懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 VVbaby 於 09-3-11 14:44 發表

咁你個b就一定係扭計喇, 真係唔可以寵慣, 唔係行動會升級, 好似你依家咁, 仲要唱埋歌添, 真係難攪!

我個細女都有扭計架, 佢就日日夜晚7-8點開始就要人抱先瞓, 一放低就醒,根本上佢就瞓唔林, 要等佢食11點果餐之後 ...

係呀, 我開頭教我工人唔好寵慣佢, 佢仲以為自己湊得bb開心痴佢多d, 仲以為自己好醒, 佢e+一日到黑抱唔停手, 攰到佢死. 我教佢唔聽, 等佢地單打獨鬥, 佢仲唔知死咩.

男爵府

原帖由 QQP 於 09-3-11 15:01 發表

係呀, 有次聽個兒科醫生講, 就算打左, 都係有機會染到架. 最緊要衛生做得好. 同要埋令bb 抵抗力好d, 當然食母乳就最好啦.

你講開母乳, 我就真係冇辦法, 因我bb連食奶樽都啜得唔好, 所以都冇食喇!

別墅

原帖由 焯賢媽咪 於 09-3-11 14:44 發表

我媽咪樓下個隔離屋投訴我呀細,如果我係屋企,我實會話返佢,因為BB仔實係喊架啦,佢地又唔識講,同埋要投訴我呀細,都係我樓下啦,點會係樓下既隔離屋

唉, 有d人係食飽飯冇屎呵, 先會咁得閒投訴lee投訴lo.

別墅

原帖由 VVbaby 於 09-3-11 15:03 發表

哈哈! 咁又係, 都唔理得咁多, 你唔係屋企, 工人係都要抱, 你都冇辦法啦!
等多幾個月, 就會好d喇!

其實d 工人都懶到屎, 唔洗等幾個月, 路遙知馬力. 佢嚟左幾個星期之麻, 佢e+都知死.

別墅

原帖由 VVbaby 於 09-3-11 15:06 發表

你講開母乳, 我就真係冇辦法, 因我bb連食奶樽都啜得唔好, 所以都冇食喇!

我個衰仔咪又係食得衰, 又要扭計, 又食得慢, 加上我自己都唔爭氣, 唔夠奶, 我都冇餵lu. 所以e+唯有衛生做好d.

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

咁又唔會傷感情既,因為我真係無怨佢...

原帖由 焯賢媽咪 於 09-3-11 14:42 發表

如果我湊個囝返黎,我老公唔幫我手,我都有怨言啦,何況個老公無做野

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

而家食緊邊隻奶粉?

原帖由 VVbaby 於 09-3-11 15:06 發表

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 QQP 於 09-3-11 02:56 PM 發表

e+ 都好少俾bb出街, 盡量衛生做好d. 等到就唔洗負擔咁重.

呀細都係間唔中先帶佢出街

伯爵府

原帖由 QQP 於 09-3-11 03:08 PM 發表

唉, 有d人係食飽飯冇屎呵, 先會咁得閒投訴lee投訴lo.

個次我DAddy同佢噪完之後無上過黎啦

別墅

原帖由 poonsun 於 09-3-11 15:15 發表
而家食緊邊隻奶粉?

我bb e+ 食森永 同埋 美素力, 都食得幾好! 日日都有 boo boo.

翡翠宮

可以咁樣兩隻一齊食架?

原帖由 QQP 於 09-3-11 15:18 發表

我bb e+ 食森永 同埋 美素力, 都食得幾好! 日日都有 boo boo.

伯爵府

原帖由 poonsun 於 09-3-11 03:14 PM 發表
咁又唔會傷感情既,因為我真係無怨佢...

甘你都幾好呀,我口頭會怨佢,但講真就無傷大家感情,因為事後我會同佢講返

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 poonsun 於 09-3-11 18:11 發表
無辦法呀!
一個月$4,385...我都唔想...而且好大壓力...

一個月都幾貴呀

無得資助咩

你日日都甘走來走去都幾辛苦呀mouth:

甘你媽咪度遠唔遠呀?

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

伯爵府

原帖由 VVbaby 於 09-3-11 18:06 發表

早一兩個星期左右, 政府先公佈, 除左2009年7月1日或之後出生有得打之外, 其他bb都有得打架, 但我唔記得係上年定前年出世都有, 總之我地既bb就一定有得打啦! ...

有得打好過無既~~政府d野就得個等字~~

你細女嘔奶既情況嚴唔嚴重伽?

我阿女好多時扭計喊我唔理佢住

(我阿媽&99話唔好抱甘多)

再等一陣佢仲喊我再抱起就會嘔奶

唔知係唔係都係肚風多呢~~

翡翠宮

唔夠資格申請資助,佢好嚴格,要兩夫婦夾埋收入唔過$17,000,先可以有25%資助;如果全數資助,仲要係收入幾千果D...
我舅父湊左bb番我婆婆先,好在都唔算遠...

原帖由 fly2happy 於 09-3-11 15:44 發表

一個月都幾貴呀

無得資助咩

你日日都甘走來走去都幾辛苦呀mouth:mouth:" />

甘你媽咪度遠唔遠呀?

伯爵府

原帖由 QQP 於 09-3-11 18:39 發表

我估我樓下隔離都就快會投訴我架o刺. 都唔知佢兩個幾月人仔, 咁鬼醒, e+ 抱住搖都唔得, 仲要人唱歌, 因為工人慣左唱歌佢聽. 仲有一出街坐車車, 行車時就笑, 一停紅綠燈就喊. 真係醒過龍, 俾佢激屎. ...

bb好精伽~~

你一次就范佢就次次都要你甘伽啦

伯爵府

原帖由 poonsun 於 09-3-11 19:49 發表
唔夠資格申請資助,佢好嚴格,要兩夫婦夾埋收入唔過$17,000,先可以有25%資助;如果全數資助,仲要係收入幾千果D...
我舅父湊左bb番我婆婆先,好在都唔算遠...

...

你之前唔係話你老公依家未開工咩

翡翠宮

係呀,但係佢湊唔到bb...

原帖由 fly2happy 於 09-3-11 15:52 發表

你之前唔係話你老公依家未開工咩

伯爵府

原帖由 QQP 於 09-3-11 19:13 發表

我個衰仔咪又係食得衰, 又要扭計, 又食得慢, 加上我自己都唔爭氣, 唔夠奶, 我都冇餵lu. 所以e+唯有衛生做好d.

唔知我地尼度仲有邊幾個可以keep到餵人奶呢

我同mmc都係餵人奶,我可能都無mmc甘多奶添

我日日都要補1-2次奶粉,每次都係60ml左右~

伯爵府

原帖由 poonsun 於 09-3-11 19:53 發表
係呀,但係佢湊唔到bb...

佢依家未有野做,你唔可以申請資助咩??

你老公有無學湊呀? 我老公比我仲在行.

不過二公婆一定有一個在行一個雞手鴨腳既

反正佢依家仲未返工,可以對bb多d,你叫佢多幫手湊呀

首頁

尾頁

跳至