跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 第二胎既媽咪, 請進 !

mansonwai,

thabk you

白白豬,

你上胎重左50幾磅,嘩!勁呀!

911出世,好呀!我都唸住911去開刀呀!

侯爵府

睛靈勳章

靖嵐,

妳係咪本身瘦架, 重咁少, 個肚似4個月?! 人地話我肚細, but 似5個月. 我都覺得今胎比上胎size 細, 聽日去產驗check下bb size 是否正常, 因我陀尼胎成日哮喘, 驚影響bb. 好心急到聽日呀!

別墅

我都重咗20磅喇 6月中睇醫生時都話ok,由於仲有糖尿危機,建議可盡量節制飲食。於是我都盡量食少d,少肉多菜,磅數真係冇升咁快,醫生都話冇問題,話我係用返上一胎嘅儲備啫 上一胎重咗40磅,不過修唔晒身

別墅

想問一問你地慣用手推車嗎 我上一胎完全冇用。一來覺得HK空氣唔好,如果推佢出街,D塵同污氣主要在1M以下地方,咁佢咪吸晒 二來當時只是兩個人照顧1個BB,都應付到。三來唔想就慣D細路,成日出街要坐BB車。但宜家第2個,亞仔又活躍,第時出街怕應付唔到。宜家先買BB車,好似唔化算,事關生第3個機會微,用唔返 你地點睇

大宅

我就一開始都有比阿女用bb車,因為唔想成日抱住佢,而且天氣又熱,放佢落車仔度大人bb都舒服d,其實你可以等大減價的時候先去買,因為我地生之前都應該仲有大減價架.

大宅

Meisuen,
你唔好咁擔心,愈擔心就愈影響個b架.

侯爵府

睛靈勳章

ellieto,

可以考慮買2手bb車, 一來平d, 二來第日唔要都唔會覺得晒 ! 我就好彩d, 有朋友比我 !

侯爵府

睛靈勳章

ctbaby,
知道! 希望bb 一齊正常啦 !

大宅

各位早晨~
你們個個都好叻, 體重控制得好好, 我都要戒下口, 唔好咁論盡!

Meisuen~
不要太擔心, 醫生開得比你既藥, 對bb唔會有影響, 明天你又可以見b女啦! :-P

Ellie~
上胎有朋友俾左架chicco bb車我地, 但好重, BB頭半年我地好少用, 多數用揹帶, 後未去到8個月bb重左, 買了架士的車, 呢架用好多, 好抵 !

大宅

All~

亞女仲用緊奶樽, 細b想買第二個牌子, 大家有好介紹嗎?
thanks!

伯爵府

chimchim

我都覺得分開唔同牌子好似易分 D

但又驚第 2個牌子唔好用....到時仲激氣

聽我果邊 0511 D 媽咪講 NUK 差左好多.
可以不用考慮

我 e+ 用緊 pigeon 樽配 Chu Chu 咀
又平又好用....所以, 都唔會點轉 :wink:

mandy

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

hi,
我到e+重左15磅左右, 但我開始覺得個肚好墜, 仲有2個月小b先出世, 點算 :cry:

子爵府

好媽媽勳章

meisuen,
我係本身好肥, 所以重o左幾磅就根本唔覺眼... 不過我覺得今胎個肚已經比上胎大o左, 上胎我入院生時姑娘仲問我做咩入院仲上黎產房....

ellie,
我上一胎有用bb車, 因為唔想抱慣哂, 加上我住o個度只有火車出入, 唔駛收車, 附近又冇乜馬路, 所以特登買架chicco大車, 呀女坐得舒服我又推得好, 離地面叫最高... 其實我女過o左兩歲後都冇乜點坐bb車, 亦冇唔肯行, 所以今胎都照買o左bb車, 但就相反買o左combi細車, 因為我依家住依邊會多o左搭巴士, 小巴, 需要方便收車.

chimchim,
我上一胎用NUK奶樽, 都ok, 只係貪佢靚:mrgreen:, 所以今胎等bb展都會買返佢.
其實有朋友可以比AVENT奶煲我, 叫我配幾個奶樽, 但我又驚呀b唔識食時又換唔到其他奶嘴試...
我想要9999呀...

大宅

chimchim,

原本個女用緊Avent樽,但之前又話經常熱d樽會有d有害的物質會傷害bb,所以而家轉左用chu chu PPSU的樽.

不過,其實普通的奶樽廠,都係會advise用家大約每三個月就換一次新樽.但因為曾經有咁既報導,所以索性換左chu chu PPSU樽,雖然每個樽都好貴,但總好過成日都提心吊膽.

所以阿細b都會用chu chu PPSU的樽.

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我有用 bb 車架 , 因初生bb 腰骨太軟 , 所以比佢訓返 bb 車比較好 d , 阿女大少少我就用印尼揹帶 , 但而家大肚 , 又用返 bb 車了

奶樽 - 我用開 chuchu , 貪佢 十字咀 , 啜先出(唔會一路飲一路流) , 一來唔易入風 , 二來唔易濁親 .
口水肩&紗巾都用少好多呀 ~

公爵府

版主

[size=medium]Good morning

chimchim
Re: 肚臍
我都清潔到啦

我而家都係重左 22 / 23 lbs,好似比上一胎重得少

恩彤之前用 playtex,今次都應該用番佢,希望有排氣功能會少o的風

mansonwai
你就好啦,重咁少

靖嵐
我都想帶恩彤去沙灘,不過坐地下好辛苦 :-|

三個白白豬
政府要42週先催生??!!我唔想呀,我想如期出世(26/9)

EllieTo
恩彤出世前有人俾左架大型 bb 車,不過無耐就沙士,個個 weekend 都o係屋企,無用過,後來出得街時都無用,都大少少買左架輕身 bb 車...今次考慮買架 6 個月以上坐既 bb 車,後面加塊板,俾恩彤企上去

講起空氣唔好,bb 坐車仔吸哂,我有次睇雜誌見吳君如用o個架 bb 車可以升到好高,好正,後來o係 mothercare 見到,嘩!!成 $8,000.00

別墅

多謝各位寶貴意見 我諗都要同老公傾吓,分析吓d利弊再決定買唔買bb車同買咩型,因為聽你地講,真係好視乎自己需要

奶樽我用開dr. brown's。陀近亞仔時,6299在美國見到,覺得有排氣管亞仔唔會吸風。不過hk買就好貴,有折果時都要$70一個 不過亞仔用開又幾好,今胎都會照用。

大宅

各位早晨~

謝謝各位對奶樽意見!

之前大女用 pigeon, 我想今次會買 chu chu 奶樽試下, 想問下大家係用邊隻咀? 是否母乳咀?
Thanks! :mrgreen:

manman~
你只重了15磅, 個肚都好墜, 真係要小心d, 仲有兩個月忍耐下!
我個肚愈大反而向上, 頂住個胃, 有d辛苦!

大宅

Hi All,

各位好嗎????

好耐冇黎呢邊~~~~~留咗起"母乳餵哺"打等

大宅

收咗個好唔想收嘅電話 ~~~~~~~~~ 東區醫院姑娘打黎通知, "飲糖水"結果肥佬.............., 要下星期三入院一日, 再 check 真d (朝8晚7).

我問姑娘超?幾多.......佢話 [size=large]0.1喎!!!

真係唔開心呀!!!!!!激c人啦!!!!!

其實上次陀琛彥都一樣, "飲糖水"結果肥佬, 要下院一日再 check, 所以我已知道, 要悶一日同抽多幾血 ga la!!

就係試過先特別沮喪囉!!!!!!

首頁

尾頁

跳至