美容扮靚

跳至

首頁
56789...86

尾頁

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-23 19:44
唔知

就咁睇成份,anessa perfect uv suncreen aqua booster mild for baby spf 50 pa++++幾好,因為冇酒精,佢果兩款chemical uv filters, Tinosorb S和Uvinul A Plus都係比較溫和低敏又防水又長效嘅防曬劑 (不過金樽有6種防曬劑,比佢仲多兩種)。好想知佢係咩質地

水晶宮

BOYUBABY 發表於 17-4-23 19:45
我訂左呢隻,下星期到貨~唔知好唔好用

用完快d報告

珍珠宮

Elenalan 發表於 17-4-23 19:51
就咁睇成份,anessa perfect uv suncreen aqua booster mild for baby spf 50 pa++++幾好,因為冇酒精,佢 ...

如果計分子量,500以下算小分子,Tinosorb S 大約630、Uvinul A Plus 大約400,我唔認為佢兩個比較安全。除非係 Parsol SLX 有成6000,我就會考慮。

以以上2款新出anessa baby用防曬我唔會買,我去日本主力掃防曬,一買10支。

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-23 20:30
如果計分子量,500以下算小分子,Tinosorb S 大約630、Uvinul A Plus 大約400,我唔認為佢兩個比較安全。 ...

佢地係uva absorbers喎

珍珠宮

Elenalan 發表於 17-4-23 20:38
佢地係uva absorbers喎
首先,我唔想吸收,想反射,即係安全為重。

其次,唔係話用左防uva成分個產品就防到uva或者防到該uva成分聲稱防到既範圍,支防曬霜其他成分同配方架構對防到咩範圍影響好大。

無論咩選擇,總會有得有失。

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-23 20:57

其次,唔係話用左防uva成分個產品就防到uva或者防到該uva成分 ...

咁只可以揀純物理

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-23 20:57

其次,唔係話用左防uva成分個產品就防到uva或者防到該uva成分 ...

可唔可以講解一下個配方架構點可以增加uva protection 呀?

大宅

zoie_w 發表於 15-6-16 10:28
我早幾日去左專門店買左Skin ceuticals隻物理防曬了!

skin ceutical 幾$?

男爵府

如果計分子量,500以下算小分子,Tinosorb S 大約630、Uvinul A Plus 大約400,我唔認為佢兩個比較安全。 ...
想問下去日本掃邊隻防曬呀 ? 月尾去大板可以掃

珍珠宮

Elenalan 發表於 17-4-23 21:04
可唔可以講解一下個配方架構點可以增加uva protection 呀?

我消費者角度理解有限,只係集中係防曬劑上:

1.化學防曬劑+物理防曬劑,取長補短
e.g. anessa 金色

2.化學防曬劑+光穩定劑
化學防曬劑有降解問題影響防曬效果,例如光降解,而其中一類光穩定劑本身係化學防曬劑,常用例如octocrylene
e.g.La Roche-Posay ANTHELIOS XL

3.包裹化學防曬劑防止降解
除非包裝上特別列印用呢技術,否則無法知道

4.研發更全面更低降解化學防曬劑
例如uvinul a plus,高效防uva1+良好光穩定性
e.g.

男爵府

咁有邊隻防曬好介紹?thank you !

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-23 23:55
我消費者角度理解有限,只係集中係防曬劑上:

我睇資料Octocrylene好易經皮膚吸收,如果唔一定要防水型防曬我會avoid呢隻成份。Tinosorb S, Tinosorb M反而係證實難經皮膚吸收,不過引申其他環保問題因為佢地唔biodegradable...

你之前提到uva protection我覺得一直係物理防曬配方一個好重要issue, 物理防曬要足夠broad spectrum protection 都要加足夠zinc oxide,但太多ZnO,質地又好易厚易白面具,想質地薄就提升TiO2比例但防uva能力又打折, 你提到Parsol SLX佢係large molecule唔會被皮膚吸收但佢係uvb absorber, 解決唔到uva protection不足問題, 所以你見SkinCeuticals聲稱PPD高嘅防曬都有加Tinosorb S, Mexoryl SX,XL呢d去加強uva protection。有錯請指正。

水晶宮

回覆樓主:

所以高效防曬品,除左Shiseido我只幫趁Loreal group嘅牌子因為Mexoryl係佢專利。十幾年曝曬經驗,得Shiseido同Lancome係我長期keep住用。

珍珠宮

small22 發表於 17-4-23 22:36
想問下去日本掃邊隻防曬呀 ? 月尾去大板可以掃

我混合性皮膚,之前買過:

