跳至

首頁
56789...34

尾頁

大宅

原文章由 choyke 於 08-7-7 22:17 發表
上次參觀完鄭任安千禧。囡囡超級鐘意。每日提醒我要選這校。

其實我也很喜歡。但我有一個欵問。

其實,佢話小朋友一入去就讀果班。升到小六都係果班。咁所有同學都係果班六年。其實佢地冇咩機會識新朋友?六年都係咁。 ...

我都覺得好怪 ,即使唔仲意的同學,咩一樣要對足6年? {咁唸係咪好衰}

大宅

我以前都係住拔臣附近, 曾經都好想個仔將來入這間小學, 它雖曾是屯門的老牌名校 (唔知仲係咪?)但有些不明白及感想.....

(1) 年年都會拉banner招考插斑生(小二至小五), 是否有不少人退學轉校? 定係成績唔好被趕出校?
(2) 朋友以前是天水圍小學的老師, 話轉去佢學校的學生都好頑皮
(3) 是教會學校, 朋友話d老師好多都不是基督徒 (她是, 所以好介意)
(4) 我曾住附近, 知道那邊蚊患嚴重, 但學校後面有條沒有盍的明渠, 點解學校這麼多年都無理?

原文章由 babyellow 於 08-5-4 23:11 發表
我未揀定,本來一心華都鄭任安,但無啦啦有個fd同我講話拔臣好,又近我家...又係度見到d媽 媽話鄭唔夠好...唉...
何日東我唔考慮,因為唔想小朋友太辛苦! ...

男爵府

因為要返工所以沒有去參觀千禧, 請問你地參觀後覺得如何呀? 可否分享一下

別墅

其實。我都係咁諗。只係唔敢打出離咋。嘻嘻。

原文章由 jackieman 於 08-7-7 22:36 發表

我都覺得好怪 ,即使唔仲意的同學,咩一樣要對足6年? {咁唸係咪好衰}

子爵府

hihi各位, 我係今年3月先搬入屯門, 真係人生路不熟, 但係個仔又係9月揀小學, 家陣真係覺得好煩呀

大宅

原文章由 dolphin 於 08-7-8 10:19 發表
因為要返工所以沒有去參觀千禧, 請問你地參觀後覺得如何呀? 可否分享一下

超大 好多課外活動,(唔參加可能比人覺得係異形) .著重閱讀,唔係咁傳統.

大宅

原文章由 jackieman 於 08-7-7 22:36 發表

係呀,如果讀足六年都係同一班,真係好慘。

禁止訪問

別墅

係喎。想問下你今年六年級升中情況。有冇八到料呀? 多數去邊間呀?

原文章由 Summer96 於 08-7-9 09:13 發表
玩多d課外活動,加上坐校車咪識得多人,唔使擔心啦,你小朋友的人緣唔會甘差掛。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今朝係學校聽何日東,同鄧肇堅既簡介會,家長現場既反應都係"鄧"較多,但我估多數家長會讀"何",但我個人就鐘意"鄧"多啲,活啲."何"太死板了,如果我唔係心有所屬,我會選"鄧"

原文章由 jackieman 於 08-6-23 21:19 發表

多謝你 .現在我都考慮緊東華小學,希望他是一所有愛心的學校

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係屯門碼頭既兆霖學校,

我同個同學仔MAMA都唔係幾鐘意"何"既老師簡介,只是讀書,反而"鄧"新校長比較有HEARD,對小朋友有關愛

原文章由 囝囝2000 於 08-7-9 16:22 發表
是的, 真係明知何日東讀得辛苦, 好多媽咪都很 Like 擇 這校, 可能近, 妳心有所屬的是哪間呀 ??

禁止訪問

珍珠宮

我覺得係,雖然佢地係一間殺校,但我已跟蹤了解左呢間學校2年啦,各方面都在進步,今年到我選小一啦,佢係我既首選,我個女已參加過佢地既沉浸班2期啦,準備升小一,反而怕太多人入唔到呀,
你囝囝讀緊邊間呀,看你個名應該係龍仔啦

原文章由 囝囝2000 於 08-7-9 16:51 發表
兆霖學校真係一間很好的學校, 我覺得佢地很有辦學的熱誠及做到關懷學生的需要.

禁止訪問

珍珠宮

你都係讀呢間呀, 校長話唔想收太多學生

原文章由 囝囝2000 於 08-7-9 17:31 發表
佢地黎緊9月份都有2班,而且校長說明會係小班, 因有些家長攄心佢收得太多人, 他們在計劃中與澳洲學校安排交流生上堂, 即係澳洲學生來上堂, 有派自己學生去澳洲學校安排交流, 真係會做到國際學校的形式, 不過未實行, ...

[ 本文章最後由 jamieconnie 於 08-7-9 17:39 編輯 ]

大宅

原文章由 jamieconnie 於 08-7-9 15:44 發表
今朝係學校聽何日東,同鄧肇堅既簡介會,家長現場既反應都係"鄧"較多,但我估多數家長會讀"何",但我個人就鐘意"鄧"多啲,活啲."何"太死板了,如果我唔係心有所屬,我會選"鄧"

...

你小朋友讀邊間幼稚園 ,咁好親臨簡介嘅?

伯爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原文章由 jackieman 於 08-7-9 18:39 發表

你小朋友讀邊間幼稚園 ,咁好親臨簡介嘅?

我都想知喎 ??

大宅

畀面勳章

唔該^^我想問下呂祥光小學好唔好ka??

禁止訪問

首頁
56789...34

尾頁

跳至