔理佢, 你既反應都好正常啫. 我又唔明點解你老公會有個一定要照顧佢既情意結喎, 會唔會係以前細妹喺一啲事上幫過佢, 或者以前有段難捱既時間, 個妹撐過佢............

努力啲喺你老公身上揾吓啲蛛絲馬跡, 再見招拆招至得.

原文章由 Ruby06 於 07-9-27 20:52 發表
cmsfish,

好多謝你既回覆.
但我同個"衰女"已經返晒面.
事原係好早我己知道個"衰女"係從小種壞晒,係皇太后(我知既就係咁多).我老公好"林",明知佢衰都就晒佢. 本來我都隻眼開隻眼閉.點知我老公驚我唔肯同佢"同流合 ...

大宅

原文章由 cmsfish 於 07-9-27 21:17 發表
Ruby,

嘩, 衰到咁地步呀, 咁真係好難認同佢喎, 而且連佢自己啲屋企人都唔理佢, 你既反應都好正常啫. 我又唔明點解你老公會有個一定要照顧佢既情意結喎, 會唔會係以前細妹喺一啲事上幫過佢, 或者以前有段難捱既時間, ...

cmsfish,

你真係思想好敏銳呀!!!我地真係唔可以冇左你呀
你講得好岩.我老公真係好似有個"一定要照顧佢既情意結呀"
根據我既"研究".應該係我老公覺得欠左屋企.因為佢自19歲去在外國之後,都冇係香港長住.而佢父母又比較早去世.佢父親末到55就唔係度,母親去世唁都係60.所以佢冇セ機會報答父母養育之恩.所以將ed感情投射左去個衰女度.而個"衰女",一來狡滑,二來又知我老公係咁,咪好似老馮咁囉!
而我就係據理力爭果d,碓對唔會妥協.
所以我地由day,已經注定有嚴重利害沖突.水火不容.
有好多老婆,都會錫住老今,唔想佢難做,就會忍.
但我覺得咁做會令ed人奸計得逞....我絕不可以接受.

大宅

Ruby,

多謝你讚我思緒敏銳呀, 好開心, 希望你哋個個都會掛住我啦.

如果你觀察既嘢啱, 你梗加要令你老公相信你為個妹好而決定任何事, 從老公出發諗, 佢爸媽一定想教好個女, 但未教好就走咗, 咁叫你老公教好佢, 而教好佢就唔可以提供太多物質俾佢, 因為個妹會一世依賴亞哥, 咁對個妹就唔好, 建議你老公盡快令個妹獨立, 咁先係真正為個妹既幸福着想.

當然, 不能幾日就做到, 要令你老公信你為大家着想, 起碼三個月, 你要逐漸多提起個妹, 關心佢既諗法, 例如 : 最近佢點呀? 吓? 咁幾好喎..... 吓? 咁佢咪唔開心囉..... 其實佢點諗架? 佢實際想人哋幫, 定係..... 我哋可以做啲乜呢? 你會唔會探吓佢呀? 之類.....

唔需要迫自己好關心佢架, 你只要提醒自己, 我要問侯吓佢, 有事就問佢感受而唔批評, 咁已經好有用架啦.

睇吓你老公個反應點, 先再諗

原文章由 Ruby06 於 07-9-28 00:04 發表

cmsfish,

你真係思想好敏銳呀!!!我地真係唔可以冇左你呀
你講得好岩.我老公真係好似有個"一定要照顧佢既情意結呀"
根據我既"研究".應該係我老公覺得欠左屋企.因為佢自19歲去在外國之後,都冇係香港長住.而佢父 ...

大宅

原文章由 cmsfish 於 07-9-28 17:30 發表
Ruby,

多謝你讚我思緒敏銳呀, 好開心, 希望你哋個個都會掛住我啦.

如果你觀察既嘢啱, 你梗加要令你老公相信你為個妹好而決定任何事, 從老公出發諗, 佢爸媽一定想教好個女, 但未教好就走咗, 咁叫你老公教好佢, 而 ...

cmsfish,

係呀!我地係你忠實fans離架嗎? e 兩日見番你,好開心呀?
好多謝你既提意.其實你講得好咁,正路應該係咁做.
但係我而家係HK,好難同老公有好既溝通.加上個衰女係佢耳邊日日落毒...好麻煩.
我同老公講,叫個衰女比番d撞車錢我地(之前佢撞左我地架車),
我老公反而話同你做ivf d 錢計,果d係小數目. 如果你想多d錢,一係你自己出去賺,一係你就慳d,你自己用錢都唔節制,唔好是離管我用錢.....
我聽左之後,好激氣,好委屈.我覺得自己以前一個人仲好....
可能我地真係應該離婚..................

首頁

尾頁

跳至