想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

甘你打完针之后有没有什么特别的感觉?
右边的蛋蛋不见了又真系有点奇怪wor~~~
你看开那个dr.chan, 是不是在太子大厦那个?

原帖由 DodaBB 於 09-8-7 14:16 發表
謝謝~ 不過今次有點怪...(可能照陰照先發覺...)
本來係day16照到右邊有個12mm卵泡,諗住day20-21會排; 點知day22紅d都冇深粗,返去dr chan度照先發覺右邊卵泡唔見咗(!),反而左邊有粒17mm嘅卵泡...係day24返去照見左邊嗰粒大至22mm, 差不多要排,先知呢個先係' ...

子爵府

畀面勳章

原帖由 mwongl 於 09-8-7 15:11 發表
甘你打完针之后有没有什么特别的感觉?
右边的蛋蛋不见了又真系有点奇怪wor~~~
你看开那个dr.chan, 是不是在太子大厦那个?

mwongl,
係太子大廈嗰個dr chan~
打針前已經開始多分秘,打完針後啲分秘仲多,但今次排卵唔再痛~
dr chan話可能粒旦嗰size剛剛摘界,如果有13-14mm就肯定佢可以自己繼續長... 所以當day22見到左邊有17mm,佢就好肯定左邊嗰粒可以自己排~
[

子爵府

畀面勳章

原帖由 Rachel-mi 於 09-8-7 14:34 發表

等你好消息 ~

謝謝您~
[

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

哈哈,真的没想过同一时间两边都有蛋蛋出呢~
虽然最后都是一粒, 但比起以前你已经有好大进步呢!!
原帖由 DodaBB 於 09-8-7 15:30 發表

mwongl,
係太子大廈嗰個dr chan~
打針前已經開始多分秘,打完針後啲分秘仲多,但今次排卵唔再痛~
dr chan話可能粒旦嗰size剛剛摘界,如果有13-14mm就肯定佢可以自己繼續長... 所以當day22見到左邊有17mm,佢就好肯定 ...

大宅

原帖由 DodaBB 於 09-8-7 13:26 發表

Okb,

我今日day26, 但今日先排卵~呢幾日要開工,希望2個星期後有好消息~

DodaBB,
我下星期排卵,同你差唔多囉,加油

大宅

本來係day16照到右邊有個12mm卵泡,諗住day20-21會排; 點知day22紅d都冇深粗,返去dr chan度照先發覺右邊卵泡唔見咗(!),反而左邊有粒17mm嘅卵泡...係day24返去照見左邊嗰粒大至22mm, 差不多要排,先知呢個先係' ...

咁得意既,識轉位

大宅

尋日睇dr.tse,佢話有一粒12.5mm,應該係佢跑出,叫我自己keep 住check,自已dodo,但睇你咁講即係無13-14mm都唔sure佢識排嗎?dr話下星期3都驗唔到有排就返去覆診,實情我星期5轉睇董醫生,都唔知點好?!

子爵府

畀面勳章

原帖由 OKb 於 09-8-8 10:38 發表

尋日睇dr.tse,佢話有一粒12.5mm,應該係佢跑出,叫我自己keep 住check,自已dodo,但睇你咁講即係無13-14mm都唔sure佢識排嗎?dr話下星期3都驗唔到有排就返去覆診,實情我星期5轉睇董醫生,都唔知點好?! ...

OKb,

我諗係我啲卵泡怪啲啫... 你要加油呀~~
[

子爵府

畀面勳章

原帖由 mwongl 於 09-8-7 15:34 發表
哈哈,真的没想过同一时间两边都有蛋蛋出呢~
虽然最后都是一粒, 但比起以前你已经有好大进步呢!!

mwongl,

佢係一粒'迷幻'卵泡... 真係唔知佢幾時跑出~
[

別墅

妳地好呀,我7月10看 doctor tse 食完排egg 藥 , 係23/7打左破卵針 egg 有19.5mm,

doctor 教我25/7早上 dodo & 那天再回去覆診
egg 已有19.9mm 但doctor 說egg未排 (前日開始紅 d 有深線), & check 到精子在陰道內很多但不是很活躍 , 見議下次可考慮洗精 ... 選活躍的放在陰道內 !!

doctor 話egg應該26/7 排 叫我隔日再 dodo

doctor 說 1/8 如 m 唔o黎 可以 3/8 check bingo ....

但現在8/8 m 又無o黎 , check bingo 綠 d 又沒有線 ... why ????? mouth: help ... what can i do ?

子爵府

原帖由 Telly 於 09-8-8 23:34 發表
妳地好呀,我7月10看 doctor tse 食完排egg 藥 , 係23/7打左破卵針 egg 有19.5mm,

doctor 教我25/7早上 dodo & 那天再回去覆診
egg 已有19.9mm 但doctor 說egg未排 (前日開始紅 d 有深線), & check 到精子在陰道內很多 ...