1.NOV uv shield spf35 pa++

用過10支以上,強力防汗,泛白比較明顯。盛夏我可以唔使打底直接搽,防曬黑曬傷效果好。如果坐office嘆冷氣就無需要用呢支咁勁既,做左保濕都會倒拔乾。戶外用又介意泛白就撲下碎粉,防曬霜一次過搽夠份量,之後補有防曬度數碎粉就可以,直接補搽呢支會白過鬼秋冬我全面用唔到,勁乾,只會搽左其他保濕型防曬霜之後係眼角、蘋果肌位置印上呢支加強效果上山下海呢D特殊時間,我會先搽1次足夠份量,流汗多/面油出得勁一定補搽,但未必補搽返呢支,要見人就吸完汗同油補搽anessa金樽,唔使見人就卸妝濕紙巾抹完面再返呢支。

呢個牌子短暫係logon、citysuper出現過,已撤出香港。台灣藥局常見日本反而唔係間間有,我見就買不見就算,最多係台灣藥局訂返香港。台灣藥局正價NT1100,特價通常NT800。

*必須用卸妝產品
**係手指搓開用印既形式搽減低泛白程度,搽就唔好打圈,向一個方向掃,唔好來回掃
***個人認為唔適合豆豆肌

NOV uv lotion ex spf32 pa+++(樽裝),同其他塗改液式日系防曬類似,用完2支無回購。防曬劑只含二氧化鈦,買又唔方便,價錢又無優勢。

同度數另有NOV uv milk ex spf32 pa+++(牙膏裝)防曬劑只含氧化鋅。

http://www.nov.com.tw/p3-product-3.asp#05

http://noevirgroup.jp/nov/onayami/uv-care.aspx

NOV 防曬系列全部係純物理防曬劑

下次去日本/台灣會回購spf35,嘗試spf50+ pa++++(牙膏裝),呢2支有齊2種物理防曬劑我估spf35都賣得唔耐啦,咁經典新款都無佢份。新款果幾隻有EX字樣

有我咁執著同暴曬機會多,先好嘗試spf35同spf50。除左spf32(milk),其他幾支全部強調係"防水、防汗的強力防水型",但又話"可直接以洗面乳洗淨,不需卸粧",好反智。

待續

珍珠宮

去大阪注意 !!!
關西機場有個 KIX DUTY FREE,如果買唔夠可以最後機會去掃貨。

而我唔會花好多時間行藥妝店,好可能好少戰利品,出發前會睇定 KIX DUTY FREE 有咩心水做後備。

頭先發現THREE兩款剛發售純物理防曬霜 KIX DUTY FREE 做緊日本正價78折,有興趣既係香港專櫃試左質地再去大阪買。

https://www.kixdutyfree.jp/sp/tw/Item/ItemList.aspx?brd_cd=THR

呢兩支用左2種物理防曬劑,氧化鋅+二氧化鈦

用開Fancl兩支白色純物理防曬霜既亦可以留意下,比香港專門店平。

https://www.kixdutyfree.jp/tw/Item/ItemList.aspx?NorrowDown=1

呢兩支用左3種物理防曬劑,氧化鋅+二氧化鈦+氧化鈰

更多請去https://www.kixdutyfree.jp/tw/

珍珠宮

呢支用左二氧化鈦+氧化鈰

男爵府

Elenalan 發表於 17-4-24 00:50
所以高效防曬品,除左Shiseido我只幫趁Loreal group嘅牌子因為Mexoryl係佢專利。十幾年曝曬經驗,得Shiseid ...

我用澳洲品牌ultraceuticals 嘅spf50 mineral defence with zinc oxide 22% w/w and titanium oxide. 4.8% w/w. 應該都可以?

因為質地都幾白所以我想轉另一隻sun sense sensitive invisible spf50 active ingredients 只係zinc oxide 15%. 會唔會冇咁好?之前用anessa 金色但晒到有斑,可能我用法不當。

水晶宮

Maxki 發表於 17-4-24 10:12
我用澳洲品牌ultraceuticals 嘅spf50 mineral defence with zinc oxide 22% w/w and titanium oxide. 4.8% ...
咁高%應該防曬度好足, 如果你唔係薄搽...
mineral sunscreen要好足夠防曬度, 真係會好白, 尤其我呢d本身黑底人, 搽咁白真係好異相...

水晶宮

greentea000 發表於 17-4-24 08:58
呢支用左二氧化鈦+氧化鈰
有Cerium oxide係咪會好白?

珍珠宮

Elenalan 發表於 17-4-24 10:20
有Cerium oxide係咪會好白?
資料話呢個成分淡黃色

首頁
56789...86

尾頁

跳至