想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 subefish 於 09-8-6 10:16 發表

真係會有架....唉, 我都怕自己係.........book dr.chan係咪排好耐架, 貴唔貴架

新症要兩至三個月左右啦 , 初診係 $900 ~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

没有呀~~因为其实上年先结婚, 看妇科时(dr.tay)叫我自己试下先, 如果1年后唔得时,他先会帮我做d野wor~~

不过我呢几个月, 不是不舒服就工作太忙, 所以就不到排卵期呢~
原帖由 Rachel-mi 於 09-8-5 17:24 發表

你有冇食排卵藥 or 打針呀 ?

子爵府

我就刚刚adjust 番d经期到3x日, 都是唔肥,而家没有暗瘡(青春期时有, 但不算太多)。體毛我自己觉得就多, 但没看过别人, 所以都不太清楚~

其实有没有多囊姊妹under age 30, 但有做iui/ivf treatment架?因为我问dr.tay, 他说我没够30岁,自己试下先啦~~等到下年routine check你没有时他才帮我wor~
原帖由 lamjoanne 於 09-8-5 23:02 發表
我係 我多數都係35日一個cycle,我唔肥,無暗瘡,我係勁少生暗瘡,同埋少體毛,所以我唸我唔係好嚴重,但係都已經試過年幾兩年,都未bingo,今個月我開始做iui,睇下得唔得再算
...

子爵府

原帖由 mwongl 於 09-8-6 11:09 發表
没有呀~~因为其实上年先结婚, 看妇科时(dr.tay)叫我自己试下先, 如果1年后唔得时,他先会帮我做d野wor~~

不过我呢几个月, 不是不舒服就工作太忙, 所以就不到排卵期呢~ ...

咁你係咪都有多囊呀 ?

子爵府

有呀~ 不过我估我是轻微, 当时我验血d指数都okay,所以当时dr.tay只话我有多囊卵巢。。
原帖由 Rachel-mi 於 09-8-6 11:21 發表

咁你係咪都有多囊呀 ?

別墅

原帖由 subefish 於 09-8-5 22:02 發表
我想問下有無SISITER係多囊但就無多囊普遍既徵狀?(例如:唔肥,PREIOD準,唔算多毛等)

我係架, 我個 cycle around 30-32 days, 唔肥, 唔多毛... 我都係睇 Dr Chan 架~

不過之後同我個中醫師講返, 佢話因為我有哮喘病, 一直都有吸藍色果枝野, 而果枝野係類固醇, 影響到我有多囊. 所以我而家一邊飲中藥 (for 哮喘), 一邊睇Dr Chan 囉.

子爵府

原帖由 EE2009 於 09-8-6 12:19 發表

我係架, 我個 cycle around 30-32 days, 唔肥, 唔多毛... 我都係睇 Dr Chan 架~

不過之後同我個中醫師講返, 佢話因為我有哮喘病, 一直都有吸藍色果枝野, 而果枝野係類固醇, 影響到我有多囊. 所以我而家一邊飲中 ...

你睇 dr. chan 係做 iui ?

別墅

原帖由 Rachel-mi 於 09-8-5 17:19 發表

小心內膜會薄 , 醫生有冇幫你 keep 住 check 呀 ?

次次 around D14-15 去 Dr Chan 度check 囉~ so far 都冇話薄左.

子爵府

原帖由 EE2009 於 09-8-6 14:19 發表

次次 around D14-15 去 Dr Chan 度check 囉~ so far 都冇話薄左.

咁幾好喎 , 我就唔可以食兩粒 , dr. chan 話要打針 , 一係就只可以食一粒 !

別墅

原帖由 Rachel-mi 於 09-8-6 12:47 發表

你睇 dr. chan 係做 iui ?

宜家個 stage 係食2粒排卵丸再自然試下, 如果今個月唔成功, 我都想request 下次做 iui.... 不過我怕打太多激素對自己身體唔好, 同埋怕易有 cancer.

複式洋房

i also see Dr Chan....in Monday (is 1st time to see her).... and she said 我有多囊... now take medicine... waiting for the m come...in 2nd or 3rd..need to go to clinic...do the blood test la...

原帖由 EE2009 於 2009-8-6 12:19 PM 發表

不過之後同我個中醫師講返, 佢話因為我有哮喘病, 一直都有吸藍色果枝野, 而果枝野係類固醇, 影響到我有多囊. 所以我而家一邊飲中 ...

