自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:ensureyip 發表於 16-2-3 13:15 我公

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 16-02-04 發表
好似講緊我...我日日着運動衫褲甚至大瀨屎褲番工...着波鞋,唔化妝,呢期我仲男神頭兼染金毛...
...
我舊老闆唔比員工著波鞋,涼鞋都比佢啤實 舊公司既reception(做既野同你一樣)都著得好普通,佢著平底鞋黑西褲普通shirt型既衫,我覺得佢咁著叫做見得下人又做野快手 可能我舊公司算係中型行,reception要著得似樣唔著波鞋涼鞋牛仔褲果類就ok

水晶宮

snoopyiu 發表於 16-2-4 21:53
我舊老闆唔比員工著波鞋,涼鞋都比佢啤實 舊公司既reception(做既野同你一樣)都著得好普通,佢 ...
我果間係細firm嚟,我堅真係除咗做賣笑位做店小二野外,我真係除咗audit計數野唔駛我做外,其他clerical既野乜都做,啲file多到又要成日琴高高攞重file,仲要有時要做跑腿,所以根本着得好formal係完全阻礙我工作.我試過着裙番工,新裙嚟架陰公,着一日已經俾啲文件file勾爛咗...由初初我搏大霧着全黑運動長褲當西褲番工,到依家我真係擺到明件件都係sportswear加波鞋,我老闆都冇詐型,我都講埋出口,我係專登着到咁運動番工既,真係行步路都爽手啲,唔駛就住就住嘛.

水晶宮

引用:client+first+impression好緊要,由其是大

原帖由 kristyan 於 16-02-03 發表
client first impression好緊要,由其是大公司...
我地公司既要著制服添

侯爵府

回覆 Kyoto_sin 的帖子

又唔係做model,小肥可以接受,接待員最重要係笑容!加油

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我公司個reception係八婆,唔靚又大聲講野

珍珠宮

引用:我前公司+reception係一個阿婆,我地估有四

原帖由 顏色筆 於 16-02-03 發表
我前公司 reception係一個阿婆,我地估有四五十歲。
佢做左好多年,起碼我同事話佢十年前做都係度。
佢記性 ...
我近呢兩間公司都係用緊啲4、50歲師奶look嘅receptionist,有一間仲要係上市公司,我初時都奇怪坐係最前線唔係應該斯文靚女果類咩?佢哋嘅共同點都係好好記性同埋好識處理危機,好識講說話勁圓滑,係實幹型。
所以我都覺得唔同公司或者唔同老闆真係會有唔同要求。

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

引用:聽江湖傳聞孖女未成名前都係在英皇做+recep

原帖由 greenpea 於 16-02-03 發表
聽江湖傳聞孖女未成名前都係在英皇做 receptionist ,但就係外表出眾所以捉咗去做組合 ...
阿嬌

greenpea    發表於 16-2-5 09:28
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

引用:Quote:原帖由+kristyan+於+16-02-03+發表cl

原帖由 thunder_bunny 於 16-02-04 發表
我地公司既要著制服添
我地都係啊😏image係好d既~連洗杯姐姐都要..

水晶宮

kristyan 發表於 16-2-5 00:27
我地都係啊😏image係好d既~連洗杯姐姐都要..

SAME wor ~

我地 Tea lady, BOY, Receptionist 都係要著制服

分分鐘係同一公司既JM

大宅

引用:Quote:kristyan+發表於+16-2-5+00:27+我地

原帖由 thunder_bunny 於 16-02-05 發表
SAME wor ~

我地 Tea lady, BOY, Receptionist 都係要著制服
咦?可能真係有機會係😂

thunder_bunny    發表於 16-2-5 10:03

侯爵府

引用:雖然本人有差不多一年reception經驗,但唯獨

原帖由 Kyoto_sin 於 16-02-03 發表
雖然本人有差不多一年reception經驗,但唯獨是外表唔太好, 身型肥少少, 但勝在塊面皮膚天生白淨
衣著打扮斯 ...
有得揀嘅話,洗碗至ceo都想揀靚仔靚女,只不過又靚又叻可遇不可求,receptionist無乜技巧可言,手板眼見功夫,有心做其實好難學唔識,唔揀人靚聲甜,仲揀咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要? 肥都唔請?

公司性質同老闆要求都會影響。我uncle公司,佢自己個秘書係非常唔靚,但就好有實力,佢話最緊要幫到手。但門口receptionist就話一定要揀個靚,有打扮的。

水晶宮

good_pig 發表於 16-2-4 19:50
咁唔係小肥了
37吋腰真係唔只小肥啦

伯爵府

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要

我接觸的receptionist都係做咗多年的女士,樣子普通但醒目亮麗。
不過有D好黑人憎,見高拜見低吋,有個胸大阿姐,對住大客、大老闆、鬼佬托胸在reception枱面打招呼的,對住普通同事,黑口黑面hea睬你。

大宅

回覆:請Office Receptionist, 外表真係咁重要

我大老闆果面個reception 4-50歲,打扮斯文,但唔知點解前面有隻牙甩左又唔補返,又有啲神經質,開始有老人斑,做左30年,未嫁人,當正係自己屋企咁咩都管,我大老闆下令唔比太子爺炒佢
公司啲男人口衰衰時,都會間唔時搵佢同我老細(太子爺)果面個後生reception比下,人地靚靚女女,又會打扮下,生完bb都似後生女

子爵府

回覆 thunder_bunny 的帖子

我公司又係WOR...

首頁

尾頁

跳至