有冇試埋紅 d 呀 ?

大宅

hello, 我係新成員,之前有朱古力瘤,然後再發現有多囊卵巢症, 試過幾次醫生安排的療程,自己做功課,但都唔成功. 最近醫生安排做IUI,人工受精(洗精), 依家等緊排彩. 因為授精前照到有5至6粒有14mm以上的卵泡,然後打破卵針先至做授精. 想問打完破卵針係咪代表一定會排卵? 有咩方法可以自己check 到?

子爵府

畀面勳章

原帖由 Telly 於 09-8-8 23:34 發表

egg 已有19.9mm 但doctor 說egg未排 (前日開始紅 d 有深線), & check 到精子在陰道內很多 ...

Telly,

咁你體溫有冇升高? 如果體溫冇升高&明日綠d仍未有線,m小姐可能係遲黎...

[

子爵府

畀面勳章

原帖由 mleung0729 於 09-8-9 13:42 發表
hello, 我係新成員,之前有朱古力瘤,然後再發現有多囊卵巢症, 試過幾次醫生安排的療程,自己做功課,但都唔成功. 最近醫生安排做IUI,人工受精(洗精), 依家等緊排彩. 因為授精前照到有5至6粒有14mm以上的卵泡,然後打破 ...

mleung0729,

如果有將成熟嘅卵泡會排,打咗破卵針後約40小時會排出... 如果想知卵子有冇排出,其中一個方法係早上起床時check體溫, 因卵子由卵泡排出時,會同時排出黃體,而黃體就會令體溫升高,所以最明顯而簡單嘅方法就係睇睇體溫有冇升高~
[

大宅

原帖由 DodaBB 於 09-8-9 16:07 發表

mleung0729,

如果有將成熟嘅卵泡會排,打咗破卵針後約40小時會排出... 如果想知卵子有冇排出,其中一個方法係早上起床時check體溫, 因卵子由卵泡排出時,會同時排出黃體,而黃體就會令體溫升高,所以最明顯而簡單嘅方 ...

謝謝你的提議, 但除了量體溫,是否有驗排卵紙可check到幾時排卵? 點用架?

別墅

原帖由 DodaBB 於 09-8-9 16:02 發表

Telly,

咁你體溫有冇升高? 如果體溫冇升高&明日綠d仍未有線,m小姐可能係遲黎...

Miss M is coming today
我老公說為dodo 而 dodo 好大壓力 , 之前 dodo 時佢工作又忙又要讀書做功課
下次佢唔想我再去睇醫生 食排 egg 藥住, 想大家做多d 運動 , 令身體好些 ... 放鬆些再試多兩個月再考慮下想點先 .

子爵府

畀面勳章

原帖由 mleung0729 於 09-8-9 17:02 發表

謝謝你的提議, 但除了量體溫,是否有驗排卵紙可check到幾時排卵? 點用架?

mleung0729,

量體溫較適合去check係咪已排卵 (我哋多囊未必太適合用量體溫去check排卵時間); 如用排卵紙則check幾時會排卵
如果週期穩定或唔係太長,用排卵紙都ok... 不過如果超過60日,我建議找個婦科e生睇睇,因週期長會有其他可能嘅問題,如卵子質素差易小產...

如果想用排卵紙,可找miffymiffy或gkk問吓~
[

子爵府

畀面勳章

原帖由 Telly 於 09-8-9 22:03 發表

我老公說為dodo 而 dodo 好大壓力 , 之前 dodo 時佢工作又忙又要讀書做功課
下次佢唔想我再去睇醫生 食排 egg 藥住, 想大家做多d 運動 , 令身體好些 ... 放鬆些再試多兩個月再 ...

Telly,

咁你身形係咪ok? 如稍肥/較肥,做運動係有好大幫助~
我見好多即使唔係多囊嘅姊妹做咗運動之後都好易bingo...
放鬆啲~加油~~
[

子爵府

原帖由 Telly 於 09-8-9 22:03 發表

下次佢唔想我再去睇醫生 食排 egg 藥住, 想大家做多d 運動 , 令身體好些 ... 放鬆些再試多兩個月再 ...

我老公都唔想食排卵藥 , 所以食咗兩個 cycle 就停咗 , 宜家食緊中藥調理同做多 d 運動 , 希望有幫助 !

大宅

好媽媽勳章

sis, 我又返黎啦~ 原來DodaBB同我一樣睇dr.chan 架~ 我由7月開始睇佢架, 7月開始自己打排卵針, 之後旦旦size ok就打破卵針再自己 dodo, 但今日已是day15, check 到 fail 了, 要下個月再努力了.

首頁

尾頁

跳至