時政擂台

跳至

首頁
56789...10

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

真相咪就係醫生小圈子,保護主義,醫醫相衛囉

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

siutsunboy 發表於 16-7-7 21:01
居然咁多人妄想醫委改革係為b6醫生鋪路d思維真係嚇死人
其實中大及港大醫學院都好似支持草案,咁我 ...

無辦法,有啲人聽到大陸兩個字就會病發,所以咁易俾人利用

伯爵府

想生BB熱投

引用:我嘅生活係離不開醫生,番工又見,放工又見

原帖由 bebeyi 於 16-07-07 發表
我嘅生活係離不開醫生,番工又見,放工又見,所以想同大家分享吓佢哋到底點睇。

今次醫委改革搞到滿成風雨 ...
錯晒啦!宜家完全係醫醫相衛!超嘔心呀!

I am Agent P

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

claudia 發表於 16-7-7 20:32
未必的。我個case成立左。當時我只係想無論結果如何,我只做我應該做的,無想其他。

不過既以過去,相信你 ...

唔放下又點? 小市民有時就係咁無奈,anyway, 多謝你!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Monstereasy 發表於 16-7-7 20:34
祝福你!希望你孖B化作小天使護佑你!

多謝! 所以見到而家班牛鬼蛇神係度阻撓改革真係好嬲!

珍珠宮

好媽媽勳章

alicemic 發表於 16-7-7 20:26
有用咩? 先後2個醫生每人剎死一個, 講出嚟自己都覺得匪夷所思

sorry for your lost

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

感覺醫生想保障自己荷包,多過為市民著想

醫生專業水平高,佢道德水平就唔一定高

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實引入外國醫生,我覺得政府不如諗下點吸引返私家醫生入返公立,真是好多醫生考咗專科做多一兩年就出去私家做

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好矛盾,唔知幫邊一邊,今日全日聽立法會,梁議員一夫當關,佩服佩服。
改革係必要,不過改革內容我哋外行人真係唔明白,事實上交上立法會討論有咩用?當中大部份議員都唔識,搞到好多爭論,站在病人立場,公立醫院當然多醫生好過少醫生,但唔係佢哋冇人才,而係個個做到咁上下都轉私人執業,有料都唔留響政府醫院,就算今次通過咗,甚至降低門檻俾全球各地醫生,人工不變的話,最後會吸引邊個黎香港?咪一帶一路個啲外國醫生囉,外國喎,個個話哈佛都考唔到,考到又會唔會留響公立醫院執業先?最後價高者得。
而2間大學出醫科生,今日聽先知2002年財赤,學額由3xx個cut至2xx個,至今冇加番,呢度已經令本土醫生數目減少咗,加上醫生專業唔係話讀就讀,老經驗走晒出去開診所,新仔人又唔夠,你話點會好?

男爵府

幸福羊寶寶 發表於 16-7-7 19:00
我有注意呢單新聞。跟本改制有目的,為左引入大陸醫生,咁樣好損害病人權益。絕對唔贊成改制。我唔想睇醫生 ...
為什麼會認為改革背後是引入大陸醫生?啲議員噏得就噏原來真係可以有inception效果。吸引香港以外醫生的修改條文簡單來說,是把現在規限有限度註冊醫生的一年合約期可以延長到最多三年。但門檻並無降低,仍然要通過一如以往的艱難考試才可獲資格受聘。延長合約期可增加來港工作的吸引力。試問考完一大輪試且舉家來港只能做一年合約,吸引力一定低。所以若有三年合約,的確會多些海外醫生考慮試吓。降低門檻是要改另一條例。根本不在這次改例之內。

男爵府

引用:新加坡設有認可院校的清單,這些著名大學的

原帖由 cestlav 於 16-07-07 發表
新加坡設有認可院校的清單,這些著名大學的醫科畢業生只要符合一定年資及專科資格,便可免試到新加坡執業。 ...
其實我都覺得呢個方法最可行,但我都聽咗呢個意見好一陣子。但唔明白政府和醫委會正正式式提出可不可行。如果能夠通過,又可以減輕政府醫生的壓力,使醫生不用太繁忙。我估好多政府醫生都想留低,但可能在政府醫院工作太䌓忙,又冇足夠人手,造成一個惡性循環,使政府醫生逃忙去私人市場。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bkfans 發表於 16-7-7 22:55
水平之低令人咋舌。呢啲水平咪佢口中嘅大6医生一样囉。
所以佢哋人云亦云,最易受煽動,被影響。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

支持改革,保障病人權益!

伯爵府

bufferzone 發表於 16-7-7 19:35
高永文講果個海外醫生執業資格,只係由一年改為三年;亦只能在指定公立醫院執業,而香港一向都只接受英聯邦 ...
一字幕咁淺, 多咗外來醫生競爭,本地醫生收費、利益受損,唔反就奇啦。
好笑既係。。。大把本地專科醫生張cert. 係响英聯邦國家醫學院考既, 家陣又話要維護本地醫療水平, 設高門檻阻英聯邦國家d醫生在港執業。

除左醫生, 律師都非常緊張專業自主㗎, 千方百計阻外地律師在港執業, 如果唔係咁, 點奇貨可居, 逐分鐘同你計錢。

yumui61    發表於 16-7-8 19:14

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

今後所有時事及政治話題,必須發表於時政擂台。如有錯版張貼,主題會被移往時政擂台,包括任何最終演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

所有時政主題都分別受到基本版規及時政擂台版規所規管,包括錯版時政主題,參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

首頁
56789...10

尾頁

跳至