別墅

原帖由 sandyman 於 09-8-6 14:34 發表
i also see Dr Chan....in Monday (is 1st time to see her).... and she said 我有多囊... now take medicine... waiting for the m come...in 2nd or 3rd..need to go to clinic...do the blood test la...

...

唔洗緊張架, 我果時同你一樣第2次去抽血 + 超聲波.

:>

別墅

醫生照到有好多卵泡係卵巢度,同埋驗血有乳激素過高

原帖由 Rachel-mi 於 09-8-5 23:07 發表

咁你點知你係多囊呀 ? 你卵巢有多卵泡 ? 你係睇 dr. chan ?

男爵府

各位好嘛?

眨眨眼豆腐滿左月喇,而家抱住佢感覺重秤左好多,試過粗略磅應該過10磅,下星期去診所打針就知實際磅數,到時俾人拮完一針實喊到拆天,佢幾日人仔時個VOLUME已經開到好盡下架喇。

至於我,嗯,個人都仲係會攰,不過就好過初期好多,返番工後我要俾心機減肥先得,食少D做番運動,希望快D見效啦。唔知M小姐係咪好掛住我呢,D書話多數產後6-8星期會離,而我就4個星期見到佢,過多2個禮拜我會返去見謝醫生做檢查,傷口我估應該無咩問題掛,因為已經完全唔痛,係有D擔心子宮復原得麻麻囉,個人捱到殘晒又只係做過幾次產後運動。 mouth:

返工前一個星期豆腐就要去老公細姑姐到嚕,第時只有WEEKEND先接得豆腐返離過夜,諗起真係好唔捨得呀。 不過為生活又唔可以做全職媽媽,唉,無奈。 希望自己可以快D調節到心情啦,生活一步步上番軌道,有時我都係到諗,或者咁都好嘅,豆腐面世後好似無左個老公咁(真係有少少呢種感覺),咁第時WEEKDAY係老公時間,WEEKEND就豆腐時間,可能都係個好嘅安排。

大家情況如何呀?UPDATE下我播。

子爵府

畀面勳章

原帖由 OKb 於 09-8-5 10:29 發表

DodaBB,
你幾時試呀,我今日day 10呀,我地會唔會再一次試bingo 呢?

Okb,

我今日day26, 但今日先排卵~呢幾日要開工,希望2個星期後有好消息~
[

子爵府

畀面勳章

原帖由 mwongl 於 09-8-5 17:20 發表
你今个cycle会做iui? 我而家都是自然试下先, 我今日day 8 呀~~同你差不多呢!

mwongl,

我呢個cycle都係自己開工, dr chan話而家我可以自己排卵,加上排卵日都幾固定,所以如果我唔心急的話,可以自己試吓先~
[

子爵府

原帖由 DodaBB 於 09-8-7 13:26 發表

Okb,

我今日day26, 但今日先排卵~呢幾日要開工,希望2個星期後有好消息~

你今個月又識自己排卵呀 , 幾好喎 , 恭喜哂 ~
即係你今個 cycle 又係 40 日 , 真係同上兩 cycle 一樣喎 , good !

子爵府

甘你要努力啦!!!
我今日才day 10, 要等多几天才排卵啦。。。

原帖由 DodaBB 於 09-8-7 13:29 發表

mwongl,

我呢個cycle都係自己開工, dr chan話而家我可以自己排卵,加上排卵日都幾固定,所以如果我唔心急的話,可以自己試吓先~

子爵府

畀面勳章

謝謝~ 不過今次有點怪...(可能照陰照先發覺...)
本來係day16照到右邊有個12mm卵泡,諗住day20-21會排; 點知day22紅d都冇深粗,返去dr chan度照先發覺右邊卵泡唔見咗(!),反而左邊有粒17mm嘅卵泡...係day24返去照見左邊嗰粒大至22mm, 差不多要排,先知呢個先係'真命天子'
但因粒卵泡當日已經有22mm,即日打咗破卵針,呢幾日開工,希望2個星期後有好消息~
[

子爵府

原帖由 DodaBB 於 09-8-7 14:16 發表
謝謝~ 不過今次有點怪...(可能照陰照先發覺...)
本來係day16照到右邊有個12mm卵泡,諗住day20-21會排; 點知day22紅d都冇深粗,返去dr chan度照先發覺右邊卵泡唔見咗(!),反而左邊有粒17mm嘅卵泡...係day24返去照見左邊嗰粒大至22mm, 差不多要排,先知呢個先係' ...

等你好消息 ~

首頁

尾頁

跳至